logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nowego żyrandola do instalacji z dwoma włącznikami

Maeti 20 Lut 2020 18:56 1098 3
REKLAMA
  • #1 18483035
    Maeti
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Jak w temacie chciałbym podłączyć nowy żyrandol do starej instalacji elektrycznej. Od początku, wcześniejszy żyrandol miał trzy żarówki a przełącznik na ścianie ma dwa przyciski, jeden włączał jedną żarówkę, drugi dwie a dwa na raz zapalały wszystkie trzy żarówki i tak samo chciałbym zrobić i tym razem tylko że kable w żyrandolu są inne i nie do końca wiem jak to zrobić. Z sufitu wychodzą 3 kable, 2 czerwone (zakładam że to fazy) i jeden niebieski (zerowy), żyrandol ma wbudowaną kostkę na 3 wyjścia. Od strony żyrandola do kostki wchodzą: po lewej oznaczone "L" dwa kable czerwone od strony prawej oznaczone "N" dwa kable niebieskie a w środku blaszka i jest to chyba przewód ochronny. Podłączyłem jeden kabel fazowy z sufitu do kostki "L" i kabel niebieski do kostki "N" drugi kabel czerwony zaizolowałem i zostawiłem w spokoju tak jak i kabel ochronny w kostce. Efekt jest taki że światło świeci ale wszystkie żarówki albo żadna. I moje pytanie brzmi czy mogę wziąć nową kostkę zamiast tej z żyrandola i podłączyć dwa czerwone kable z sufitu po lewej i prawej stronie a niebieski w środku, rozdzielić kable czerwone od żyrandola i podłączyć je kolejno po lewej i po prawej stronie kostki zgodnie z tymi z sufitu a w środkowe gniazdo kostki wsunąć oba niebieskie kable z żyrandola zignorować blaszkę zabezpieczającą żeby wszystko działało jak dawniej? Może dla niektórych moje pytanie może wydawać się głupie przepraszam za to, starałem się opisać problem jak najlepiej. Proszę o odp i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 18483052
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Maeti napisał:
    Witam,
    . Od strony żyrandola do kostki wchodzą: po lewej oznaczone "L" dwa kable czerwone od strony prawej oznaczone "N" dwa kable niebieskie a w środku blaszka i jest to chyba przewód ochronny.
    I wszystko się zgadza. Na początek należy wymienić łączówkę o jedno pole więcej, przewody czerwone rozłączyć i każdy z osobna podłączyć do przewodu z sufitu do przewodów ,,fazowych". Przewód ochronny ( ten z blaszką) ochronny zostawić w spokoju i nic do niego nie podłączać. I to wszystko.

Moderowany przez Łukasz-O:

Za takie porady to się dostaje ostrzeżenia. Nie po to producent wykonał żyrandol w I klasie ochronności abyś radził komuś olanie zacisku PE.

• REKLAMA
  • #3 18483160
    Maeti
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    I te dwa niebieskie z żyrandola połączyć w czwartym gnieździe kostki z jednym z z sufitu, również niebieskim i powinno działać bez bum i niebezpieczeństwa ze po dotknięciu żyrandola coś sie stanie?
  • #4 18483474
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2817
    Co tydzień to samo pytanie. Jak podłączyć żyrandol? Jak zawsze znajdzie się Doradzacz elektryki alternatywnej który pisze aby żyrandol w I kl ochronnosci podłączyć bez przewodu ochronnego. Następnie Pytacz tak robi i oznacza post Doradzacza jako pomocny w przekonaniu że wszystko jest ok bo lampa świeci. Po to jest ten zacisk aby bezwzględnie do niego podłączyć przewód ochronny. Jeśli się nie da to należy przystosować instalację do tego żyrandola lub kupić taki w II kl ochronnosci.
REKLAMA