logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaką prędkość internetu wybrać? Netia 20 Mb/s vs Orange 80 Mb/s

gracjantorhan20 17 Lut 2020 18:39 5109 9
REKLAMA
  • #1 18477010
    gracjantorhan20
    Poziom 12  
    Ocena: 95
    Witam, kończy mi się umowa na Internet stacjonarny obecne mam w Netii 20 Mb/s na pobieranie i 2 Mb/s na wysyłanie. Trochę mało zwłaszcza podczas pobierania gier ze Steam. Sprawdzałem dostępność usług u operatorów, którzy są dostępni na moim adresie. Jest ich dwóch:
    - Orange,
    - Netia,
    W załącznikach widać ile proponują na moim adresie Netia (do 20 MB/s), Orange (do 80 Mb/s). Raczej nie biorę pod uwagę Internetu mobilnego ponieważ mają za małe limity jak dla mnie - chyba, że o czymś nie wiem?
    W domu mam urządzenia takie jak:
    - Komputer stacjonarny podłączony LAN,
    - Dwa dekodery NC+ podłączone LAN dla Multiroom,
    - Laptop podłączony po WLAN,
    - Telewizor ze smartem (WLAN),
    - 5 smartfonów i 1 tablet po WLAN,
    Kusi mnie Orange z uwagi na prędkość, ale odstraszają mnie opinie. Netia niby działała bez większych problemów na 4 lata korzystania 2 duże awarie i 3 drobne,ale ta prędkość. Co polecicie?
    Załączniki:
    • Jaką prędkość internetu wybrać? Netia 20 Mb/s vs Orange 80 Mb/s 2.PNG (111.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką prędkość internetu wybrać? Netia 20 Mb/s vs Orange 80 Mb/s 1.PNG (112.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18477078
    tomekzieba
    Poziom 20  
    Ocena: 96
    Posiadam internet Orange 80Mb i nie narzekam. Już od kilku lat, wcześniej na routerze funbox 1.0 był czasem problem z koniecznością resetowania routera co jakiś czas. Od 8 miesięcy 80Mb z routerem funbox 2.0 i jak na razie bez problemów. Neta nie zrywa, routera praktycznie się nie resetuje, no chyba, że po zmianie konfiguracji. Przepustowość wynosi około 65Mb, ale to już zależy od odległości od stacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18477080
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    Rozumiem, że linia należy do Orange, a Netia świadczy usługę BSA?
    Co do Orange - oni zmodernizują łącze do VDSL2 i wtedy możliwe są wyższe przepustowości. Ile dokładnie będzie nie da się zgadnąć - dowiesz się po podłączeniu. Netia nie ma umowy z Orange na BSA na łączach VDSL2 więc nic więcej niż jest nie proponują.
    Co do działania - działa normalnie. Część osób ma problemy z samym routerem (FunBox), ale na takim łączu łatwo jest go zastąpić innym urządzeniem (koszt od 250zł).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18477150
    gracjantorhan20
    Poziom 12  
    No właśnie ciężko mi powiedzieć. Na klatce schodowej jest skrzyneczka w zasadzie plastikowa kwadratowa puszka z napisem Netia, znów na dole jest skrzynka w ścianie z napisem Orange. Cieszę się, że polecacie bo to jest bodziec do tego, abym poszedł do nich i popytał jak jest w rzeczywistości. Wiecie nie mieszkam w małej mieścinie lub wsi (nie urażając nikogo) bo tam potrafi być naprawdę lepszy Internet niż ja mam, ale już mnie denerwuje te moje zakichane 20 Mb/s. Mieszkam dosłownie 10-20 m od rynku w mieście o powierzchni 148 km i mam dość tłumaczeń ze strony Netii, że nic więcej mi nie zaoferują bo miasto nie zgadza się na rozkopanie chodników. Rozumiem, że może i tak jest, ale ludzie mamy już od 19 lat 21 wiek. A tu takie prędkości.
  • #5 18487204
    gracjantorhan20
    Poziom 12  
    Witam, ponownie. Nastąpiła zmiana sytuacji. Dzwoniłem do Orange i sieć pozwala na tę samą prędkość jak w Netii czyli 20 Mb/s. Mam jeszcze możliwość podłączenia internetu z Vectry. Tam również dzwoniłem i oferują nawet do 600 Mb/s. Jak to możliwe skoro u mnie w bloku nie ma żadnego światłowodu? Jaką prędkość internetu wybrać? Netia 20 Mb/s vs Orange 80 Mb/s
    Co myślicie jakiś przekręt? Będzie to działać? Miałem kiedyś Vectrę, ale to było po kablu koncentrycznym (antenowym) i była to prędkość do 100 Mb/s (tak jak było w umowie).
  • Pomocny post
    #6 18487530
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Vectra to raczej przewód koncentryczny w technologi DOCSIS jak najbardziej możliwa prędkość 600Mb/s.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18487575
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 18488300
    gracjantorhan20
    Poziom 12  
    Czyli co brać Vectrę? Kurcze trzeba będzie trochę poczytać i się doszkolić bo człowiek się zacofany zrobił :)
  • Pomocny post
    #9 18488598
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19505509
    gracjantorhan20
    Poziom 12  
    Netia podłączyła wreszcie światłowód i jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zmianę dostawcy internetu stacjonarnego z Netii (20 Mb/s) na Orange (80 Mb/s) z powodu niskiej prędkości pobierania, co utrudnia korzystanie z gier online. W odpowiedziach użytkownicy dzielą się doświadczeniami z Orange, wskazując na stabilność łącza i możliwość modernizacji do VDSL2, co może zwiększyć prędkości. Pojawia się również opcja internetu od Vectry, oferująca prędkości do 600 Mb/s, co budzi wątpliwości co do dostępności technologii w budynku. Użytkownik jest zachęcany do dokładnego przestudiowania ofert, biorąc pod uwagę nie tylko prędkość, ale także stabilność i dodatkowe usługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA