logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd LE w LG F12U2QDN0 - czy to wina modułu czy silnika Direct Drive?

akm97 18 Lut 2020 12:22 8628 11
REKLAMA
  • #1 18478250
    akm97
    Poziom 12  
    Ocena: 78

Błąd LE w LG F12U2QDN0 - czy to wina modułu czy silnika Direct Drive?
    Witam.
    Posiadam pralkę jak w tytule. W zeszłym tygodniu podczas prania pojawił się błąd LE. W trakcie prania pralka zatrzymała się i nie "miała siły" ruszyć silnikiem. Było słychać tylko buczenie/ brzęczenie. Opróżniłem pralkę. Bęben obraca się bez żadnego oporu, zacięć itp. Następnie włączyłem pralkę "na sucho". Pralka też miała problem ruszyć, ale w końcu ruszyła. Podczas pracy było jednak słychać terkotanie. Miałem wrażenie, że to pochodzi z silnika. Zgłosiłem to jako naprawę gwarancyjną (pralka ma 5 lat, ale gwarancja na silnik Dirwect Drive jest 10 lat).

Przyjechał serwisant i po sprawdzeniu (niestety nie wiem dokładnie na czym polegało, bo nie byłem przy tym obecny) stwierdził, że to nie jest usterka silnika tylko modułu. Na pytanie o "terkotanie" stwierdził, że to moduł terkotał. Na tym naprawę zakończyłem, bo mam dodatkowo wykupioną naprawę sprzętu AGD (płacę tylko za części). Jednak teraz pytanie. Czy wzywać ten drugi serwis, czy spróbować znaleźć i kupić i zmaontować moduł samemu? Może ktoś pomoże go dobrać (zdjęcie tabliczki znamionowej w załączniku). Bo chyba próba przelutowania płytki modułu pod kątem zimnych lutów raczej nie rodzi dużych nadziei na powodzenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18478286
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3811
    :arrow: Poczytaj Link :idea:
  • REKLAMA
  • #3 18478455
    akm97
    Poziom 12  
    Opisany w linku problem jest nieco inny, bo chodzi o problem przy wyważaniu. Ale w sprawę jest też zamieszany czujnik Hall'a.
  • #4 18478543
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3811
    akm97 napisał:
    Opisany w linku problem jest nieco inny
    Ponieważ dałem link do konkretnego postu, a nie do tematu :D
  • REKLAMA
  • #5 18478617
    akm97
    Poziom 12  
    Rozumiem. Ale czy opis usterki, tj. brak "siły" na ruszenie bębna, terkotanie może wiedzieć wskazywać na czujnik Hall'a?
  • #7 18478766
    akm97
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc. Z filmiku na YouTube widać, że bardzo łatwo zdemontować silnik i dostać się do czujnika Hall'a co zaraz będę chciał uczynić. Przy okazji zrobiłem jeszcze jeden test "na sucho" i w tej chwili objawy są nieco inne, tzn. silnik wykonuje ok. ćwierć obrotu (zawsze w prawo) i na ten sam ułamek sekundy) załącza się bodajże silnik od pompki. Po czym jest przerwa ok. 10 sekund i operacja się powtarza. Tak więc biorę się za rozkręcenie. Przy okazji, czy ktoś może mi wskazać sposób diagnozy czujnika?

Dodano po 43 [minuty]:

A więc silnik i czujnik Hall'a wymontowany. Spisałem model (w załączniku). Kosztuje niedużo bo ok. 45 zł zamiennik NeoProfi i ok 55 zł być może oryginał (nie mam pewności). Pytanie. Czy kupować w ciemno, czy można go jakoś wstępnie zdiagnozować? Mam multimetr, mogę wykonać dowolne pomiary. Może ktoś doradzi? Błąd LE w LG F12U2QDN0 - czy to wina modułu czy silnika Direct Drive?
  • REKLAMA
  • #9 18479151
    akm97
    Poziom 12  
    Dziękuje za przypomnienie. Czytałem ten post, ale błędnie przyjąłem, że to pomiary nie sprawdzonego czujnika z prośbą o diagnozę, czy jest uszkodzony? Wychodzi na to, że w porównaniu do mojego czujnika zgadzają się tylko dwie wartości, a więc:
    powinno być / jest u mnie
    pin 1-5 ma 9,4 kΩ, / 0
    pin 1-4 ma 9,6 kΩ, / 10,09 kΩ OK
    pin 2-3 nie pokazuje nic, / 0 OK
    pin 3-1 ma 1,2 mΩ, / 0
    pin 4-5 ma 1,2 mΩ. / 0
    Dodatkowo u mnie:
    pin 1-2 0
    2-4 36 mΩ
    2-5 0
    Ps. Do Pina nr 3 nie jest podłączony przewód w wiązce.
  • #10 18481287
    akm97
    Poziom 12  
    Czujnik zamówiony. Jutro powinien dojść. Dam znać czy problem ustąpi.
  • #12 19491147
    akm97
    Poziom 12  
    Tak. Być może wystarczyło "przelutować" połączenia. U mnie wymiana usprawniła pralkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką LG F12U2QDN0, która wyświetla błąd LE i ma trudności z uruchomieniem silnika Direct Drive. Po opróżnieniu bębna i próbie uruchomienia "na sucho", pralka wydawała dźwięki terkotania. Serwisant stwierdził, że problem leży w module, a nie w silniku. Użytkownik postanowił samodzielnie zdiagnozować czujnik Hall'a, który może być przyczyną problemów. Po wykonaniu pomiarów okazało się, że wartości nie zgadzają się z normami, co sugeruje uszkodzenie czujnika. Użytkownik zamówił nowy czujnik i planuje jego wymianę, aby sprawdzić, czy problem ustąpi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA