logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Beko DIN28221 - nie domywała w górnej szufladzie na sztućce.

grzesiek4441 20 Lut 2020 15:20 4878 1
REKLAMA
  • #1 18482564
    grzesiek4441
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem w zmywarce DIN28221. Nie domywała w górnej szufladzie na sztućce. Sprawdziłem filtry, wirniki i wszystko czyste. Pompa działa bo po otwarciu wszystko mokre. Skoro nie domywała tylko w najwyższej półce to sprawdziłem zawór trójdrożny (czy nie jest spalony silnik i czy wyłącznik przy tym zaworze działa). Wszystko OK. Przestawiłem zawór trójdrożny (podłączając na krótko) w inne położenie.

Skutek to domywa górę, ale dolny kosz niedomyty. Wygląda na to, że zawór trójdrożny nie dostaje zasilania i stoi w jednej pozycji puszczając wodę tylko na dolne lub górne śmigła. Jeśli dobrze kombinuję, to albo przerwany przewód zasilający, albo trafiło programator. Z przewodami dam sobie radę ale programator to już mały problem. Ma ktoś foto tego programatora (jak to wygląda i jak to zdemontować)? Może ktoś ma inną diagnozę?
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Poprawiłem i wydzieliłem jako osobny temat nie należy przyklejać się do innych tematów.

• REKLAMA
  • #2 18483846
    grzesiek4441
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wczoraj rozebrałem przód zmywarki. Zdemontowałem i rozebrałem sterownik, ale nie widać było uszkodzeń. Sprawdziłem kable, które idą od sterownika do zaworu trójdrożnego i okazało się, że jeden kabel, na zgięciu pod drzwiami jest przerwany. Wstawiłem nowy i wszystko działa.
REKLAMA