logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sprężyny i amortyzatory do Golfa 3, by auto nie siadało?

Kruk3030 17 Lut 2020 01:24 840 7
REKLAMA
  • #1 18475744
    Kruk3030
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam. Posiadam golfa 3 i jak wsiądzie do niego komplet pasażerów strasznie siedzi tył, nic nie trze o nadkola itp amortyzatory sprawne sprężyny nie popękane. Mam pytanie jakie założyć, jakiej marki amortyzatory sprężyny na tył do wolkswagen golf 3? By nie siedział tak nisko przy komplecie pasażerów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18475995
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3829
    Kruk3030 napisał:
    jakie założyć, jakiej marki amortyzatory sprężyny na tył do wolkswagen golf 3?
    Najlepiej nie kombinować i pozostać przy tych, które wskazuje producent auta. Odpowiedni typ znajdziesz w dostępnych katalogach po wpisaniu numeru VIN.

Jeśli koniecznie chcesz zmienić charakterystykę zawieszenia, to są dostępne do Golfa 3 sprężyny sportowe (ale nie obniżające!). Zwykle oferowane są w kolorach żółtym i czerwonym. O ile dobrze pamiętam, te żółte dadzą efekt pośredni, a czerwone będą najtwardsze. Kolejnym rozwiązaniem są sprężyny progresywne - jednak znacznie droższe od typowych.

Jest jeszcze rozwiązanie polegające na montażu specjalnych gumowych elementów pod sprężyny. To prosta robota i niewielki wydatek za najtańsze podkładki. Te lepsze kupisz za kilkaset złotych. W ten sposób uzyskasz podniesienie tylnej części auta o kilka centymetrów i lekkie "utwardzenie" zawieszenia bez wymiany sprężyn i amortyzatorów. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że każda zmiana wprowadzona w zawieszeniu może radykalnie wpłynąć na zmianę własności trakcyjnych pojazdu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18476355
    Kruk3030
    Poziom 5  
    Dzięki Panie kolego. Rozpatrzę się w temacie tych sprężyn, by jak najmniejszsa była ta ingerencja w kulturę jazdy, jeśli to miało by zaszkodzić zostanę przy oryginale. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 18476942
    Kruk3030
    Poziom 5  
    No ok Panowie gumy są ale jeśli je podłożę to czy tył nie będzie w górze a przód za nisko? A przy gwałtownym chamowaniu czy przodem nie będę za przeproszeniem orał drogi a tył zero przyczepności. Widziałem już takie autka i wyglądało to nie ciekawie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18477960
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3829
    Każda ingerencja w zawieszenie spowoduje zmiany charakterystyki i inne zachowanie się auta. Jednak przy rozsądnym doborze gumowych wkładek nie dojdzie do opisanych przez Ciebie zjawisk - spowodują one przede wszystkim nieco wolniejsze osiadanie tylnej części auta pod obciążeniem kanapy pełnym "ładunkiem". Przy pustym aucie tył będzie po prostu nieco "twardszy", jednak nie będzie to miało wpływu na pogorszenie się przyczepności czy skuteczności hamowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 18477979
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 359
    Masz wygniecione sprężyny. Wymień amortyzatory na gazowe , sprężyny i kielichy na nowe. Śmieszne pieniądze to kosztuje. I zobaczysz ze będzie dobrze. A sa utwardzone sprężyny też ale droższe od tych zwykłych.
  • #8 18478121
    Kruk3030
    Poziom 5  
    Ok Panowie działamy, komplet amorków i sprężyn jak się nie poprawi podkładki dodamy. Dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Golfa 3 zgłasza problem z opadaniem tylnej części pojazdu przy pełnym obciążeniu pasażerami. W odpowiedziach zasugerowano, aby nie zmieniać oryginalnych sprężyn i amortyzatorów, lecz rozważyć sprężyny sportowe, które nie obniżają zawieszenia, lub sprężyny progresywne. Alternatywnie, można zastosować gumowe wkładki pod sprężyny, co podniesie tył auta o kilka centymetrów i usztywni zawieszenie. Wymiana amortyzatorów na gazowe oraz sprężyn i kielichów na nowe również została polecona jako skuteczne rozwiązanie. Użytkownik planuje wymianę amortyzatorów i sprężyn, a w razie potrzeby doda gumowe podkładki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA