logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe Android - Identyfikacja spalonego tranzystora.

elman2 13 Lut 2020 13:32 1296 9
REKLAMA
  • #1 18468592
    elman2
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    W radiu brak jest podświetlania klawiszy. Podświetlanie zrealizowane jest za pomocą ok. 30 diod smd, każda dioda szeregowo z rezystorem 1000 om.

Znalazłem na płycie głównej spalony tranzystor, on pracuje w układzie sterowania tymi diodami. Ten większy ma oznaczenie Y1 i jest to raczej tranzystor NPN. Spalony jest ten mały, widać na nim resztki napisu DM, ale na 100% nie jestem pewny. Środkowy pin tranzystora Y1 ma bezpośrednie połączenie z tym spalonym, z jego środkową nóżką, natomiast pierwszy pin od lewej tranzystora Y1 jest zasilaniem zespołu tych diod podświetlających. Tyle udało mi się ustalić miernikiem. Proszę o pomoc doborze tego spalonego.

Radio samochodowe Android - Identyfikacja spalonego tranzystora. Radio samochodowe Android - Identyfikacja spalonego tranzystora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18468831
    elman2
    Poziom 3  
    Dzięki, a czy jeszcze coś innego to może być? Nie wiem czy za napisem DM jeszcze czegoś nie było, dalej obudowa upalona.
  • #4 18468940
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18469021
    elman2
    Poziom 3  
    Myślę że jesteśmy coraz bliżej.
    Dodam jeszcze że środkowy pin tego tranzystora Y1 jest połączony ze środkowym pinem tego upalonego i one są podłączone do masy radia. Może jeszcze coś pomierzyć?

Znalazłem zdjęcia tej płyty w necie, ale nie są na tyle wyraźne żeby można było odczytać oznaczenie tego elementu :(
  • #6 18470128
    elman2
    Poziom 3  
    Pomierzyłem dokładniej i jeden pin jest podłączony do masy a drugi bezpośrednio do zasilania auta, czyli czerwony kabel kostki ISO, trzeci pin idzie gdzieś tam przez rezystor. To nie może być tranzystor w takim razie.

Tu by pasował np voltage detectector:
    https://pl.mouser.com/datasheet/2/348/bu45kxxxg-e-336926.pdf

rozkład pinów by pasował do tej drugiej opcji: BU45LxxxG / BU46LxxxG

Co o tym sądzicie? Jeśli by to było to, w takim razie co podstawić?
  • #8 18471211
    elman2
    Poziom 3  
    Już to naprawiłem.
  • REKLAMA
  • #9 18471327
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    elman2 napisał:
    Już to naprawiłem.

To opisz w jaki sposób.
  • #10 18474860
    elman2
    Poziom 3  
    W prosty sposób, podłączyłem zasilanie ledów przez dwa tranzystory sterowane z wyjścia canbus - illumination.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku podświetlenia klawiszy w radiu samochodowym z systemem Android, spowodowany uszkodzeniem tranzystora oznaczonego jako DM. Użytkownik zidentyfikował spalony element, który mógł być diodą Zenera lub innym tranzystorem, jednak nie był w stanie jednoznacznie określić jego oznaczenia z powodu uszkodzenia obudowy. Po dalszych pomiarach i analizie układu, użytkownik doszedł do wniosku, że uszkodzony element mógł być detektorem napięcia. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez podłączenie zasilania diod LED przez dwa tranzystory sterowane z wyjścia CAN bus - illumination.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA