Witam czy jest możliwość połączenia dwóch anten UHF. Chodzi mi o odbiór MUX1 i MUX2 z jednego nadajnika a MUX3 z innego. Nie chodzi mnie o zwrotnicę od UHF i VHF ale połączenie dwóch anten UHF w jedną
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammajor39 napisał:>>21600413 w temacie jest mowa o ZWROTNICA ZA-112MS AMS wygląda obiecująco, tylko że w dalszej części tematu piszą że na DVB-T2 to się raczej nie nadaje do obecnego DVB-T2. Może ktoś cos więcej na ten temat powiedzieć bo nie ma sensu kupować i narażać się na koszta
major39 napisał:Nie warto obecnie pakować pieniądze w rozbudowane anteny skoro za dwa lata (do czerwca 2022) cały system ulegnie całkowitej zmianie.
LeDy napisał:Kod pocztowy miejsca odbioru.
k_pec napisał:Przeczytaj powoli i uważnie ten temat, podobny do twojego --> Link
major39 napisał:Piszesz żeby sugerować się jakością a nie siłą sygnału u mnie siła jest mocna czyli w okolicach 98% natomiast problem jest jakością .
major39 napisał:Muszę się przyznać że nie umiem ustawiać i wyszukiwać ręcznie kanałów i następnie ustawić je tak żeby były ustawione MUXami
major39 napisał:bo jak przykładowo nagrywam coś na pendrive to nie można oglądać coś co leci w telewizorze na innym MUXie. Mogę tylko oglądać MUX z którego właśnie nagrywam, więc muszę mieć je ustawione po kolei . Posiadam dekoder WIWA H265 LITE-2
k_pec napisał:Trzeba wyłączyć w menu dekodera LCN, a następnie ręcznie w opcji Edycja kanałów poprzesuwać je ręcznie. Upierdliwe i moim zdaniem bez sensu w DVB-T. Lepiej przyzwyczaić się do numeracji LCN.
major39 napisał:U mnie był jeszcze taki problem że jak wyszukałem dany program ręcznie i kliknąłem OK to zaczęło coś tam szukać ale nie chciało go pózniej zapamiętać gdy powróciłem z do Menu kanałów nie było go na liście
major39 napisał:Lokalizacja Miejska Górka. Przestawiłem UHF na Ślęże MUX3 i MUX 2 jest Ok ale MUX 1 zanika . Ale co zauważyłem przy wyszukaniu automatycznym MUX 1 odbieram na częstotliwości 538 a to jest przecież nadajnik Śrem jest jeszcze jeden ale tam przycina jest to częstotliwość 546.
major39 napisał:Faktycznie pomogło wyszukiwanie ręczne nie automatyczne MUX1, i znalazłem częstotliwość 570 na kanale 33, zobaczymy jak będzie dalej.
_kli_ napisał:No i oczywiście odbiorniki stroisz RĘCZNIE dla odbieranego nadajnika, bo w lokalizacji do której sygnał dociera z kilku nadajników, na strojeniu automatycznym na liście kanałow można mieć "groch z kapustą". Mogą być na niej dwa lub trzy duble tego samrgo mux-a, a na najniższych pozycjach listy wcale nie muszą być te o najlepszych parametrach.
major39 napisał:Jak ustawić listę w Menu na pilocie czy sortować po Wg ID czy Wg LCN czy Wg ONID czy Wg nazwy czy LCN ma być włączony czy wyłączony ?
major39 napisał:Tak że mam teraz podłączone dwie anteny siatkowe z symetryzatorami. Jeden 21 -60 a drugi 6- 48
major39 napisał:Ponownie zamontowałem dwa symetryzatory 21-60
major39 napisał:Teraz dopiero zauważyłem że ten symetryzator 21-60 na płytce pisze do anten Yagi ale najlepiej się u mnie sprawdza na zwykłej antenie siatkowej
major39 napisał:Mój błąd podczas zakupu symetryzatorów?
major39 napisał:chyba najlepszym rozwiązanie jest jeden telewizor jedna antena bo te wzmacniacze rozdzielacze robią tylko jeden wielki bałagan
major39 napisał:jak podłączam z powrotem antenę ustawioną na Ślężę to na wszystkich MUXach siła 100% jakość 100%
_kli_ napisał:Wg mnie, masz mocny sygnał i wystarczy ci prosta, pasywna instalacja > antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4. No i oczywiście odbiorniki zestrojone RĘCZNIE na k. 6,22,25,33,46,47.
_kli_ napisał:antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4
major39 napisał:Muszę się przyznać że nie umiem ustawiać i wyszukiwać ręcznie kanałów
major39 napisał:Faktycznie pomogło wyszukiwanie ręczne nie automatyczne MUX1, i znalazłem częstotliwość 570 na kanale 33, zobaczymy jak będzie dalej.
_kli_ napisał:Powinno być OK. Podobnie jak w przypadku innych mux-ów zestrojonych na kanały ze Ślęży.
Podaj parametry sygnału na kanałach które masz w
major39 napisał:_kli_ napisał:_kli_ napisał: antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4
major39 napisał:ale teraz mam podłączone obydwie anteny do zwrotnicy Za 112Ms więc nie wiadomo z której anteny idzie sygnał . Podaje wszystko co mam z obydwu anten i osobnej do MUX 8
MUX 1 kanał 29 częstotliwość 538 siła sygnału 100% jakość 100% (Śrem)
MUX 2 kanał 47 częstotliwość 682 siła sygnału 100% jakość 100% (Ślęża, Śnieżne Kotły)
MUX 3 kanał 25 częstotliwość 505 siła sygnału 100% jakość 100% (Ślęża, Żórawina)
MUX 1 kanał 33 częstotliwość 570 siła sygnału 100% jakość 100% (Ślęża)
MUX 8 kanał 6 częstotliwość 184 siła sygnału 100% jakość 100% (Ślęża, Trzebinia)
MUX 2 kanał 23 częstotliwość 490 siła 100% i skacze do 0 jakość 0 (Śrem)
MUX 1 kanał 30 częstotliwość 546 siła 99% jakość 0 (Śnieżne Kotły)
...
kanał NOWA TV HD Regionalna kanał 41 częstotliwość 634 siła coś koło 80 a jakość 70 (Mux BCAST ze Sky Tower we Wrocławiu)
...
kanał 22 częstotliwość 482 siła 100% jakość 100% ale tu jest tylko jeden program Polsat News Polityka (Mux-4 Ślęża, Śnieżne Kotły)
...
kanał 37 częstotliwość 602 siła 90% TVP Polonia jakość 50 (Mux-6 Śnieżne Kotły, Mikstat)
...
pełno czeskich kanałów na 26 kanale (Mux-21 Jeseník/Praděd)
major39 napisał:wywaliłem wzmacniacz AWS 144M a zamontowałem rozgałęznik RTV-SAT AXING SVE 30-01
major39 napisał:na MUX 3 kanał 25 siła sygnału 98% jakość 100% na MUX 2 kanał 47 siła 89% jakość 100% na MUX 1 kanał 33 siła 91% jakość 100% na MUX 8 kanał 6 siła 96% jakość 100%
_kli_ napisał:No i jak sam widzisz, nawet antena skierowana na Ślężę odbiera niektóre mux-y ze Śremu
major39 napisał:To już jest nieaktualne, zanika wieczorem MUX 1, więc dołożyłem ponownie za rozgałęźnikiem RTV-SAT AXING SVE 30-01 ten wzmacniacz AWS 144M. Jak on jest, to można wyłapać ten MUX 1, ale czy nie będzie znowu zakłócał MUX 8? Totalny młyn, napiszę, jaki mam sprzęt do dyspozycji, bo nie mogę poprawnie ustawić anteny. Zawsze jakiś MUX wieczorem zanika, czy antena jest na Śrem, czy na Ślęzę, czy nawet na Mikstat. Chodzi o MUX 1, MUX 2 i MUX 3.major39 napisał:_kli_ napisał:_kli_ napisał: antena UHF + antena VHF + zwrotnica VHF/UHF + rozgałęźnik pasywny 1/4
major39 napisał:Czy jest możliwe że antena siatkowa ustawiona na Śrem z wzmacniaczem SWA-9 oraz innymi wzmacniaczami już nie pamiętam jakie tam były, powoduje zakłócenia na MUX 3 a po wymianie na symetryzator 6-48 już nie ma tych zakłóceń. Przez parę dni testuję jedną z anten i o dziwo wszystko gra, bez żadnych zakłóceń i są nawet wszystkie MUXy
major39 napisał:jak to możliwe że do anteny siatkowej zamontowałem symetryzator 21-60 i wzmacniacz APL 109 i ściąga mi MUX 8?