logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S7 G930 - Tempo rozładowywania się nowej baterii zależy od jej stopnia n

pawelhd2003 23 Lut 2020 22:47 585 8
  • #1 18489811
    pawelhd2003
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witajcie,
    proszę Was o info, czy spotkał się ktoś z przyczyną rozładowywania się NOWEJ baterii w nierównomiernym tempie?

Sprawdzane na Samsungu po resecie do UF, bez karty SIM, bez włączonej jakiejkolwiek aplikacji bądź funkcji typu BT, AoD w trybie czuwania, czyli telefon odłożony na półkę i nie ruszany.

Bateria 100% średnio spada 0,4% na godzinę.
    Bateria 40% średnio 0,6% na godzinę
    Bateria 25% średnio 1% na godzinę.

Płyta główna nie pobiera za dużego prądu. Po ok 2-3 min 20-0 mA.

Dodam, że bateria jest droga i oryginalna z pewnego źródła (nie z Allegro), no ale może jednak wadliwa?

Czy jest jakiś dosyć prosty sposób, aby sprawdzić czy z baterią jest wszystko ok? Napięcie jak wiadomo nic nie powie o jej kondycji.

Może ktoś spotkał się z takim objawem, proszę o pomoc.
  • #2 18489868
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6579
    Zjawisko to zauważyłem chociaż bez szczegółowych pomiarów. Spadek % naładowania w początkowym okresie (od 100%) jest znacznie wolniejszy niż przy poniżej 50%. Tak na wyczucie zauważyłem to w starych prostych telefonach jak i w obecnych smartfonach. % naładowania określany nie jest na podstawie faktycznego zasobu anergii w akumulatorze tylko na podstawie napięcia na nim. Napięcie na akumulatorze nie jest liniowo proporcjonalny do stopnia naładowania a "inteligencja" telefonu nie do końca prawidłowo to interpretuje.
  • #3 18489881
    pawelhd2003
    Poziom 10  
    Rozumiem,
    lecz wartości które podałem, to zdecydowanie za szybkie tempo spadania energii przy telefonie wyczyszczonym i bez żadnej włączonej aplikacji i funkcji dodatkowej.

Dla przykładu, moja stara Z5 w czuwaniu, pobiera 1% na ok. 4h przy 40% naładowania baterii.

Dla S7 jest to normalny wynik?
    Nie chcę wiedzieć co się stanie przy włączeniu GPS i korzystaniu z internetu.
  • #4 18489900
    DiZMar
    Poziom 43  
    Długo nie miałem smartfona. Syn miał dużo wcześniej. Gdy zauważyłem, że dość często ładuje swój telefon gdy ja swój "zabytek" robiłem to dużo rzadziej syn mi powiedział: Tato gdy będziesz miał smartfona to się dowiesz co to znaczy ładowanie telefonu. Nie będziesz zapominał. Przy używaniu średnio intensywnym potrzeba ładowania będzie wymagana niemal codziennie. Od kilku lat mam smartfona z "wielką baterią" 5200mAh a jego ładowanie starcza na 2 dni - średnio dużo używam - ale dla bezpieczeństwa podłączam każdego gdy idę spać. Gdy mam włączoną nawigację, internet, lokalizację i oczywiście rozświetlony ekran to z podłączoną ładowarką (1 A współdzielone z rejestratorem samochodowym) co 4-5 minut spada mi o 1% czyli 12-15%/h. Gdy wyciemnię ekran to bardzo powoli jest doładowywane.
  • #5 18490120
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    pawelhd2003 napisał:
    Dodam, że bateria jest droga i oryginalna z pewnego źródła (nie z Allegro), no ale może jednak wadliwa?

Gdzie kupiona ta bateria?
  • #6 18491842
    pawelhd2003
    Poziom 10  
    Nie chcę reklamować, ale w hurtowni gdzie mają tylko oryginały i od lat tam kupuję.
  • #7 18492330
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Nie chodzi o reklamę tylko o miejsce, czasem się komuś wydaje, że sprawdzona firma i pewna a jest inaczej.
    Magboss ma oryginały i jeżeli tam kupiłeś to używaj telefon normalnie i napisz rzeczywisty czas jaki wytrzyma bateria.
    W tym modelu 1,5 dnia użytkowania to wynik bardzo dobry a 1 dzień normalny.
  • #8 18493058
    DiZMar
    Poziom 43  
    tino2003 napisał:
    ...
    W tym modelu 1,5 dnia użytkowania to wynik bardzo dobry a 1 dzień normalny.

To się sprawdza w większości smartfonów. 2 doby to przy dużej baterii lub niewielkim używaniu. Napisałem o tym już wcześniej.
  • #9 18494975
    pawelhd2003
    Poziom 10  
    Wiem, że nie chodzi o reklamę, ale żeby nie reklamować nie mówię miejsca. Napisałem że jest to 100% oryginał, nie wydaje mi się i wiem co to podróby na Allegro.
    Nie mam możliwości używana nie swojego telefonu,, poza tym, jest to zbyt prymitywna metoda, bo kazdy używa inaczej.
    Ja mam samsunga (innego) i wystarcza mi na 3 dni, bo używam tel mało. Żona ma ten sam i dwa razy dziennie ładuje, zatem.... sorry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową baterią w Samsungu S7 (G930), która rozładowuje się w nierównomiernym tempie, nawet w trybie czuwania bez aktywnych aplikacji. Po resecie do ustawień fabrycznych i bez karty SIM, bateria spada z 100% do 0,4% na godzinę, a przy 40% do 0,6% na godzinę, co wydaje się zbyt szybkie. Inni użytkownicy zauważają, że spadek poziomu naładowania nie jest liniowy i może być interpretowany błędnie przez system. Pojawia się pytanie o jakość oryginalnej baterii zakupionej w sprawdzonej hurtowni. Wskazano, że normalny czas pracy baterii w tym modelu to 1-1,5 dnia, a użytkowanie intensywne może znacznie skrócić czas pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA