logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas VICTRIX EXA 28 Ustawienie wody cały czas parzy

maciekchn 24 Lut 2020 16:48 6795 11
REKLAMA
  • #1 18491018
    maciekchn
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Witam mam w domu 2 lata piec Immergas VICTRIX EXA 28 (dwufunkcyjny) ale nie mogę ogarnąć ustawienia wody, muszę ostro odkrecic kran i czekać aż zacznie lecieć ciepła później ustawiać mieszalnikiem w kranie, próbowałem zmieniać na piecu temperatura np na minimum 30* ale po odpaleniu pieca i tak leci 60* ogólnie jak by ta regulacja nie współpracowała z piecem. na piecu 30* a piec swoje 50-60* woda w kranie aż parzy i muszę dawać zimnej i leci wtedy woda takim strumieniem ze odpływ nie wyrabia ... czy mi się wydaje ? czy coś jest nie tak
  • REKLAMA
  • #2 18491037
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Możliwa awaria wentylatora. Pracuje z pełną mocą - nie zmniejsza obrotów. Na CO też kocioł pracuje z pełną mocą?
  • #3 18491052
    maciekchn
    Poziom 21  
    Na c.o pracuje normalnie, ile ustawie pokrętłem tyle trzyma , jaja są z woda ile bym nie ustawił przeważnie piec grzeje na 60*
  • REKLAMA
  • #4 18491059
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Prawidłowo tzn.? Idzie pełna mocą na CO, jak dochodzi do zadanej temp. to moduluje? Pracuje z regulatorem pokojowym czy zewnętrznym?
    Możliwe, że uszkodzony jest czujnik temp. CWU, ale przy w miarę nowym kotle...
  • REKLAMA
  • #5 18491079
    maciekchn
    Poziom 21  
    Tzn na c.o jak ustawie na piecu 50* i regulatorem pokojowym zwiększę temperatura to nie podgrzeje więcej niż jest ustawione tzn 50* , a moc sobie ustawia sam, tj raz na 1 płomyczku raz 2 czasem 3 ale nie przekroczy 50* , inaczej z woda w kran, tu od razu startuje z 3 płomyka i nie ważne czy mam 30* ustawione czy 40* i tak sobie grzeje jak chce zazwyczaj 60*
  • #6 18491193
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    maciekchn napisał:
    inaczej z woda w kran, tu od razu startuje z 3 płomyka i nie ważne czy mam 30* ustawione czy 40* i tak sobie grzeje jak chce zazwyczaj 60*

tak grzeje od tych 2 lat, czy wcześniej było OK i to jest problem sprzed paru dni?
    Jaką miałeś ustawioną temperaturę c.w.u. wcześniej, gdy kocioł pracował dobrze?
    Czy grzejesz c.w.u. przepływowo, czy może masz zasobnik warstwowy?

Jeśli wcześniej miałeś wysoką temperaturę c.w.u. i masz twardą wodę to może masz problem z kamieniem, który zakłóca odczyt czujnika temperatury c.w.u.
    Lecz jeśli widzisz na wyświetlaczu, że ustawiasz np. 30 stopni, a podczas pracy kotła wyświetlacz z temperaturą c.w.u. szybuje do 60 stopni, a mimo to kocioł nie moduluje to może masz jakiś problem z płytą główną.
    Raczej bez wizyty serwisanta nie rozwiążesz tego problemu.
  • #7 18491206
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    maciekchn napisał:
    muszę ostro odkrecic kran i czekać aż zacznie lecieć ciepła później ustawiać mieszalnikiem w kranie, próbowałem zmieniać na piecu temperatura np na minimum 30* ale po odpaleniu pieca i tak leci 60*

Masz zawory mieszające przy bateriach(ewentualnie baterie termostatyczne przy kranach), czy pisząc "ustawiać mieszalnikiem" miałeś na myśli regulacje pozycji zaworu na baterii? Jeśli masz zawory mieszające lub baterie termostatyczne to na dwufukcyjnym kotle nigdy to nie będzie dobrze działać.

Skoro moduluje na CO to nie jest problemem nagły brak modulacji na CWU, to mało realne. Jedyna możliwość to zbyt wysoka minimalna moc na CWU, może jest zbyt wysoko ustawiona.

Kocioł ma minimalną moc 5,4kW (albo coś w tym stylu). teraz proste wyliczenie. Kocioł o mocy 24kW grzeje ok 12l/min wodę o 30 stopni (czyli teraz w zimie gdzieś do 35 stopni). Więc pracując na ok 5kW mocy powinien być w stanie grzać tą wodę o 30 stopni do przepływu minimalnego ok 2,5l/min. Jeśli puszczasz wodę zbyt słabo, albo masz jakieś mega oszczędne perlatory lub słuchawkę prysznicową, to może być problem, aby kocioł grzał wodę bez taktowania palnikiem.

Moja porada, nastaw na kotle na CWU 36-40 stopni i nie dodawaj zimnej.
  • REKLAMA
  • #8 18491216
    maciekchn
    Poziom 21  
    Od 2 lat nic nie ruszałem z tymi pokrętłami, i tak było jak ustawił serwisant, człowiek się przyzwyczaił ze leci gorąca woda i tyle, ale teraz widzę ze coś nie tak, bo jak pokrętło dałem na min. czyli 30* na piecu pokazuje 45* w kranie sama woda ciepła jak leci to jest to temperatura do mycia rąk , i oto mi chodziło, ale czemu to płynnie nie działa, tj jak na 30 to na 30 jak na 45 to 45...
  • Pomocny post
    #9 18491219
    BUCKS
    Poziom 39  
    Wojewoda82 napisał:
    Jedyna możliwość to zbyt wysoka minimalna moc na CWU, może jest zbyt wysoko ustawiona.

Przy sprawnym kotle nie ma to znaczenia. Mój ma minimalnie 9,5kW i nawet jakbym ustawił minimalnie 17kW to jeśli ustawię 35 stopni dla c.w.u. to nie ma opcji, aby kocioł podgrzewał wodę do 60 stopni.
    Chyba że te 60 stopni to temperatura wody kotłowej, a nie c.w.u., bo mój Vaillant domyślnie pokazuje temperaturę wody kotłowej, a chcąc podejrzeć bieżącą temperaturę c.w.u. na czujniku to muszę wejść w MENU.
    Po prostu sprawny kocioł wyłączy palnik i będzie taktował, by nie przegrzać wody.
    Oczywiście przy przepływowym podgrzewaniu wody z taktującym kotłem są możliwe drobne wahania temperatury wody i jest to normalne ale jak dla mnie nie ma mowy o różnicy rzędu 20-30 stopni między ustawieniem danej temperatury, a wartością jaką realnie osiąga kocioł.
    Krótko mówiąc nie widzę opcji, aby ustawić na kotle 30 lub 40 stopni, a mimo to sprawny kocioł miał grzać c.w.u. do 60 stopni, choćby miał minimalkę ustawioną na 24kW.

Dodano po 13 [minuty]:

maciekchn napisał:
    Od 2 lat nic nie ruszałem z tymi pokrętłami, i tak było jak ustawił serwisant, człowiek się przyzwyczaił ze leci gorąca woda i tyle

to ile miałeś ustawione przez te 2 lata? I do jakich temperatur podgrzewał kocioł?

maciekchn napisał:
    jak pokrętło dałem na min. czyli 30* na piecu pokazuje 45* w kranie sama woda ciepła jak leci to jest to temperatura do mycia rąk

wcześniej pisałeś, że nawet jak dasz 30 to i tak leci na kotle 60 stopni.
    Może masz jakąś dziwną histerezę w ustawieniach kotła (nie znam go i tak tylko gdybam) albo to co widzisz, czyli 45 stopni to temperatura wody w obiegu c.o., o czym pisałem wcześniej.

Poza tym ja używam kotła 2-funkcyjnego tak, że na kotle mam ustawione 38 stopni i odkręcam tylko kurek z ciepłą wodą i nie mieszam ciepłej z zimną, bo sama ciepła ma optymalną temperaturę do prysznica.
  • #10 18491250
    maciekchn
    Poziom 21  
    VICTRIX EXA 28 przelewowy, bez żadnych zbiorników itd, odkręcam kran włącza się piec,i grzeje wodę, oczywiście przy jakimś większym ciśnieniu rusza dopiero.
  • Pomocny post
    #11 18491284
    BUCKS
    Poziom 39  
    @maciekchn w instrukcji od Twojego kotła znalazłem intrygujący mnie fragment:
    Immergas VICTRIX EXA 28 Ustawienie wody cały czas parzy
    Na moją logikę fabrycznie powinna być ustawiona wartość 1, a domyślnie jest 2 co oznacza tryb STAŁY: temperatura wyłączenia jest stała na maksymalnej wartości niezależnie od wartości ustawionej na panelu sterowania.
    Chyba, że źle interpretuję tę opcję ale ja bym pobawił się zmianą ustawień w tym kotle, bo może w tym tkwi Twój problem.

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

maciekchn napisał:
    Może i tak, jakoś mi to uciekło a czytałem instrukcje z 3 razy, może i bym to przestawił ale.... nie umiem wejść w to menu ...

"aby uzyskać dostęp do fazy programowania należy ustawić przełącznik w.u(5) w pozycji 6 , przełącznik c.o(6) na pozycji 9 i nacisnąć reset (3) i lato zima (2)

tylko ja zamiast przełączników mam pokrętła, i nie ma tam skali 1-9

To jest post usunięty przez Ciebie.
    Co do przełącznika w.u. to tak w instrukcji nazwane jest pokrętło od w.u..
    Co do skali i pozycji 6 i 9 to się nie wypowiem. W instrukcji nie widać pozycji 6 i 9, więc musisz wyczaić na żywo o co chodzi. Jesli nie masz żadnej podziałki to może chodzi o pozycję wskazówki zegara, czyli godzina 6, godzina 9 ;-)
    Chyba, że ktoś kto zna Immergasa Ci podpowie, ponoć jest tu wielu zawodowców. Ja pomagam Ci jako amator, który w razie problemu czyta instrukcję i wyciąga wnioski z tego co sam znajdę z necie.
  • #12 18497018
    maciekchn
    Poziom 21  
    Chodzi o położenie 6 to jak na zegarze godzina 6 ... Przestawiłem to ale chodzenie po tym menu jest dramatyczne , i jest lepiej przy odpaleniu co prawda wskakuje na 45-50 przy ustawionych 30 ale zbija do 35 powoli , a więc pomogło ....dziękuję

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z piecem Immergas VICTRIX EXA 28, który nieprawidłowo reguluje temperaturę wody użytkowej (CWU). Pomimo ustawienia na minimalną temperaturę 30°C, woda w kranie osiąga temperaturę 60°C, co powoduje oparzenia. Użytkownik zauważył, że piec działa z pełną mocą, a regulacja temperatury nie współpracuje z ustawieniami. W odpowiedziach zasugerowano możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony czujnik temperatury CWU, problem z płytą główną, zbyt wysoką minimalną mocą na CWU, a także konieczność sprawdzenia zaworów mieszających. Użytkownik przestawił ustawienia w piecu, co poprawiło sytuację, ale nadal występują wahania temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA