Heh

- ponieważ się sprawdza w większości przypadków i w odpowiednim momencie się przepali (~1A ale i około 30 ohm podczas "mocnego świecenia") - często są też stosowane 12 V -tówki zależy do jakich kolumienek i jakiej impedancji - 4 ohm czy 8 itd, ja osobiście stosowałem swojego czasu halogeny, bo są mocno nieliniowe i w stanie zimnym mają znacznie mniejszą rezystancję, dzięki temu nie wpływają tak mocno na wynikową impedancję toru wysokotonowego kolumny, a gdy "dostaną prądu" i się rozgrzeją, to i tak spełnią swoję rolę - tyle, że drożej wychodzi jak ktoś lubi "dać po gwizdkach"...
Poza tym rreezzoo nie napisał jakiej mocy ma zamiar podłączać te głośniczki więc nie chciałem dawać konkretnej recepty, lecz przybliżyć zagadnienie - zawsze cieszy jak się samemu temat rozgryzie
Dodano po 19 [minuty]: rreezzoo napisał: gwarych - chyba tak nie może być, gdyż przed GDWK jest kondensator i gdy zwiększy się impedancja to obniży sie pasmo odcięcia :/ Czy znasz jakiś wzór na obliczanie mocy żarówki?
Pozdrawiam
Coś za coś niestety

- albo masz "ideał" i uważasz na wysokie, albo kombinujesz by się zabezpieczyć i tracisz troszkę na sygnale.
co do wzorów to pan Ohm się kłania ze swoimi prawami, a jak chcesz dokładniej, to trzeba by sporządzić sobie charakterystykę żarówki, ale nie wiem czy się to opłaca

- zwykle wystarczy oszacować z grubsza o ile chcemy zwiększyć impedancję przy przesterowaniu i jakie prądy ma wytrzymać układ i już
A kondensator ma za zadanie po prostu odfiltrować niższe częstotliwości, które "zabiły by" GDWK i ew nieco zmienić charakterystykę, ale jednocześnie może wprowadzać rezonanse wraz z indukcyjnościami pozostałych elementów, a żaróweczka zmniejsza "dobroć" tych układów co bywa pożądane i w sumie nie jest tak najgorzej.
Nie jest tak łatwo spotkać dobrze "spasowane" układy głośników, zwrotnic i obudowy do tego - wszystko to jest powiązane i ma wpływ na brzmienie.
Najpewniejsze często bywają najprostsze układy takie jak głośnik średnio niski, jeden kondensator i gwizdek. A jednym z lepszych rozwiązań są zestawy tak zwane "aktywne", gdzie każde pasmo jest filtrowane, podawane na wzmacniacz i potem prosto na głośnik tylko to co ma przenosić.
No ale nie o tym temat, tylko o "zabezpieczeniu"