logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Beko DIN 28321 - zawór rozdzielający nie działa

Szpiler123 14 Maj 2025 09:29 1140 7
REKLAMA
  • #1 21548746
    Szpiler123
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Zmywarka Beko Din 28321, dolne śmigło nie obraca się, nie leci z niego woda. Nie domywa naczyń. Górne i środkowe działają poprawnie.
    Co zrobiłem do tej pory:
    1. Wymieniłem pompę obiegową – była urwana jedna łopatka turbiny i duże luzy na wirniku.
    2. Wymieniłem zawór 3D rozdzielający wodę – wydawał się sprawny, ale lekko kapała z niego woda. Silnik krokowy po podaniu zewnętrznego napięcia 230 V obracał się.
    3. Sprawdziłem wiązki przewodów w drzwiach – jeden brązowy był przerwany. Polutowałem go.
    4. Odpiąłem kostki przyłączeniowe od pompy i zaworu, następnie multimetrem sprawdzałem kostki tych przewodów przy programatorze (w drzwiach) – na wszystkich była ciągłość sygnału.

Mam wrażenie, że programator nie daje zasilania na zawór 3D, jego tarcza rozdzielająca ciągle znajduje się w tym samym położeniu.

Zmywarka błędów nie pokazuje, każdy program można wybrać, nie zawiesza się w trakcie pracy, włącza i wyłącza się normalnie. Tylko nie domywa naczyń, bo nie przesterowuje wody na dolne śmigło.

Jak w miarę prostym sposobem sprawdzić, czy to wina programatora?
    AI: Czy podczas pracy zmywarki słychać jakiekolwiek dźwięki (np. kliknięcia, próby ruchu) ze strony zaworu 3D w momencie, gdy powinno następować przełączenie na dolne śmigło?
    Nie
    AI: Czy mierzyłeś napięcie na wyjściu z programatora do zaworu 3D podczas pracy programu, zwłaszcza w momencie, gdy powinno nastąpić przełączenie? Jeśli tak, jakie były wyniki pomiaru?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21549032
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Silniczek w starym zaworze 3D został pewnie zalany i spowodował zwarcie. A tym samym uszkodził triak na modele głównym. Wymontuj go i wklej dobrej jakości zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #3 21549293
    Szpiler123
    Poziom 2  
    Płyta główna zmywarki pokazująca elementy elektroniczne i ścieżki na zielonym laminacie. Płytka sterująca zmywarki z widocznymi przekaźnikami, kondensatorami i przewodem taśmowym. Płyta główna zmywarki z widocznymi ścieżkami, elementami elektronicznymi i złączami.
    Na pierwszy rzut oka nie widać żadnego uszkodzonego elementu. Jeszcze raz patrzyłem na wiązki przewodów w drzwiach zmywarki i nie widzę uszkodzeń. Ale 4 lata temu musiałem przelutować trzy przewody (cienkie, były złamane).
  • REKLAMA
  • #4 21550762
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Moduł wygląda na dobry, triaki nie uszkodzone. Być może któryś kabelek pod drzwiami przełamany.
  • #5 21551856
    Kowalik_21
    Poziom 1  
    Witam, mógłby ktoś pomóc? Potrzebuję wartości, nie wiem, jak dokładnie to się nazywa. Oznaczone jest na płytce jako Q8, spaliło się. Podobno jest możliwość wymiany, tylko potrzebna jest wartość/oznaczenie.
    Fragment płytki PCB z elementem oznaczonym jako Q8, zaznaczonym białym kółkiem.
  • REKLAMA
  • #6 21551938
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3827
    Kowalik_21 napisał:
    potrzebuje wartości nie wiem jak dokładnie to się nazywa oznaczone jest na płytce Q8

Zatem Q8=Q7, a jego masz dobrego...
  • #7 21552585
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Zobaczy czy silnik nie jest ciepły lub wręcz gorący. Jeśli tak to do wywalenia cały zawór. Jeśli zimy i się nie kręci a po podłączeniu 230V pracuje to znak że nie dostaje napięcia. Wtedy trzeba sprawdzić przewody - lubią się łamać bo są aluminiowe i cienkie. Ewentualnie któraś wtyczka na module nie styka.
    *** Założyłem że moduł dobrze obejrzany pod kątem jakiś odprysków
  • #8 21713641
    JaJaroslawK
    Poziom 1  
    Witam.

Podłączę się do tematu.
    Mam podobny problem: taka sama zmywarka jak w tytule DFN 28321x 7603553942
    Pompa zregenerowana, łożyska ślizgowe mosiężne,
    przewody sprawdzone,
    zawór rozdzielający też niedawno wymieniony na nowy,
    switch w zaworze sprawny, podczas pracy silniczka reaguje na krzywki.

Po włączeniu programu zmywarka wpuszcza wodę i dalej nic się nie dzieje; program idzie swoim czasem. Po jakimś czasie grzeje wodę, bo słychać było bulgotanie. Dalej nie sprawdzałem, czy nastąpi spust wody, bo to zrobiłem ręcznie, ale cały czas silniczek zaworu rozdzielającego się obraca. Czy to może być przyczyną, że programator nie dostaje sygnału ze switcha o starcie pompy, czy pompa jest zwalona, a zawór to demonstruje?

Płyta główna zmywarki z widocznymi uszkodzeniami termicznymi w górnym prawym rogu.

Płytka sterująca zmywarki DFN 28321X z widocznymi przekaźnikami i oznaczeniami technicznymi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka Beko DIN 28321 ma problem z dolnym śmigłem, które nie obraca się i nie wypuszcza wody, co skutkuje niedomywaniem naczyń. Wymieniono pompę obiegową oraz zawór 3D rozdzielający wodę, który jednak może nie otrzymywać zasilania z programatora, mimo że silnik krokowy obraca się przy zewnętrznym napięciu 230 V. Sprawdzono wiązki przewodów i lutowania, które były naprawiane wcześniej, oraz ciągłość sygnałów na kostkach przy programatorze. Moduł sterujący i triaki wydają się być sprawne, jednak istnieje podejrzenie uszkodzenia przewodów pod drzwiami, które często ulegają przełamaniu z powodu cienkich, aluminiowych przewodów. W jednym z postów wskazano, że silnik zaworu 3D mógł zostać zalany, co mogło uszkodzić triak na module głównym. Inny użytkownik zgłosił podobny problem w modelu DFN 28321x, gdzie pompa i zawór były zregenerowane lub wymienione, a silnik zaworu obracał się stale, co może wskazywać na brak sygnału ze switcha o starcie pompy lub uszkodzenie pompy. Wskazano również na konieczność sprawdzenia temperatury silnika zaworu oraz dokładnej inspekcji przewodów i wtyczek na module sterującym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA