logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwie anteny UHF do odbioru MUX1/2 z jednego i MUX3 z innego nadajnika?

major39 08 Lip 2025 08:11 909 41
Najlepsze odpowiedzi

Jak połączyć dwie anteny UHF, aby z jednej odbierać MUX1/MUX2, a z drugiej MUX3 z innego nadajnika?

Tak, ale nie łącz ich „na krótko” — przy dwóch szerokopasmowych antenach UHF ustawionych na różne nadajniki potrzebna jest zwrotnica kanałowa lub pasmowa, bo anteny zaczynają sobie wzajemnie przeszkadzać [#21604584][#21614865] W wątku jako sensowne rozwiązanie wskazano ZA-112Ms AMS do sumowania dwóch UHF, ale tylko po dobraniu instalacji do lokalnych kanałów i z ręcznym strojeniem odbiornika, bo automatyczne wyszukiwanie potrafi mieszać duble z kilku nadajników [#21601102][#21604011] Przy takiej lokalizacji najlepiej zaprogramować ręcznie konkretne kanały, zamiast polegać na auto-skanie [#21604011] Użytkownik ostatecznie uzyskał stabilny odbiór po wywaleniu wzmacniacza AWS 144M i użyciu symetryzatorów zamiast wzmacniaczy szerokopasmowych; wzmacniacze i zasilanie anteny potrafiły wprowadzać zakłócenia [#21605214][#21611522][#21615040]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21600406
    major39
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam czy jest możliwość połączenia dwóch anten UHF. Chodzi mi o odbiór MUX1 i MUX2 z jednego nadajnika a MUX3 z innego. Nie chodzi mnie o zwrotnicę od UHF i VHF ale połączenie dwóch anten UHF w jedną
  • REKLAMA
  • #3 21600435
    major39
    Poziom 5  
    >>21600413 w temacie jest mowa o ZWROTNICA ZA-112MS AMS wygląda obiecująco, tylko że w dalszej części tematu piszą że na DVB-T2 to się raczej nie nadaje do obecnego DVB-T2. Może ktoś cos więcej na ten temat powiedzieć bo nie ma sensu kupować i narażać się na koszta
  • #4 21601102
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2916
    major39 napisał:
    >>21600413 w temacie jest mowa o ZWROTNICA ZA-112MS AMS wygląda obiecująco, tylko że w dalszej części tematu piszą że na DVB-T2 to się raczej nie nadaje do obecnego DVB-T2. Może ktoś cos więcej na ten temat powiedzieć bo nie ma sensu kupować i narażać się na koszta

Za-112Ms Ma wszystko co potrzeba. Nie wiem coś tam wyczytał.

Można dać taki.

Jak połączyć dwie anteny UHF do odbioru MUX1/2 z jednego i MUX3 z innego nadajnika?
    Kod pocztowy miejsca odbioru.
    Ja na antenie siatkowej bez siatki odbieram z dwóch ≈ przeciwnych kierunków.
  • #5 21601133
    major39
    Poziom 5  
    irekr napisał cytuję AWS-y nie są złe. Niestety za dwa lata wszystkie będą raczej do zdemontowania, gdyż nie przeniosą sygnału DVB-T2 32K z H-265. Kilka tygodni temu ćwiczyłem taki AWS w Słubicach i niestety - Jemiołów odbiera bez problemu, natomiast sygnały z Frankfurtu/Berlina były nieczytelne.
    To bardzo dobry produkt Telmoru, pracuje i pracował dzielnie tyle lat, niestety wymagania dla DVB-T2 sa nieco za wysokie. Może Producent wymyśli coś by nieco zmodernizować stopnie wzmacniaczy. Szkoda by pozbywać się tych urządzeń z dobrze opracowanymi strojonymi filtrami pasmowymi, które naprawdę działają bardzo skutecznie pomimo dość prostej konstrukcji. Czy konstrukcja wytrzyma kombinacje kanałów 26-29-31-32-35-43-48 - sam jestem ciekawy. W Ostrołęce, gdzie jest układ 40-41-42, są z tym spore problemy.
    Nie warto obecnie pakować pieniądze w rozbudowane anteny skoro za dwa lata (do czerwca 2022) cały system ulegnie całkowitej zmianie.. Koniec cytatu, nie wiem czy temat został zamknięty. To napisał powyżej DIZMAR poczytałem i się zastanawiam ??
  • #6 21601155
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    @major39

Przeczytaj powoli i uważnie ten temat, podobny do twojego --> Link
  • REKLAMA
  • #7 21601169
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    major39 napisał:
    Nie warto obecnie pakować pieniądze w rozbudowane anteny skoro za dwa lata (do czerwca 2022) cały system ulegnie całkowitej zmianie.

Czerwiec 2022 minął 3 lata temu a nie za dwa lata.
  • #8 21601201
    major39
    Poziom 5  
    >>21601102
    LeDy napisał:
    Kod pocztowy miejsca odbioru.

my już się znamy. Problem powrócił Ja jestem ten od zaniku sygnału MUX3 z nadajnika Śrem. Lokalizacja Miejska Górka. Przestawiłem UHF na Ślęże MUX3 i MUX 2 jest Ok ale MUX 1 zanika . Ale co zauważyłem przy wyszukaniu automatycznym MUX 1 odbieram na częstotliwości 538 a to jest przecież nadajnik Śrem jest jeszcze jeden ale tam przycina jest to częstotliwość 546. Więc ta ZWROTNICA ZA-112MS AMS była by Ok

Dodano po 9 [godziny] 7 [minuty]:

k_pec napisał:
    Przeczytaj powoli i uważnie ten temat, podobny do twojego --> Link

przeczytałem temat. Faktycznie pomogło wyszukiwanie ręczne nie automatyczne MUX1, i znalazłem częstotliwość 570 na kanale 33, zobaczymy jak będzie dalej. W ostateczności wywalę moją zwrotnicę antenowa ZWR 210DC FM UHF Telmor a zakupię zwrotnicę ZA-112Ms AMS i połączę anteny UHF Telmor aktywna z siatkową z symetryzatorem oczywiście ustawiona na inne kierunki. Piszesz żeby sugerować się jakością a nie siłą sygnału u mnie siła jest mocna czyli w okolicach 98% natomiast problem jest jakością . Chwilowo zostawię zobaczymy jak będzie funkcjonowało na tym ręcznym wyszukiwaniu ten MUX 1. Ale to dziwne że wyszukiwanie automatycznie a nawet ustawienia fabryczne nie znalazło MUX1 ze Ślęży tylko ze Śremu? Bo zrobiłem nawet tak że pociągnąłem drugi kabel z anteny UHF Telmor która jest ustawiona na Śrem i jak są zakłócenia na mojej instalacji to przekładam kable w dekoderze DVB-T2. Wiem że to głupie ale jakoś się sprawdza nawet nie trzeba ponownie wyszukiwać kanałów jedynie w dekoderze DVB-T2 muszę włączyć zasilanie anteny, oczywiście chodzi mi tylko o MUX1 .Moja chwilowa instalacja wygląda tak ,antena siatkowa ze symetryzatorem kierunek Ślęża druga antena Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX8 następnie zwrotnica antenowa ZWR 210DC FM UHF Telmor i wzmacniacz AWS 144M. Tamta poprzednia instalacja co zamknąłem temat jest już nie aktualna, najchętniej to bym usunął cały ten temat ale to tylko mogą zrobić administratorzy strony
    Załączniki:
    • Jak połączyć dwie anteny UHF do odbioru MUX1/2 z jednego i MUX3 z innego nadajnika? ostatni układ.png (869.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21601411
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21601201
    Zawsze wyszukuję ręcznie i wiele razy pisałem, żeby tak robić.
  • #10 21601439
    major39
    Poziom 5  
    Muszę się przyznać że nie umiem ustawiać i wyszukiwać ręcznie kanałów i następnie ustawić je tak żeby były ustawione MUXami, bo jak przykładowo nagrywam coś na pendrive to nie można oglądać coś co leci w telewizorze na innym MUXie. Mogę tylko oglądać MUX z którego właśnie nagrywam, więc muszę mieć je ustawione po kolei . Posiadam dekoder WIWA H265 LITE-2
  • REKLAMA
  • #11 21601441
    k_pec
    Poziom 34  
    major39 napisał:
    Piszesz żeby sugerować się jakością a nie siłą sygnału u mnie siła jest mocna czyli w okolicach 98% natomiast problem jest jakością .

Dlatego wszystko skupia się zawsze wokół prób zwiększenia jakości sygnałów.
  • #12 21601512
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21601439
    MUX-1 zawiera: Eska TV, TTV, Polo TV, Antena HD, TV Trwam, StopklatkaTV, Fokus TV i Wydarzenia 24.
    MUX-2 zawiera: Polsat, TVN, TV4, TV Puls, TVN 7, Puls 2, TV6 i Super Polsat.
    MUX-3 zawiera: TVP1 HD, TVP2 HD, TVP3 (Regionalna), TVP Info HD, TVP Historia i TVP Sport HD.
    MUX-4 zawiera zarówno kanały płatne, jak i niekodowany kanał Wydarzenia 24.
    MUX-6 zawiera programy TVP: TVP Kobieta, TVP Dokument, TVP Kultura, TVP Polonia, Alfa TVP, Belsat TV, TVP Nauka i TVP World.
    MUX-8 zawiera: Nowa TV, Metro, Zoom TV, WP, Legia TV, CTV9, CDA Premium, EWTN GO, EmiRadio, EmiTV, UA Perszyj, tes
  • #13 21601543
    k_pec
    Poziom 34  
    major39 napisał:
    Muszę się przyznać że nie umiem ustawiać i wyszukiwać ręcznie kanałów i następnie ustawić je tak żeby były ustawione MUXami

Trzeba wyłączyć w menu dekodera LCN, zrobić strojenie (manual lub auto) i następnie ręcznie w opcji Edycja kanałów poprzesuwać kanały ręcznie tak by były pogrupowane mux-ami w odpowiedniej kolejności. Upierdliwe i moim zdaniem bez sensu w DVB-T. Lepiej przyzwyczaić się do numeracji LCN.

Wykaz kanałów wg numeracji LCN --> Link

Tip: Jeśli dekoder odbierze ten sam kanał z różnych nadajników powiela zwykle ten kanał na różnych numerach LCN - LCN podstawowy (standard ustalony przez UKE) oraz jakiś numer wymyślony przez dekoder, zwykle > 800 (ale niekoniecznie, bo pomysłowość programistów bywa nieprzewidywalna ;)).

major39 napisał:
    bo jak przykładowo nagrywam coś na pendrive to nie można oglądać coś co leci w telewizorze na innym MUXie. Mogę tylko oglądać MUX z którego właśnie nagrywam, więc muszę mieć je ustawione po kolei . Posiadam dekoder WIWA H265 LITE-2

Nagrywanie kanału z jednego mux-a i jednoczesne oglądanie programu na innym mux-ie to domena dekoderów dwugłowicowych, na najprostszych zabawkach typu Wiwa nie da się.
  • #14 21601546
    major39
    Poziom 5  
    Listę kanałów to ja znam ale nie umiem w pilocie na DVB-T2 tak to poustawiać . Mnie interesuje tylko MUX 1 MUX 2 MU3 i MUX 8 Jak ustawić listę w Menu na pilocie czy sortować po Wg ID czy Wg LCN czy Wg ONID czy Wg nazwy czy LCN ma być włączony czy wyłączony ?Potem na pewno trzeba przejść w Menu na Wyszukiwanie kanałów i tam z pewnością trzeba przejść na ręczne? ja zawsze zaznaczałem wyszukiwanie automatyczne

Dodano po 2 [minuty]:

k_pec napisał:
    Trzeba wyłączyć w menu dekodera LCN, a następnie ręcznie w opcji Edycja kanałów poprzesuwać je ręcznie. Upierdliwe i moim zdaniem bez sensu w DVB-T. Lepiej przyzwyczaić się do numeracji LCN.

dobrze wiedzieć

Dodano po 22 [minuty]:

U mnie był jeszcze taki problem że jak wyszukałem dany program ręcznie i kliknąłem OK to zaczęło coś tam szukać ale nie chciało go pózniej zapamiętać gdy powróciłem z do Menu kanałów nie było go na liście
  • #15 21601677
    LeDy
    Poziom 43  
    Tu masz instrukcję, strona 9-Program-edycja programu.
    Dalej dziecinnie łatwe.
    Załączniki:
    • Manual_WIWA_H265_Lite.pdf (12.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21601679
    k_pec
    Poziom 34  
    major39 napisał:
    U mnie był jeszcze taki problem że jak wyszukałem dany program ręcznie i kliknąłem OK to zaczęło coś tam szukać ale nie chciało go pózniej zapamiętać gdy powróciłem z do Menu kanałów nie było go na liście

Może była zbyt niska jakość sygnału albo jakiś błąd oprogramowania odbiornika, jeśli na liście zaprogramowanych kanałów był już kanał o takiej nazwie lub parametrach. Trzeba pamiętać, że te dekodery to tanie pudełka i można się po nich spodziewać wszystkiego.

Najlepiej w takim przypadku zacząć strojenie od zresetowania dekodera lub usunięcia wszystkich zapamiętanych kanałów. Kanały można pousuwać ręcznie albo puścić automatyczne wyszukiwanie bez podłączonego kabla antenowego.
  • Pomocny post
    #17 21604011
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1033
    major39 napisał:
    Lokalizacja Miejska Górka. Przestawiłem UHF na Ślęże MUX3 i MUX 2 jest Ok ale MUX 1 zanika . Ale co zauważyłem przy wyszukaniu automatycznym MUX 1 odbieram na częstotliwości 538 a to jest przecież nadajnik Śrem jest jeszcze jeden ale tam przycina jest to częstotliwość 546.
    major39 napisał:
    Faktycznie pomogło wyszukiwanie ręczne nie automatyczne MUX1, i znalazłem częstotliwość 570 na kanale 33, zobaczymy jak będzie dalej.

Konieczność ręcznego skanowania sugerowałem ci już w poprzednim temacie >>21564958 ...
    _kli_ napisał:
    No i oczywiście odbiorniki stroisz RĘCZNIE dla odbieranego nadajnika, bo w lokalizacji do której sygnał dociera z kilku nadajników, na strojeniu automatycznym na liście kanałow można mieć "groch z kapustą". Mogą być na niej dwa lub trzy duble tego samrgo mux-a, a na najniższych pozycjach listy wcale nie muszą być te o najlepszych parametrach.

538 MHz to mux-1 ze Śremu, 546 MHz ze Śnieżnych Kotłów, a 570 MHz ze Śleży. Skoro antena odbiera sygnał z tych trzech nadajników, to nie dziw się że tak masz. Niektóre odbiorniki na automacie wrzucają na listę mux-y w kolejności znajdowania ich w czasie przeszukiwania pasma, bez uwzględniania warości parametrów sygnału. I tak przy antenie ustawionej w kierunku Ślęży, na liście możesz mieć mux-y wyszczególnione poniżej lub dowolną ich kombinację - lepiej lub gorzej odbieranych przez antenę, np:
    Mux 1 - k.29 > Śrem lub k.30 - Śnieżne Kotły, k.33 - Ślęża, k.44 - Mikstat
    Mux 2 - k.23 > Śrem lub k.32 - Mikstat, k.47 - Ślęża, Śnieżne Kotły
    Mux 3 - k.24 > Śnieżne Kotły lub k.25 - Ślęża, k. 27 - Śrem, k.31 - Mikstat
    Mux 4 - k.22 > Ślęża, Śnieżne Kotły lub k.38 - Mikstat, k.42 - Śrem
    Mux 6 - k.37 > Śnieżne Kotły, Mikstat lub k.39 - Śrem, k.46 - Ślęża
    Przy skanowaniu automatycznym, o wyborze mux-ów i kolejności ich zapisu na liście "decyduje" sam odbiornik. Może być tak że możesz mieć na niej nawet ponad sto kanałow - zdublowanych dwu- lub trzykrotnie. W skrajnym przypadku - na początkowych pozycjach te o gorszej jakości sygnału, a na dalszych - z dobrą.
    Dlatego tak ważne jest by wśród dostępnych kanałów, ręcznie zaprogramować te o najlepszych parametrach jakościowych, by uniknąć powyższej sytuacji.
    major39 napisał:
    Jak ustawić listę w Menu na pilocie czy sortować po Wg ID czy Wg LCN czy Wg ONID czy Wg nazwy czy LCN ma być włączony czy wyłączony ?

Wiwa ma coś skopane w sofcie, bo po wybraniu sortowania wg LCN masz bałagan na liście. O ile dobrze pamiętam, wyłączając sortowanie LCN, kolejność stacji na liście jest poprawna, ale tylko w części odpowiada ona numeracji LCN (bodajże do pozycji 18 :?:).
    Edycja listy kanałów jest banalnie prosta. Można w 5 minut "ogarnąć ją" wg własnych preferncji.
  • #18 21604064
    major39
    Poziom 5  
    Między czasie kupiłem zwrotnicę ZA-112Ms. Tak że mam teraz podłączone dwie anteny siatkowe z symetryzatorami. Jeden 21 -60 a drugi 6- 48. Anteny ustawione jedna na Śrem druga na Ślęże. Potem antena Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX8. Następnie zwrotnica ZA-112MS z podłączonymi wszystkimi trzema antenami, potem wzmacniacz AWS 144Mz rozdzieleniem sygnału na 4 telewizory. Niby wszystko gra ale gdy ręcznie próbuję ściągnąć MUX 1 i MUX 3 z Śremu to nie ma sygnału. Jest tylko sygnał na MUX 2 ze Śremu. Natomiast druga antena ustawiona na Ślęże wyłapuje wszystkie MUXy, czyżby musiały by być takie same symetryzatory w antenach siatkowych? Czyli obydwa 21-60? Czy ja błędnie rozumuję?. Oczywiście zanim to wszystko połączyłem za pomocą zwrotnicy i wzmacniacza testowałem każdą antenę osobno i każda z nich wyłapywała wszystkie MUXy. Jeszcze próbowałem podłączyć antenę UHF Telmor aktywna zamiast jednej z siatkowych ale robiły się zakłócenia na MUX 8 dziwne? Więc wróciłem do dwóch anten siatkowych z innymi symetryzatorami Tak że antena antena DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle i antena UHF Telmor aktywna są odłożone i wyrzuciłem zwrotnice antenowa ZWR 210DC FM UHF Telmor. Mam tu jeszcze po poprzednich instalacjach wzmacniacz AMS ARA 1/3 F DC
    rozgałęźnik RTV-SAT AXING SVE 30-01 i wzmacniacz APL 109 i APL 102 Teraz dopiero zauważyłem że ten symetryzator 21-60 na płytce pisze do anten Yagi ale najlepiej się u mnie sprawdza na zwykłej antenie siatkowej

Dodano po 19 [minuty]:

jest tak jak napisał _kli_ ztym dublowaniem i chyba najlepszym rozwiązanie jest jeden telewizor jedna antena bo te wzmacniacze rozdzielacze robią tylko jeden wielki bałagan

Dodano po 9 [godziny] 35 [minuty]:

Ponownie zamontowałem dwa symetryzatory 21-60 bo tylko te mam i jak odkręciłem jedną antenę od zwrotnicy czyli tą ustawioną na Ślężę i wyszukałem kanały, to wyszukało, ale słaby sygnał z tej jednej anteny ustawionej na Śrem. Siła 90% jakość 20 skacze do 30% Ale jak podłączam z powrotem antenę ustawioną na Ślężę to na wszystkich MUXach siła 100% jakość 100%. . Mój błąd podczas zakupu symetryzatorów?
  • Pomocny post
    #19 21604584
    _kli_
    Poziom 41  
    major39 napisał:
    Tak że mam teraz podłączone dwie anteny siatkowe z symetryzatorami. Jeden 21 -60 a drugi 6- 48
    major39 napisał:
    Ponownie zamontowałem dwa symetryzatory 21-60
    major39 napisał:
    Teraz dopiero zauważyłem że ten symetryzator 21-60 na płytce pisze do anten Yagi ale najlepiej się u mnie sprawdza na zwykłej antenie siatkowej
    major39 napisał:
    Mój błąd podczas zakupu symetryzatorów?

Symetryzator to symetryzator. Nie ma znaczenia czy zamontujesz go w yagi czy w siatce. Jego zadaniem jest umożliwienie podłączenia niesymetrycznego przewodu antenowego o impedancji 75 Ω, do anteny (dipola) z wyjściem symetrycznym o impedancji 300 Ω.
    W zasadzie nie ma większego znaczenia że w dwóch antenach będziesz miał symetryzatory różniące się trochę zakresem pracy w paśmie UHF. Po prostu symetryzator 21-60 będzie przepuszczał więcej "śmieci" z pasma powyżej 600 MHz, a ten 21-48 będzie trochę je odfiltrowywał (przynajmniej teoretycznie). Ale sygnał tv z anteny przepuszczają tak samo. Chociaż lepiej, byś w obydwu antenach miał ten 21-48.
    Wg mnie, sam stworzyłeś sobie nowy problem podłączając do zwrotnicy szerokopasmowej dwie anteny szerokopasmowe o bardzo szerokim "kącie widzenia". Skierowane - jedna na północ, druga na południe, odbierają niemal wszystko w zakresie 360 st. i zakłócają się nawzajem. Takie rozwiązanie nie zda egzaminu. W tej sytuacji potrzebna jest zwrotnica kanałowa.
    major39 napisał:
    chyba najlepszym rozwiązanie jest jeden telewizor jedna antena bo te wzmacniacze rozdzielacze robią tylko jeden wielki bałagan

Owszem, jedna antena (UHF), ale nie koniecznie na jeden telewizor. Zgadzam się że niepotrzebnie użyte wzmacniacze stwarzają kłopoty. Przy jednej tylko siatce ustawionej na południe, popełniłeś podstawowy błąd, używając strojenia automatycznego. Mając niewłaściwe mux-y na liście (np. mux-1 ze Śremu), zamiast zaprogramować je ręcznie, zamontowałeś drugą antenę i zwrotnicę. No i masz teraz jeszcze gorzej.
    major39 napisał:
    jak podłączam z powrotem antenę ustawioną na Ślężę to na wszystkich MUXach siła 100% jakość 100%

Wg mnie, masz mocny sygnał i wystarczy ci prosta, pasywna instalacja > antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4. No i oczywiście odbiorniki zestrojone RĘCZNIE na k. 6,22,25,33,46,47.
  • #20 21604598
    major39
    Poziom 5  
    _kli_ napisał:
    Wg mnie, masz mocny sygnał i wystarczy ci prosta, pasywna instalacja > antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4. No i oczywiście odbiorniki zestrojone RĘCZNIE na k. 6,22,25,33,46,47.

tak kiedyś miałem ,opisywałem to w innym temacie ale zawsze były zakłócenia, albo na MUX 3 jak było ustawione na Śrem ,albo na MUX1 jak było ustawione na Ślęże i to zawsze w godzinach nocnych. A co do tych symetryzatorów to dobrze wiedzieć bo bym znowu nie potrzebnie zamówił .Tak że teraz mam na obydwu antenach 21-60

Dodano po 4 [minuty]:

_kli_ napisał:
    antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4

czyli ten rozgałężnik powinien być dobry bo mam rozgałęznik RTV-SAT AXING SVE 30-01 wyjście na 3 telewizory ale jak pisałem powyżej zawsze wieczorem zakłócenia na jednym z Muxów dziwne że tylko na jednym a nie na wszystkich trzech
  • #21 21604638
    _kli_
    Poziom 41  
    Owszem, miałeś tak jak piszesz, ale po raz kolejny powtarzam że problemy prawdopodobnie wynikały ze złego zestrojenia odbiorników. Sam kilka postów wyżej napisałeś ...
    major39 napisał:
    Muszę się przyznać że nie umiem ustawiać i wyszukiwać ręcznie kanałów

Czyli cały czas stroiłeś je na "automacie". Dopóki nie będziesz uważnie słuchał porad, będziesz brnął w niepotrzebne koszty. Myślę, że twoją instalację, dawno dałoby się ogarnąć stosunkowo niewielkim kosztem. Ponadto cały czas musisz mieć na uwadze, że antenę masz na strychu. A to nie jest dobre środowisko dla anteny.
    major39 napisał:
    Faktycznie pomogło wyszukiwanie ręczne nie automatyczne MUX1, i znalazłem częstotliwość 570 na kanale 33, zobaczymy jak będzie dalej.

Powinno być OK. Podobnie jak w przypadku innych mux-ów zestrojonych na kanały ze Ślęży.
    Podaj parametry sygnału na kanałach które masz w >>21604584
  • #22 21604687
    major39
    Poziom 5  
    _kli_ napisał:
    Powinno być OK. Podobnie jak w przypadku innych mux-ów zestrojonych na kanały ze Ślęży.
    Podaj parametry sygnału na kanałach które masz w

ale teraz mam podłączone obydwie anteny do zwrotnicy Za 112Ms więc nie wiadomo z której anteny idzie sygnał . Podaje wszystko co mam z obydwu anten i osobnej do MUX 8
    MUX 1 kanał 29 częstotliwość 538 siła sygnału 100% jakość 100%
    MUX 2 kanał 47 częstotliwość 682 siła sygnału 100% jakość 100%
    MUX 3 kanał 25 częstotliwość 505 siła sygnału 100% jakość 100%
    MUX 1 kanał 33 częstotliwość 570 siła sygnału 100% jakość 100%
    MUX 8 kanał 6 częstotliwość 184 siła sygnału 100% jakość 100%
    MUX 2 kanał 23 częstotliwość 490 siła 100% i skacze do 0 jakość 0
    Jest tu jeszcze jakiś kanał 46 częstotliwość 674 siła sygnał 100% jakość 100% program nazywa się Alfa TVP
    MUX 1 kanał 30 częstotliwość 546 siła 99% jakość 0 jest jeszcze jakieś kanał NOWA TV HD Regionalna kanał 41 częstotliwość 634 siła coś koło 80 a jakość 70 bo nie pokazuje skali jest jeszcze kanał 22 częstotliwość 482 siła 100% jakość 100% ale tu jest tylko jeden program Polsat News Polityka jest jeszcze jakiś kanał 37 częstotliwość 602 siła 90% TVP Polonia jakość 50% i pełno czeskich kanałów na 26 kanale. Ja posortowałem sobie kanały według wyszukania ID i mam ustawione MUXami czyli pierwszy MUX 3 potem MUX 2 potem MUX 1 i MUX 8 oczywiście te z najmocniejszą siłą sygnału A teraz tak z ciekawości sprawdziłem na wyszukiwaniu ręcznym kanał 27 częstotliwość 522 i nie ma nic wszystko zero a tam powinien być MUX 3 bo jedna z moich anten jest ustawiona na Śrem chociaż siła sygnału skacze ale tylko siła jakość zero
  • REKLAMA
  • #23 21605214
    major39
    Poziom 5  
    Ten post powyżej nie aktualny gdyż wzmacniacz AWS 144M robił problemy na MUX 8.Teraz mam tak wywaliłem wzmacniacz AWS 144M a zamontowałem rozgałęznik RTV-SAT AXING SVE 30-01. czyli rozwiązanie
    major39 napisał:
    _kli_ napisał:
    _kli_ napisał: antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4

jest odpowiednie. Oczywiście na MUX 3 kanał 25 siła sygnału 98% jakość 100% na MUX 2 kanał 47 siła 89% jakość 100% na MUX 1 kanał 33 siła 91% jakość 100% na MUX 8 kanał 6 siła 96% jakość 100% Jeszcze mam raz MUX 1 kanał 29 częstotliwość 538 siła sygnału 73% jakość 80% i czeskie programy znikły ale jak odłączyłem antenę skierowaną na Ślęże kanale 27 siła 65% jakość 35% i brak sygnału z 23 i 39 przy szukaniu ręcznym
  • #24 21606448
    _kli_
    Poziom 41  
    major39 napisał:
    ale teraz mam podłączone obydwie anteny do zwrotnicy Za 112Ms więc nie wiadomo z której anteny idzie sygnał . Podaje wszystko co mam z obydwu anten i osobnej do MUX 8
    MUX 1 kanał 29 częstotliwość 538 siła sygnału 100% jakość 100% (Śrem)
    MUX 2 kanał 47 częstotliwość 682 siła sygnału 100% jakość 100% (Ślęża, Śnieżne Kotły)
    MUX 3 kanał 25 częstotliwość 505 siła sygnału 100% jakość 100% (Ślęża, Żórawina)
    MUX 1 kanał 33 częstotliwość 570 siła sygnału 100% jakość 100% (Ślęża)
    MUX 8 kanał 6 częstotliwość 184 siła sygnału 100% jakość 100% (Ślęża, Trzebinia)
    MUX 2 kanał 23 częstotliwość 490 siła 100% i skacze do 0 jakość 0 (Śrem)
    MUX 1 kanał 30 częstotliwość 546 siła 99% jakość 0 (Śnieżne Kotły)
    ...
    kanał NOWA TV HD Regionalna kanał 41 częstotliwość 634 siła coś koło 80 a jakość 70 (Mux BCAST ze Sky Tower we Wrocławiu)
    ...
    kanał 22 częstotliwość 482 siła 100% jakość 100% ale tu jest tylko jeden program Polsat News Polityka (Mux-4 Ślęża, Śnieżne Kotły)
    ...
    kanał 37 częstotliwość 602 siła 90% TVP Polonia jakość 50 (Mux-6 Śnieżne Kotły, Mikstat)
    ...
    pełno czeskich kanałów na 26 kanale (Mux-21 Jeseník/Praděd)

Sygnał masz z obydwu anten, ale zdecydowanie więcej odbiera ta ustawiona na południe. Poza tym jak już wspomniałem wyżej - przy takim podłączeniu anteny nawzajem sobie "przeszkadzają".

major39 napisał:
    wywaliłem wzmacniacz AWS 144M a zamontowałem rozgałęznik RTV-SAT AXING SVE 30-01
    major39 napisał:
    na MUX 3 kanał 25 siła sygnału 98% jakość 100% na MUX 2 kanał 47 siła 89% jakość 100% na MUX 1 kanał 33 siła 91% jakość 100% na MUX 8 kanał 6 siła 96% jakość 100%

I bardzo dobrze że siłę masz poniżej 100%, bo przynajmniej wiadomo ze sygnał jest optymalny i nie jest przesterowany. Zamontowanie splittera 1/4 >>21585298 także nie pogorszy odbioru.
    No i jak sam widzisz, nawet antena skierowana na Ślężę odbiera niektóre mux-y ze Śremu.
  • #25 21606500
    major39
    Poziom 5  
    _kli_ napisał:
    No i jak sam widzisz, nawet antena skierowana na Ślężę odbiera niektóre mux-y ze Śremu

A ja myślałem, że to ta druga antena odbiera te MUX-y, szczególnie MUX 1.

Dodano po 41 [minuty]:

major39 napisał:
    major39 napisał:
    _kli_ napisał:
    _kli_ napisał: antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4
    To już jest nieaktualne, zanika wieczorem MUX 1, więc dołożyłem ponownie za rozgałęźnikiem RTV-SAT AXING SVE 30-01 ten wzmacniacz AWS 144M. Jak on jest, to można wyłapać ten MUX 1, ale czy nie będzie znowu zakłócał MUX 8? Totalny młyn, napiszę, jaki mam sprzęt do dyspozycji, bo nie mogę poprawnie ustawić anteny. Zawsze jakiś MUX wieczorem zanika, czy antena jest na Śrem, czy na Ślęzę, czy nawet na Mikstat. Chodzi o MUX 1, MUX 2 i MUX 3.
    2 anteny siatkowe z symetryzatorem 21-60,
    antena UHF Telmor aktywna,
    antena Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX 8,
    antena DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle,
    zwrotnica antenowa ZWR 210DC FM UHF Telmor,
    wzmacniacz AWS 144M,
    wzmacniacz APL 109,
    wzmacniacz APL 102,
    wzmacniacz AMS ARA 1/3 F DC,
    rozgałęźnik RTV-SAT AXING SVE 30-01,
    zwrotnica ZA-112Ms AMS.

Weźmy przykład na antenie Combo. Najbliższy nadajnik Śrem, rano i po południu sygnał jest dobry, jak włączę w DVB-T zasilanie anteny. Ale wieczorem już sygnał zanika i muszę dać APL 109, oczywiście jak najbliżej anteny. Ale na MUX 3, pomimo że jest dobry sygnał i dobra jakość, zacina się obraz. Gdy tę samą antenę obrócę na Ślęzę, zanika MUX 1, nawet jak jest bez dipola od MUX 8, a na Mikstat jeszcze gorzej, zawsze jakiś z MUX-ów zanika. Podobnie zachowywała się antena UHF Telmor i tam nie musiałem dodawać APL 109. Mowa tu tylko o podłączeniu do jednego telewizora bez rozdzielania sygnału na inne telewizory. Jakby to zrobić, żeby MUX 3 odbierać ze Ślęży, a MUX 1 i MUX 2 ze Śremu, dlatego kombinowałem z dwoma antenami siatkowymi. Teraz jest tak: 2 anteny siatkowe z symetryzatorem 21-60, kierunki Śrem i Ślęża, antena-dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX 8 pionowo Trzebnica - zwrotnica ZA-112Ms AMS - rozgałęźnik RTV-SAT AXING SVE 30-01 - wzmacniacz AWS 144M. Taki jest odbiór:
    MUX 3 - 25 kanał, siła sygnału 100%, jakość 100%
    MUX 2 - kanał 47, siła sygnału 100%, jakość 100%
    MUX 1 - kanał 33, siła sygnału 100%, jakość 100%
    MUX 8 - siła sygnału 100%, jakość 100% i tu ważne, bez zakłóceń
    i jeszcze jeden MUX 1 - kanał 29, siła sygnału 100%, jakość 40%
  • #26 21611512
    major39
    Poziom 5  
    Czy jest możliwe że antena siatkowa ustawiona na Śrem z wzmacniaczem SWA-9 oraz innymi wzmacniaczami już nie pamiętam jakie tam były, powoduje zakłócenia na MUX 3 a po wymianie na symetryzator 6-48 już nie ma tych zakłóceń. Przez parę dni testuję jedną z anten i o dziwo wszystko gra, bez żadnych zakłóceń i są nawet wszystkie MUXy
  • #27 21611522
    LeDy
    Poziom 43  
    major39 napisał:
    Czy jest możliwe że antena siatkowa ustawiona na Śrem z wzmacniaczem SWA-9 oraz innymi wzmacniaczami już nie pamiętam jakie tam były, powoduje zakłócenia na MUX 3 a po wymianie na symetryzator 6-48 już nie ma tych zakłóceń. Przez parę dni testuję jedną z anten i o dziwo wszystko gra, bez żadnych zakłóceń i są nawet wszystkie MUXy

Może tak być . Wzmacniacz "sieje " zakłócenia. Sposobem na to jest wymiana go na symetryzator lub danie zasilacza z regulacją napięcia lub danie zasilacza 5V.
  • #28 21611606
    major39
    Poziom 5  
    [postid:8872804c69][/postid:8872804c69] Ja głupi kupuję anteny, zwrotnice, zasilacze, wzmacniacze , rozdzielacze, a tu tylko wystarczyło wymienić w puszce antenowej wzmacniacz na symetryzator. Od 3 dni wszystko działa jak należy ale jedna antena jeden telewizor, bez rozdzielania sygnału na pozostałe telewizory. MUX 1 kanał 29 siła 96% jakość 100% MUX 2 kanał 23 siła 98% jakość 100% MUX 3 kanał 27 siła99 jakość 100 MUX 8 kanał 7 jakość 89 siła 100% tutaj czasami są małe zakłócenia i testuje to w niedzielę gdzie ludzie oglądaj telewizję Jeszcze raz mogę ściągnąć MUX 8 na kanale 6 ale parametry odbioru są słabsze siła 82% jakość 38% MUX 1 kanał 33 jakość 100% siła 100% i MUX 3 kanał 25 siła 100% jakość 100%
  • #29 21614517
    major39
    Poziom 5  
    Może trochę odbiegam od podstawowego tematu ale jak pisałem testuję anteny i jak to możliwe że do anteny siatkowej zamontowałem symetryzator 21-60 i wzmacniacz APL 109 i ściąga mi MUX 8?Do najbliższego nadajnika czyli Śrem mam około 50 km
  • Pomocny post
    #30 21614865
    _kli_
    Poziom 41  
    major39 napisał:
    jak to możliwe że do anteny siatkowej zamontowałem symetryzator 21-60 i wzmacniacz APL 109 i ściąga mi MUX 8?

Nie jest tak, ze antena dedykowana do odbioru jednego pasma, nie może odebrać sygnału z innego. Wszystko zależy od poziomu natężeniu pola sygnału.
    W korzystnych warunkach klasyczna siatka może całkiem nieźle odebrać mux-8 - szczególnie gdy nadawany jest on w pol. H. Co prawda symetryzator 21-60 teoretycznie "pomija" pasmo VHF, ale to nie jest tak że całkowicie je odfiltrowuje. Przy mocnym sygnale mux-8, jest on w stanie "przebić się" na tyle, by zapewnić lepszy lub gorszy odbiór na antenie UHF. Tym bardziej jest to możliwe przy zastosowaniu wzmacniacza szerokopasmowego, jakim jest chociażby mocny APL-109. Jednak parametry będą zapewne gorsze niż przy symetryzatorze 6-60.
    Moja pasywna UHF Dipol 19/21-60 z symetryzatorem 21-48, z pobliskiego nadajnika bezproblemowo odbiera mux-8. Natomiast stara pasywna 5-elementowa antena Polkat na k.10 (VHF) z symetryzatorem FM+VHF, bez problemu odbiera z tego samego nadajnika mux-y 1-3,6. Oczywiście w obydwu przypadkach, siła sygnału znacznie różni się między VHF a UHF.
    Nawet mój pasywny radiowy "gięty na beczce" dipol 1RUZ PM B "jakoś" odbiera niektóre mux-y UHF.
    Dlatego by uniknąć wzajemnego zakłócania się anten, przy ich sumowaniu należy stosować zwrotnice pasmowe lub kanałowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości połączenia dwóch anten UHF w celu odbioru MUX1 i MUX2 z jednego nadajnika oraz MUX3 z innego, bez użycia zwrotnicy VHF/UHF. Rozważano zastosowanie zwrotnicy ZA-112MS AMS, która jest polecana, lecz może mieć ograniczenia przy DVB-T2. Użytkownicy podkreślają konieczność ręcznego strojenia kanałów, wyłączania LCN i odpowiedniego ustawienia listy kanałów w dekoderze, np. Wiwa H265 Lite-2, aby uniknąć problemów z nagrywaniem i oglądaniem różnych MUX-ów. W instalacji stosowano anteny siatkowe z symetryzatorami (21-60 i 6-48), antenę Dipol DL 7 5 12 do MUX8 oraz aktywną antenę UHF Telmor. Problemy z zakłóceniami i zanikiem sygnału, szczególnie na MUX1, były powiązane z użyciem wzmacniaczy AWS 144M i APL 109 oraz nieodpowiednim łączeniem anten szerokopasmowych skierowanych na różne nadajniki. Zalecano stosowanie zwrotnic kanałowych zamiast szerokopasmowych, a także unikanie wzmacniaczy powodujących zakłócenia. Symetryzatory są elementami pasywnymi, nie wymagają zasilania, a ich różne zakresy pracy wpływają na filtrację pasma. Wzmacniacze wymagają zasilania, które można włączyć z dekodera lub zewnętrznego zasilacza. Optymalny odbiór wymaga precyzyjnego ustawienia anten, ręcznego strojenia i eliminacji wzmacniaczy generujących zakłócenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA