logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei HG8247H: Jak aktywować porty LAN 3 i LAN 4?

Kavoo 123 08 Lut 2020 22:25 2400 3
REKLAMA
  • #1 18458553
    Kavoo 123
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam. Otóż posiadam router Huawei HG8247H i dzisiaj zauważyłem następujący problem. Router posiada 4 porty LAN (a dokładniej gigabitowe porty RJ45). Jednakże jak się okazuje działają tylko porty LAN 1 i LAN 2. Pod te 2 porty mam podłączony komputer i serwer NAS. Kiedy próbuję podłączyć jakieś urządzenie pod porty LAN 3 lub LAN 4 (np przepiąć komputer z portu LAN 1) nie ma dostępu do sieci. Na routerze nie migają diody sygnalizujące przesył danych, a w zakładce ,,Eth Port Information" mam tylko informację do 2 aktywnych portach a pozostałe są zakreskowane. Moje pytanie brzmi czy te 2 porty należy gdzieś aktywować czy może to być fizyczne uszkodzenie sprzętu?
    Dodam, że w specyfikacji znalazłem taką notkę:
    LAN1 - port internetowy (możliwe podłączenie komputera lub własnego routera)
    LAN2-LAN4 - porty przeznaczone do urządzeń związanych z usługą IPTV (set-top box, STB)
    Lecz nie wiem czy nie jest to błąd w specyfikacji bo wg niej internet powinien być tylko na porcie LAN 1, a na LAN 2 też mam dostęp.
  • REKLAMA
  • #2 18458660
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    Kavoo 123 napisał:
    nie wiem czy nie jest to błąd w specyfikacji bo wg niej internet powinien być tylko na porcie LAN 1, a na LAN 2 też mam dostęp.

Kavoo 123 napisał:
    Moje pytanie brzmi czy te 2 porty należy gdzieś aktywować czy może to być fizyczne uszkodzenie sprzętu?

To operator softem modemoroutera decyduje, jaki port jest aktywny i co na nim (nie)działa.
  • REKLAMA
  • #3 18458894
    Kavoo 123
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    KOCUREK1970 napisał:
    To operator softem modemoroutera decyduje, jaki port jest aktywny i co na nim (nie)działa.

Czyli mam rozumieć, że ja nie jestem w stanie nic z tym zrobić? Bo logując się na router nie ma tam takich opcji jak włączanie/wyłączanie portów.
  • #4 18459281
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Tak to operator ma władzę na swoim urządzeniem. Ty możesz sobie podłączyć swój router z portem WAN czy switch jak tam ci się podoba.
REKLAMA