logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór uniwersalnego routera do kablówki i Neostrady w budżecie 200-250 zł

maradakam 27 Wrz 2005 20:41 2904 6
REKLAMA
  • #1 1854283
    maradakam
    Poziom 11  
    Chciałbym w domu rozdzielić sygnał za pomocą routera - lecz nie wiem jaki mam zakupić?
    Chcę teraz rozdzielić sygnał z neta kablowego. W przyszłości planuję jednak założeniem Neostrady, gdyz są tam szybsze transfery (teraz mam tylko 128 kbps-a na 2 kompy to cieniutko) myślałem nad zakupem ROUTERa D-LINK DI-604 za 120zł.
    Dowiedziałem sie jednak, że nie będę mógł korzystać z niego póżniej z Neostrady bo ten router nie posiada wyjscia RJ-11 ani USB. Wtykiem tym łączy się bowiem obecnie rozdawane modemy USB Neostrady (a te nie posiadają złącza RJ-45).
    Moje pytanie dotyczy konkretnego modelu, który by spełnił moje oczekiwania teraz i na przyszłość w granicach 200-250 zł ???
    :?:
  • REKLAMA
  • #2 1854536
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Nie widziałem routera który spełniłby Twoje wymagania - 2 porty WAN: ADSL i RJ45.

Widzę inne rozwiązanie - zakup routera broadband (WAN RJ45). Teraz będzie działał.

Przy zmianie na Neo będziesz musiał wziąć modem ADSL z wyjściem Ethernet od TP, albo zakupić z innego źródła.
  • REKLAMA
  • #3 1894713
    maradakam
    Poziom 11  
    W takim razie to czy można gdzieś jeszcze dostać sam modem do neostrady z wyjściem RJ-45 na router :?:(wszystkie obecne są już na USB). Posiadam takowy router<ma tylko wejscie RJ-45>-czy będę mógł go wykorzystać:?: Nie chcę wywalać kolejnych 250zł na nowy modemo-router. Może ktoś podać jakiś konkretny model ? Byłbym wdzięczny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1894877
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Witam, Najlepiej jakbyś kupił router o którym myślałeś. Narazie będzie Ci działać, a gdy przejdziesz na neostrade wystarczy że dokupisz modem np taki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60223189. Łączny koszt obydwu urządzeń nie powinien przekroczyć 250zł.
    Powodzenia
  • #5 1895260
    maradakam
    Poziom 11  
    Dzięki :D o to mi chodziło - teraz pytanie czy to pójdzie bez zwiech i jak długo znając zawodność D-linków. Tu będą aż 2 sprzęty tej firmy: MODEM ADSL D-LINK DSL-302T i ROUTER D-Link-604. Czy ktoś może ma taką konfiguracje na neostradzie?
  • REKLAMA
  • #6 1895599
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Ja od roku korzystam z DL-624+ który łączy się przez modem Siemensa Xpress. Łącznych restartów było z 5.
    Zamiast Dlinika zawsze możesz wziąść np LINKSYS'a które są bardziej niezawodne. Za BEFSR41 zapłacisz max 130zł. A co do modemu, to może byś od tepsy wydębił :P
    Nie wiem czy to jest jeszcze możliwe, ale muszą mieć przecież na uwadze użytkowników którzy mają bardzo stare kompy (wiem że jest to już prawie niemożliwe, żeby ktoś nie miał USB w kompie ale zawsze może taki problem zaistnieć). Powiedział byś że nie masz usb, chciałbyś modem na rj45. Wiem że użytkownicy którzy kiedyś dostawali stare modemy na rj45 po wygaśnięciu umowy musieli owe modemy zwrócić.

Pozdrawiam
  • #7 1896050
    maradakam
    Poziom 11  
    Z tym modemem D-linka 302T to lipa straszna :cry: już go nigdzie nie sprzedają, są jedynie DL-300T ale po 150zł :!: <czy to nowsza czy starsza wersja?>
    ...może ktoś poleci inne dobre modemy, niekoniecznie D-linka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano uniwersalnego routera w budżecie 200-250 zł, który umożliwiłby rozdzielenie sygnału z internetu kablowego oraz przyszłą obsługę Neostrady. Router D-Link DI-604, choć tani, nie posiada wyjścia RJ-11 ani USB, co uniemożliwia podłączenie modemu Neostrady, gdyż obecne modemy Neostrady łączą się przez USB, a nie RJ-45. Zalecane jest zakupienie routera z portem WAN RJ-45 oraz osobnego modemu ADSL z wyjściem Ethernet, np. D-Link DSL-302T, który można dokupić osobno. Alternatywnie polecano routery Linksys, np. model BEFSR41, jako bardziej niezawodne. Modem D-Link DSL-302T jest obecnie trudno dostępny, a jego nowsza wersja DSL-300T kosztuje około 150 zł. Użytkownicy sugerują również kontakt z dostawcą (TP) w celu uzyskania modemu z wyjściem RJ-45. Konfiguracja z modemem D-Link DSL-302T i routerem D-Link DI-604 jest możliwa, ale wymaga dwóch urządzeń. Inna popularna konfiguracja to router D-Link DL-624 z modemem Siemens Xpress, która cechuje się stabilnością i niską liczbą restartów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA