logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niespodziewany skok prędkości internetu Orange - problemy z grami

kubaba12123 21 Paź 2018 16:48 1146 18
REKLAMA
  • #1 17509122
    kubaba12123
    Poziom 2  
    Witam, mam pewien dziwny problem, dzisiaj rano sciągałem sobie jakąś aktualizacje do gry i prędkość pobierania wynosiła 7-8MB/s. Zdziwiłem sie ale i ucieszyłem bo nigdy nie miałem aż takiej prędkości. Mam wykupioną umowę w orange na 10Mb/s ale zazwyczaj sciągało mi 1-1.6MB/s. Więc nie możliwe jest aby z dnia na dzień prędkość skoczyła 5-cio krtonie. Mowie 5-cio krtonie, ponieważ na speed tescie zawsze wychodziło mi download do 10MB/s czasami dochodziło do 13.. A dzisiaj jak zrobiłem speed test to download dochodził do 55-56MB/s ping 25-30 a zawsze miałem 40-50, a upload doszedł dzisiaj do 10 MB/s a zazwyczaj dochodził do 700kB/s-1MB/s. Z jednej strony powinienem sie cieszyc, ale z drugiej cos jest nie tak, bo nie wszystko dziala tak jak trzeba. Przykładowo przeglądarka działa normalnie, ale z niektórymi grami nie mogę się połączyć tak jakbym nie miał internetu albo był jakiś słaby zasięg nie wiem ciężko mi to nazwać. Bo niby internet jest a nie mogę się zalogować na konto w launcherze gry, oczywiście nie we wszystkich tak jest bo niektóre działaja normalnie.
    Proszę o pomoc nie wiem co to jest, pierwszy raz sie z czyms takim spotykam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17510701
    rapnyt
    Poziom 10  
    Napisz jaki system, ISP, jak masz polaczonego kompa z netem, daj screeny z tcpip v4 konfiguracje i czy mozesz sprawdzic na innym kompie. Jeśli chodzi o prędkość to wcześniej miałeś dobrze bo 10 Mb/s to mniej więcej wychodzi tak z 1,25MB/s (bit na bajt 1 - 8).
  • REKLAMA
  • #3 17510885
    kubaba12123
    Poziom 2  
    1. O jaki system chodzi, operacyjny bo nie wiem za bardzo ? Jeżeli operacyjny to Win 10.
    2. ISP: Orange Polska
    3. Komputer z routerem mam połączony za pomocą kabla.
    4. Chyba chodzi o to:

5. Sprawdziłem prędkość internetu na laptopie który jest podpięty do tej samej sieci tylko, że jest połączony przez Wi-Fi, wiadomo, że ta prędkość będzie mniejsza niż przy połączeniu kablowym.
    Laptop:
    Stacjonarny:

Jeżeli coś jest nie jasnego prosze pisać.
  • Pomocny post
    #4 17511239
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Nie zmieniałeś przypadkiem umowy na internet w ostatnim czasie? To wygląda na połączenie VDSL?
  • Pomocny post
    #5 17511383
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Jaki masz router/modem?
    Jak nie wiesz wrzuć zdjęcie.
    Pokaż statystyki DSL tłumienie margines prędkość synchronizacji itd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17511539
    WasylNS
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    nie dziw się, OPL uznało, że w twojej lokalizacji jest możliwość świadczenia usługi w technologii VDSL i zostałeś przełączony na tą właśnie technologię. W OPL trwa właśnie taka akcja na wytypowanych węzłach. Bez kontaktu i informowania klienta.
  • Pomocny post
    #7 17511573
    jimasek
    OPL czyli Orange Polska jak rozumiem???
  • Pomocny post
    #8 17511629
    WasylNS
    Poziom 15  
    jimasek napisał:
    OPL czyli Orange Polska jak rozumiem???

Tak
  • Pomocny post
    #9 17511663
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Coś mi w tym temacie nie pasuje, to że operator mógł zrobić prezent i zwiększyć prędkość brał bym pod uwagę gdyby technologia dostępu była inna. Jeżeli kolega miał 10Mb/s w Orange czyli jak obstawiam ADSL2+ zwiększenie prędkości wymaga przekrosowania linii na porcie VDSL2, wymiany urządzenia u klienta oraz nowej umowy bo zmienia się technologia - tego nikt nie zrobi gratis.

Jeżeli autor tematu ma internet w każdej innej technologii niż ADSL2+, zwiększenie pasma to kilka kliknięć myszką :)
  • Pomocny post
    #10 17511749
    WasylNS
    Poziom 15  
    seb235 napisał:
    Coś mi w tym temacie nie pasuje, to że operator mógł zrobić prezent i zwiększyć prędkość brał bym pod uwagę gdyby technologia dostępu była inna. Jeżeli kolega miał 10Mb/s w Orange czyli jak obstawiam ADSL2+ zwiększenie prędkości wymaga przekrosowania linii na porcie VDSL2, wymiany urządzenia u klienta oraz nowej umowy bo zmienia się technologia - tego nikt nie zrobi gratis.

Jeżeli autor tematu ma internet w każdej innej technologii niż ADSL2+, zwiększenie pasma to kilka kliknięć myszką :)

Od 01.10.18 ten proces ruszył w całym kraju, migrację wykonuje się u klientów, którzy posiadają sprzęt wspierający technologię VDSL (Funbox 1 i 2) i poprawnie działającą usługę w ADSL2+. Każdorazowo po zmianie portu na VDSL sprawdzana jest zdalnie poprawność działania usługi i jeśli jest coś nie tak, przywracana jest opcja ADSL.

Co do robienia gratisów, nie mnie to oceniać, jestem tylko telemonterem.
  • Pomocny post
    #11 17511756
    jimasek
    @WasylNS - dzięki za info na forum.
  • Pomocny post
    #12 17512121
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Mam tylko nadzieję że nie obejmie to łączy biznesowych (np. DSL TP ) bo tam - jak ktoś ma (jeszcze ) nieśmiertelnego Speed Streama - to go trzyma i nie chce puscić , oddać za jakiegoś 'syfacza' w teoretycznie nowocześniejszej technologii - ale praktycznie, przy naszych stanach wielu linii (tzw. pętli abonenckich) działającej znacznie bardziej zawodnie . I dużo bardziej wrazliwej na pogorszenie się parametrów sygnałowych.
  • Pomocny post
    #13 17512178
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    WasylNS napisał:
    Od 01.10.18 ten proces ruszył w całym kraju, migrację wykonuje się u klientów, którzy posiadają sprzęt wspierający technologię VDSL (Funbox 1 i 2)

Wiesz z punktu widzenia orange sens to ma, klientowi który do tej pory miał 10 uruchomią usługę VDSL bez przedłużania umowy i pewnie uda im się go zatrzymać przed zmianą operatora. Ci którym do tej pory wystarczało łącze 10+ na pewno nie pogniewają się jak zyskają chociaż te 30Mb/s.
  • REKLAMA
  • #14 17512451
    kubaba12123
    Poziom 2  
    Panowie to jest pewnie to o czym mówicie, router mam Funbox 2.0. Czyli jak z tym jest nie będę więcej płacił? Jest jeszcze jeden problem, czasami tak jakby tego neta nie wykrywało, niby jest a pisze mi że "Nie możesz się zalogować, być może masz problem z internetem." Czasami wydaje mi się jakby po prostu tracił swój zasięg czy cos w tym stylu albo np. Podczas pobierania prędkość nie jest od razu maksymalna tylko trochę mniejsza tak jak miałem przedtem, jak miałem umowę na 10Mb/s to prędkość była (podczas pobierania) 1.5-1.6MB/s a wczoraj np. pobierałem program który ważył ponad 1.5GB to prędkość zaczęła rosnąć od 1.6MB/s powoli tak mniej więcej 1.6,2.2,2.3,2.4 itd... Az doszło do 6MB/s nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale to pisze.
  • Pomocny post
    #15 17512551
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    A, to jeszcze dopytam (tak z czystej wrodzonej ciekawości) - czy zaobserwował również kolega wzrost wartości pingu (średni) czy może wszystko jest - jak było dawniej ?
  • Pomocny post
    #16 17512558
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 17512576
    kubaba12123
    Poziom 2  
    @markooff, ping również spadł przed wzrostem prędkości podczas robienia speed testu na komputerze stacjonarnym miałem po 45-50, teraz na speed tescie na stacjonarnym mam 25-28.
    @grawastar1986, umowę mam jeszcze na półtorej roku, więc na razie większych opłat nie będę płacił, ale chyba trzeba będzie do nich zadzwonić.
    Jeszcze zauważyłem post na który nie odpowiedziałem, Panie @LucekB, poniżej wstawiam zdjęcie ze strony routera, tutaj są (mam nadzieje wszystkie) wymagane informacje.
  • #18 17512655
    jimasek
    Sam widzisz że masz synchronizację w VDSL-u
  • #19 17513078
    WasylNS
    Poziom 15  
    Jeszcze jedna informacja dotycząca samego modemu Funbox 2.0, jest wymieniany soft w tych urządzeniach, lecz niekiedy "nie dociągnie się" do końca, objawia się to problemami z Wi-Fi tzn. na paśmie 2.4 GHz są problemy z podłączeniem się urządzeń. Lekarstwem na tą dolegliwości jest zrestartowanie FB do ustawień fabrycznych i pozwolenia na pobranie całości softu.
    Drugą bolączką jest protokół ip w wersji 6, powodujący wydłużenie czasu logowania się do usługi oraz problemy z działaniem usługi voip, na to sposób to wykasowanie sufiksu /ipv6 z loginu do usługi.

Uprzedzając wpisy typu: JAK ONI TO MOGĄ ROBIĆ NA MOIM MODEMIE, przypominam, że urządzenia typu FunBox są dzierżawione i należą do OPL.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza nagły wzrost prędkości internetu w Orange, z 1-1.6MB/s do 7-8MB/s, co budzi jego wątpliwości, ponieważ ma umowę na 10Mb/s. Po wykonaniu testu prędkości, zauważa wartości do 55-56MB/s, co sugeruje przełączenie na technologię VDSL. Mimo to, występują problemy z łącznością w grach, co może być związane z konfiguracją routera Funbox 2.0 oraz możliwymi problemami z oprogramowaniem. Użytkownik jest zachęcany do sprawdzenia ustawień TCP/IP, statystyk DSL oraz do kontaktu z operatorem w celu potwierdzenia zmiany umowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA