Witam. Otóż posiadam router Huawei HG8247H i dzisiaj zauważyłem następujący problem. Router posiada 4 porty LAN (a dokładniej gigabitowe porty RJ45). Jednakże jak się okazuje działają tylko porty LAN 1 i LAN 2. Pod te 2 porty mam podłączony komputer i serwer NAS. Kiedy próbuję podłączyć jakieś urządzenie pod porty LAN 3 lub LAN 4 (np przepiąć komputer z portu LAN 1) nie ma dostępu do sieci. Na routerze nie migają diody sygnalizujące przesył danych, a w zakładce ,,Eth Port Information" mam tylko informację do 2 aktywnych portach a pozostałe są zakreskowane. Moje pytanie brzmi czy te 2 porty należy gdzieś aktywować czy może to być fizyczne uszkodzenie sprzętu?
Dodam, że w specyfikacji znalazłem taką notkę:
LAN1 - port internetowy (możliwe podłączenie komputera lub własnego routera)
LAN2-LAN4 - porty przeznaczone do urządzeń związanych z usługą IPTV (set-top box, STB)
Lecz nie wiem czy nie jest to błąd w specyfikacji bo wg niej internet powinien być tylko na porcie LAN 1, a na LAN 2 też mam dostęp.
Dodam, że w specyfikacji znalazłem taką notkę:
LAN1 - port internetowy (możliwe podłączenie komputera lub własnego routera)
LAN2-LAN4 - porty przeznaczone do urządzeń związanych z usługą IPTV (set-top box, STB)
Lecz nie wiem czy nie jest to błąd w specyfikacji bo wg niej internet powinien być tylko na porcie LAN 1, a na LAN 2 też mam dostęp.