logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Unitra WS-432 - brak jednego kanału, usterka przedwzmacniacza

Dawid2012pl 16 Lut 2020 23:33 1464 11
REKLAMA
  • #1 18475661
    Dawid2012pl
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam. Jeden kanał audio na obydwu wyjściach głośnikowych (drugiego brak). Sprawdziłem tor wzmacniacza i selektor wejść - to jest sprawne. Czyli usterka jest gdzieś w torze przedwzmacniacza. Gdzie szukać, jak szukać? Pierwszy raz spotykam się z takim czymś. Trochę to dziwne, że jeden kanał gra w drugim a drugiego nie ma w ogóle. Sprawdzone wszystko przed kondensatorem C205 i C206 na początku przedwzmacniacza i za potencjometrem głośności. Nie mam pojęcia, od czego zacząć.
    Załączniki:
    • WS432-433.pdf (1.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18475877
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Rozumiem, że efekt jest taki, że podanie sygnału na wejście np kanału lewego powoduje, że wzmacniacz działa jak mono, prawidłowo, na oba głośniki a podanie sygnału na wejście kanału prawego - cisza? I za potencjometrem głośności też ten sam efekt? Podanie sygnału na nóżkę od L - grają oba głośniki tym sygnałem, podanie dźwięku na P - cisza? Jeśli za potencjometrem - to trzeba szukać w końcówce mocy. Jeśli na C205 / 206 to selektor wejść / wtyczki. Może ktoś wejście (gniazda / selektor) przerobił na system mono, gdy we wtyczce DIN używane były tylko 3 piny zamiast 5 - przelutował przewody by wzmacniacz grał prawidłowo w mono dwoma kanałami?
  • #3 18475945
    Dawid2012pl
    Poziom 6  
    Jeżeli podłącze się tak jak linie niebieskie (za selektorem) gra jeden kanał w obydwu głośnikach. Jeżeli polacze się przed potencjometrem balansu (czerwone linie) - jest okej
    Załączniki:
    • Unitra WS-432 - brak jednego kanału, usterka przedwzmacniacza USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca-image--1423261098.jpeg (397.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra WS-432 - brak jednego kanału, usterka przedwzmacniacza USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca-image--977415292.jpeg (496.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18476062
    huluk
    Poziom 32  
    Miejsce które zaznaczyłeś na niebiesko to już powrót z gniazd korektora. Zakładam, że na gniazdach wyjściowych na korektor kanały są prawidłowo. Ja bym w takim razie pierwszej kolejności sprawdził przełączniki Filtr i Kontur. To mechaniczne części które mogły ulec uszkodzeniu (wypadły / przemieściły / zablokowały się w nich blaszki stykowe). Ewentualnie okolice samych gniazd - czy coś nie wypadło i nie zwiera lub nie ma zrobionego jakiegoś celowego obejścia / połączenia.
  • REKLAMA
  • #5 18476070
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    huluk napisał:
    Miejsce które zaznaczyłeś na niebiesko to już powrót z gniazd korektora

Chyba źle popatrzyłeś.
  • #6 18476100
    Dawid2012pl
    Poziom 6  
    huluk napisał:
    Miejsce które zaznaczyłeś na niebiesko to już powrót z gniazd korektora. Zakładam, że na gniazdach wyjściowych na korektor kanały są prawidłowo. Ja bym w takim razie pierwszej kolejności sprawdził przełączniki Filtr i Kontur. To mechaniczne części które mogły ulec uszkodzeniu (wypadły / przemieściły / zablokowały się w nich blaszki stykowe). Ewentualnie okolice samych gniazd - czy coś nie wypadło i nie zwiera lub nie ma zrobionego jakiegoś celowego obejścia / połączenia.

Podłączałem się (niebieskie linie) po wyjęciu zwor oczywiście
  • #7 18476153
    huluk
    Poziom 32  
    Cytat:

Chyba źle popatrzyłeś.

To nie taka jest droga sygnału ??
    Unitra WS-432 - brak jednego kanału, usterka przedwzmacniacza

EDIT:
    Zacząłbym poszukiwania w tych miejscach:
    Unitra WS-432 - brak jednego kanału, usterka przedwzmacniacza

To jak dla mnie na początek najbardziej podejrzane miejsca - podatne na uszkodzenia mechaniczne i jednocześnie posiadające w sobie sygnał z obu kanałów w jednym elemencie (przełączniku). Czy jeśli wzmacniacz gra w mono na jednym wejściu obydwoma kanałami to regulacja barwy i filtr niskich częstotliwości wpływają na oba kanały czy tylko na jeden? To trochę może przybliżyć miejsce w którym kanały są złączone.
  • #8 18476977
    Dawid2012pl
    Poziom 6  
    W tych miejscach jest ok. Po odłączeniu filtrów efekt taki sam.

Podłączyłem się tak jak na obrazku. Pominąłem regulacje tonów niskich i wysokich. Wpiąlem się do wejścia aux, wybrałem to wejście w selektorze, przed kondensatorami C205, C206 zrobiłem odczep i wpiąlem się bezpośrednio przed kondensatory C315, C316 na emiterach T303, T304. Wszystko gra okej. Gdzie szukać zwarcia pomiedzy kanałami?
    Załączniki:
    • Unitra WS-432 - brak jednego kanału, usterka przedwzmacniacza USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca-image-1189788424.jpeg (393.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18477723
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Oprócz przełączników o których wspomniał huluk warto by sprawdzić potencjometry od barwy. Może ślizgacze prawego i lewego kanału jakimś sposobem stykają się ze sobą. Sprawdź to omomierzem.
  • REKLAMA
  • #10 18477782
    Dawid2012pl
    Poziom 6  
    elkard napisał:
    Oprócz przełączników o których wspomniał huluk warto by sprawdzić potencjometry od barwy. Może ślizgacze prawego i lewego kanału jakimś sposobem stykają się ze sobą. Sprawdź to omomierzem.

Tutaj jest okej. Też właśnie myślałem że może to ale nie. Już nie wiem. Dziwne rzeczy...
  • #11 18477944
    huluk
    Poziom 32  
    Cytat:
    Podłączyłem się tak jak na obrazku.

Jeśli po zmostkowaniu korektora jest OK to szukaj w korektorze - tam są dwa podwójne potencjometry: L + P - dla niskich i dla wysokich. Kolejne miejsce gdzie kanały się schodzą w jednym elemencie.
  • #12 18479561
    Dawid2012pl
    Poziom 6  
    Po długim czasie znalazłem problem. Dwie ścieżki obok siebie były zwarte i akurat był to kanał lewy i prawy. Problem rozwiązany. Dziękuję za wszystkie rady

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jednostronnym działaniem wzmacniacza Unitra WS-432, gdzie jeden kanał audio nie działa. Po sprawdzeniu toru wzmacniacza i selektora wejść, usterka została zidentyfikowana w torze przedwzmacniacza. Użytkownicy sugerowali różne miejsca do sprawdzenia, w tym przełączniki filtrów, potencjometry barwy oraz gniazda korektora. Po dalszych testach, użytkownik odkrył, że zwarcie dwóch ścieżek obok siebie powodowało problem, co zostało ostatecznie rozwiązane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA