logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crash gry The Forest - czy bottleneck GTS 250 może być przyczyną?

the dragon monster 21 Lut 2020 22:09 1104 6
REKLAMA
  • #1 18485583
    the dragon monster
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Gdy gram w the foresta to po jakimś czasie ok 5-10 minut gra sie crashuje i wyskakuje nieznany błąd w windowsie zbiera informacje na temat problemu łąduje sie do 100% i sie restartuje komputer. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje :/ grafika posysa i robi bootlenecka ale nie wiem czy to przez to. Generalnie to ramu bierze 4,5 gb grafika 97-100% procek 60-70%.
    CPU: Quad Q6600 z 2.4 do 3.0 GHz
    GPU: GTS 250 1GB
    SSD: patriot 240GB
    MOBO: Asus p5k
    Zasilacz: modecom mc 530W
    RAM: 8 GB goodram 800MHz

PS Temperatura w normie GPU ok 56 CPU 50-60.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18485695
    the dragon monster
    Poziom 3  
    Crash gry The Forest - czy bottleneck GTS 250 może być przyczyną? O to chodzi? wiecej caused nie ma dalej
  • REKLAMA
  • #4 18485712
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Tak.
    Ciężki błąd sprzętowy, nie jestem w stanie zidentyfikować, co go powoduje. Warto przetestować grafikę (w tym wieku karta jest podatna na problemy - najlepiej podmienić na inną). Również może to być kwestia zasilania (na przykład za słaby, uszkodzony lub marnej jakości zasilacz), uszkodzenia płyty głównej, RAMu (chociaż tutaj bardziej losowe błędy by występowały pewnie) lub też procesora. Procesor jest przetaktowany, a te modele nie były najlepsze do tego - mimo temperatur w normie spróbuj puścić go na domyślnym taktowaniu i zobacz, czy coś się zmieni.
  • REKLAMA
  • #6 18487154
    the dragon monster
    Poziom 3  
    Dobra działa to przez oc i nagle procek 80-90% :/ postaram znaleźć złoty środek miedzy oc a optymalizacją i mam w sumie jeszcze jeden problem mianowicie gdy chce pograć w ETS 2 to na opengl czarny ekran po czym gra się wyłącze przez directX11 (gdzie karta nie obsługuje directX11) to się odpala ale w 15fps -_- ale przed zmianą płyty głównej i z 4 gb ramu chodziło normalnie w 80fps odinstalowanie i pobranie na nowo jak i reset systemu nie pomógł nie mam pojęcia o co chodzi możliwe w sumie że przez to że nie pobierałem na nowo gry tylko używałem kopi którą zrobiłem przez steam na poprzedniej konfiguracji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grą "The Forest", która crashuje po 5-10 minutach, powodując restart komputera. Wskazuje na wysokie obciążenie GPU (97-100%) oraz CPU (60-70%). Specyfikacja sprzętowa obejmuje procesor Quad Q6600 (2.4-3.0 GHz), kartę graficzną GTS 250 1GB, SSD Patriot 240GB, płytę główną Asus P5K, zasilacz Modecom MC 530W oraz 8 GB RAM. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia błędów systemowych, testowania karty graficznej, ewentualnej wymiany zasilacza oraz obniżenia taktowania procesora. Dodatkowo, pojawił się problem z grą ETS 2, gdzie występuje czarny ekran i niskie FPS, co może być związane z nieaktualnymi sterownikami lub przeniesieniem gry z innej konfiguracji sprzętowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA