logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy S7 - od czego zależy żywotność baterii?

cisowianka1219 26 Lis 2021 01:18 672 10
  • #1 19729945
    cisowianka1219
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    W zeszłym miesiącu wymieniłem baterię w serwisie w swoim Samsungu Galaxy S7. Problem z baterią zaczął się jakiś czas temu, mianowicie ładowałem telefon na przypalonym kablu (nie wiedziałem, że się przepalił; myślałem, że tylko się wygiął). Pan z serwisu powiedział, że to nie musiało mieć znaczenia, a po prostu baterie się zużywają. Tak czy siak zauważyłem sporą różnicę w długości trzymania baterii - mianowicie po zabraniu telefonu na trening dwugodzinny przy 100% baterii zostawała mi już tylko resztka, a często było tak, że przy około 70% musiałem już brać ładowarkę. Bateria została wymieniona, wszystko w porządku. Jednak to nie jest coś, czego się spodziewałem. Pobrałem AccuBattery i według aplikacji moja bateria przy włączonym ekranie zużywa 17% na godzinę (to dużo, ale jest lepiej niż przed wymianą). Co może być przyczyną tak kiepskiego stanu trzymania baterii? Wyświetlacz? Co w takim razie zrobić, żeby bateria dłużej trzymała? Czy reset do ustawień fabrycznych pomógłby coś, czy nie warto?
  • #2 19730033
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Pytanie czy bateria była wymieniona na oryginalną czy zamiennik, S7 nawet fabrycznie nowy nie był mistrzem w oszczędzaniu baterii.
  • #3 19730399
    cisowianka1219
    Poziom 4  
    tino2003 napisał:
    Pytanie czy bateria była wymieniona na oryginalną czy zamiennik, S7 nawet fabrycznie nowy nie był mistrzem w oszczędzaniu baterii.

Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć w tym momencie, wydaje mi się, że oryginalna, bo wymieniałem w dobrym serwisie. Czy można sprawdzić to za pomocą kodu *#0228# czy musiałbym dzwonić do serwisu? Nie zgodziłbym się do końca, że s7 nie jest mistrzem w oszczędzaniu baterii, fabrycznie bateria mi wytrzymywała cały dzień od 6-20 przy dosyć sporym użytkowaniu
  • #4 19730415
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Jaki był koszt wymiany tej baterii? Tobie wytrzymywała dzień, a mnie nawet dłużej, ale jak na standardy S to nie za dobry wynik.
  • #5 19730422
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 983
    Samsung dodał do telefonu aplikację Smart Menedżer?
    Jak dodał, to sprawdź w "baterii", co najwięcej jej zużywa.
    Nie dodał, może można dodać?
    cisowianka1219 napisał:
    Co może być przyczyną tak kiepskiego stanu trzymania baterii? Wyświetlacz?

Też, także niepotrzebne apki, których tak naprawdę nam nie potrzeba, lub możemy sobie używać takich mniej używających zasobów telefonu/baterii.
    Np messenger, wersja normalna potrafi czuwać w tle, drenując baterię, gdzie wersja lite, przynajmniej mnie tego nie robi... I jak dla mnie nie musi, ale co komu tam potrzeba...
    Wadliwy soft, aktualizacja - nie wszystko jest bezpieczne, czy też dobrze działające, ale to chyba wyłapuje większość użytkowników swoich telefonów.
  • #6 19730585
    cisowianka1219
    Poziom 4  
    Najwięcej właśnie zabiera system android /jądro systemu, bo nawet do kilkunastu% przy wyladowaniu od 100 do 0, na 3 miejscu jest wyświetlacz. Aplikacje po wejsciu w konserwacje urzadzenia zżerają kilka procent
    Koszt wymiani baterii wynosił 140 zł
  • #7 19731724
    tino2003
    Admin grupy GSM
    cisowianka1219 napisał:
    Koszt wymiani baterii wynosił 140 zł

W takim razie albo to nie oryginał albo też serwis bierze za robociznę 20zł co wydaje się być mało realne.

cisowianka1219 napisał:
    Czy można sprawdzić to za pomocą kodu *#0228#

Ten kod jak pamiętam służy do resetu baterii i to jak najbardziej można zrobić.
  • #9 19735094
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Na pewno nie zaszkodzi, a co do twardego resetu to oczywiście może pomóc.
  • #10 19735133
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 983
    Tylko lepiej sobie wcześniej sprawdzić, czy telefon i karta SD nie są szyfrowane, i co się z tym wiąże.
  • #11 19737952
    cisowianka1219
    Poziom 4  
    @tino2003 OK, porozmawiałem chwilę z właścicielem serwisu i zapewnił mnie, że bateria jest oryginalna, gdyż sprowadza ją wprost z Samsunga. Powiedział, żebym zaczął używać oszczędzania energii, a jeżeli problemy wciąż by występowały, to oddam po prostu na gwarancji (raczej nie mam co liczyć, żeby uzyskać taką samą żywotność baterii jak fabrycznie nowy telefon).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił baterię w swoim Samsung Galaxy S7, zauważając znaczną utratę żywotności po treningu, gdzie bateria spadała do 70% w ciągu dwóch godzin. Pojawiły się pytania dotyczące oryginalności wymienionej baterii oraz wpływu aplikacji i ustawień na zużycie energii. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie aplikacji Smart Menedżer, usunięcie niepotrzebnych aplikacji oraz rozważenie resetu do ustawień fabrycznych. Koszt wymiany baterii wyniósł 140 zł, a serwis zapewnił, że użyto oryginalnej baterii. Użytkownik został również poinformowany o możliwości włączenia oszczędzania energii oraz o ewentualnym oddaniu telefonu na gwarancję, jeśli problemy będą się utrzymywać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA