logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po instalacji Windows 10 na SSD GoodRam CX400 512GB

jas15 18 Lut 2020 16:31 471 6
REKLAMA
  • #1 18478690
    jas15
    Poziom 2  
    Cześć,
    Podczas instalacji W10 na nowym dysku utknąłem wczoraj na czarnym ekranie który pojawia się po zainstalowaniu systemu i restarcie instalatora.
    Po restarcie pojawia się znaczek biosu po czym jest freeze na czarnym ekranie.
    Abym był wstanie zainstalowac windowsa dysk musi być sformatowany na GPT, a bios ustawiony na UEFI, inaczej instalator wykrzacza ,że dysk nie jest 'bootable'.

Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to byłbym zobowiązany, ponieważ przeszukałem pół internetu i na nic co by pomogło nie trafiłem.

Dysk SSD GoodRam CX400 512GB
    Płyta Asrock Z170a-x1

20200217_2..719.mp4 (50.97 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18478815
    lisulisu6
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Jak wygląda schemat partycji? Ściągnij gparted uruchom z dvd lub pendrive live zobacz jak wyglądają partycje. W boisie wszystko masz dobrze ustawione?
  • REKLAMA
  • #3 18478907
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    jas15 napisał:

Abym był wstanie zainstalowac windowsa dysk musi być sformatowany na GPT, a bios ustawiony na UEFI, inaczej instalator wykrzacza ,że dysk nie jest 'bootable'.

Po tym opisie można podejrzewać, że albo coś w ustawieniach UEFI, albo z nośnikiem instalacyjny (ew. z jednym i drugim) jest nie tak.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 18478969
    jas15
    Poziom 2  
    Niewiem co jeszcze moglbym zmienic w biosie bo wczoraj sie już troche nagrzebalem żeby przestalo crashowac instalator,
    Jak podpinam ten dysk pod inny system to dziala normalnie, przed kazda proba instalacji formatowalem na gpt w diskparcie.
    Pendrive tez nowy wczoraj specjalnie kupiony do tej akcji.
    Bootable pen robilem appka z glownej strony microsoftu, na 3 rozne sposoby wynik ten sam

Dodano po 5 [minuty]:

Cos takiego mi wyskoczylo jak wlaczylem gparted z usb.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18484884
    jas15
    Poziom 2  
    Zainstalowalem 2 najnowsze wersje biosu i pendrive z windowsem nie chce sie nawet zbootowac, jak rowniez stary system na drugim dysku :/

Czarny ekran po instalacji Windows 10 na SSD GoodRam CX400 512GB na tym freezuje gdy próbuje zbootowac pendrive z w10, probowalem z iso z glownej strony microsoftu oraz z jakas stara wersja w10 ktora znalazlem na zabytkowym pc

Dodano po 5 [godziny] 28 [minuty]:

Wróciłem do starszego biosu na którym jestem wogole w stanie włączyć installer W10 z pendriva,

Dodano po 2 [minuty]:

Legacy mode orac dysk ustawiony na mbr pokazuje taki komunikat i nie jestem w stanie zailstalowac systemu Czarny ekran po instalacji Windows 10 na SSD GoodRam CX400 512GB

Dodano po 4 [minuty]:

Uefi mode( bios nie widzi dysku), dysk gpt, system się instaluje ale nie potrafi zbootować po instalacji, jesli zmienie po zainstalowaniu na legacy bios wykryuwa dysk ale tez nie jest w stanie go zbootowac.
    Próbowałem z komendami bootrec w cmd nie pomaga.
    Naprawa BCD za pomocą macarium rescue tez nic nie dała

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows 10 na dysku SSD GoodRam CX400 512GB użytkownik napotkał problem z czarnym ekranem po restarcie instalatora. Użytkownik potwierdził, że dysk jest sformatowany na GPT, a BIOS ustawiony na UEFI, co jest wymagane do poprawnej instalacji. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie schematu partycji za pomocą gparted oraz aktualizację BIOS-u. Po zainstalowaniu najnowszych wersji BIOS-u, użytkownik miał problemy z bootowaniem zarówno z pendrive'a, jak i ze starego systemu. Powrócił do starszej wersji BIOS-u, co umożliwiło uruchomienie instalatora Windows 10, jednak napotkał kolejne trudności z bootowaniem systemu. Użytkownik próbował również instalacji innych systemów operacyjnych, takich jak Linux czy Windows 7/8, w celu rozwiązania problemu.
REKLAMA