logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Malowanie roweru sprayem bez szlifowania - czy to dobry pomysł?

patrick700 22 Lut 2020 16:31 3714 11
REKLAMA
  • #1 18486750
    patrick700
    Poziom 5  
    Witam będę malował rower i nie chcę piaskować tylko pomalować na stary oryginalny lakier. Korozji nie ma też nie ma żadnych odprysków starego lakieru, tylko kolor mi się nie podoba więc przed malowaniem rower bym wyczyścił odtłuścił np rozpuszczalnikiem i pomalował bym sprayem a potem sprayem bezbarwnym co o tym myślicie pzd.
  • REKLAMA
  • #2 18486810
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 467
    Witaj.
    Też kiedyś przemalowałem w ten sposób swój rower. Efekt był/jest zadowalający. Jednak przed malowaniem aby to estetycznie wyszło należałoby oprócz czyszczenia i odtłuszczenia najpierw go tak rozmontować aby nie pobrudzić elementów chromowanych czy innych.
    Pamiętaj też, że lakiery w sprayu nie mają utwardzaczy i ich wytrzymałość jest znacznie słabsza jak oryginałów.
    Ale........ mój był malowany kilka lat temu i ma się całkiem dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 18486886
    patrick700
    Poziom 5  
    A chrom można też pomalować np kierownice
  • #4 18487131
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Wszystko można pomalować, po prostu rzecz gustu. Ja bym tego nie zrobił. U siebie chromowane elementy przeczyściłem solidnie drobnoziarnistym papierem ściernym i po tej "polerce" wrócił dawny blask.
  • #5 18488100
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Dobrze jest stary lakier zmatowić papierem ściernym.
    Większa szansa że nie odpadnie.
  • REKLAMA
  • #6 18488797
    patrick700
    Poziom 5  
    Tommy82 napisał:
    Dobrze jest stary lakier zmatowić papierem ściernym.
    Większa szansa że nie odpadnie.

Oki a jaki ma być ten papier ścierny i jeszcze nie wiem jaki spray kupić czy 400 ml czy 500 ml wiesz żeby starczyło bo to jest rower górski na kołach 26 czy kupić dwie puszki czy jedną.
  • #7 18488817
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Cytat:
    kupić czy 400 ml czy 500 ml wiesz żeby starczyło bo to jest rower górski na kołach 26 czy kupić dwie puszki czy jedną.

Wszystko zależy od wprawności ręki, od tego czy będziesz malował jedną, czy dwie warstwy ? Przy jednokrotnym malowaniu jedna puszka wystarcza. Rozmiar kół większego znaczenia nie ma. Chyba nie zamierzasz malować felgi i szprychy ?
  • #8 18488837
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    @patrick700
    Wszystko zależy od stanu. Natomiast im mniejsza liczba na papierze tym większa szansa narobienia rys.
    Takie rzeczy najlepiej robi się papierem wodnym na mokro. Zobacz sobie na YT jakiś poradnik.
  • REKLAMA
  • #9 18491768
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18918594
    78Darek
    Poziom 1  
    Postanowiłem nie zakładać nowego wątku.
    Jestem na etapie zakupu nowego roweru, na innym forum wyczytałem że lakier jest delikatny.
    Wpadłem na pomysł że nowy rower wyczyszczę odtłuszczeniu i pomaluje lakierem bezprawnym - czy to dobry pomysł? Czy to zda egzamin?
  • #12 18919375
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    78Darek napisał:
    Postanowiłem nie zakładać nowego wątku.
    Jestem na etapie zakupu nowego roweru, na innym forum wyczytałem że lakier jest delikatny.
    Wpadłem na pomysł że nowy rower wyczyszczę odtłuszczeniu i pomaluje lakierem bezprawnym - czy to dobry pomysł? Czy to zda egzamin?

To nie jest dobry pomysł. Być może lakier oryginalny jak napisałeś jest delikatny, ale z pewnością będzie on lepszy jak ten ze sprayu.
    Musisz wiedzieć, że lakiery w sprayach są bez dodatku utwardzacza a przez to właśnie wyjątkowo delikatne. Co innego gdy robimy jakąś renowację i lakier jest już bardzo zniszczony. Wtedy efekt wizualny jest zadowalający chociaż o ograniczonej trwałości.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat malowania roweru sprayem bez szlifowania starego lakieru. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że przed malowaniem warto rozmontować rower, aby uniknąć zabrudzenia chromowanych elementów. Zauważono, że lakiery w sprayu są mniej trwałe niż oryginalne, co może wpłynąć na długowieczność efektu. Rekomendowano zmatowienie starego lakieru papierem ściernym, co zwiększa przyczepność nowej warstwy. Wskazano, że do malowania ramy roweru najlepiej użyć dwóch puszek sprayu, aby uzyskać zadowalający efekt. Użytkownicy podkreślili, że lakiery w sprayu nie zawierają utwardzaczy, co czyni je delikatniejszymi niż oryginalne powłoki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA