Wojewoda82 napisał: Jedyna możliwość to zbyt wysoka minimalna moc na CWU, może jest zbyt wysoko ustawiona.
Przy sprawnym kotle nie ma to znaczenia. Mój ma minimalnie 9,5kW i nawet jakbym ustawił minimalnie 17kW to jeśli ustawię 35 stopni dla c.w.u. to nie ma opcji, aby kocioł podgrzewał wodę do 60 stopni.
Chyba że te 60 stopni to temperatura wody kotłowej, a nie c.w.u., bo mój Vaillant domyślnie pokazuje temperaturę wody kotłowej, a chcąc podejrzeć bieżącą temperaturę c.w.u. na czujniku to muszę wejść w MENU.
Po prostu sprawny kocioł wyłączy palnik i będzie taktował, by nie przegrzać wody.
Oczywiście przy przepływowym podgrzewaniu wody z taktującym kotłem są możliwe drobne wahania temperatury wody i jest to normalne ale jak dla mnie nie ma mowy o różnicy rzędu 20-30 stopni między ustawieniem danej temperatury, a wartością jaką realnie osiąga kocioł.
Krótko mówiąc nie widzę opcji, aby ustawić na kotle 30 lub 40 stopni, a mimo to sprawny kocioł miał grzać c.w.u. do 60 stopni, choćby miał minimalkę ustawioną na 24kW.
Dodano po 13 [minuty]:
maciekchn napisał: Od 2 lat nic nie ruszałem z tymi pokrętłami, i tak było jak ustawił serwisant, człowiek się przyzwyczaił ze leci gorąca woda i tyle
to ile miałeś ustawione przez te 2 lata? I do jakich temperatur podgrzewał kocioł?
maciekchn napisał: jak pokrętło dałem na min. czyli 30* na piecu pokazuje 45* w kranie sama woda ciepła jak leci to jest to temperatura do mycia rąk
wcześniej pisałeś, że nawet jak dasz 30 to i tak leci na kotle 60 stopni.
Może masz jakąś dziwną histerezę w ustawieniach kotła (nie znam go i tak tylko gdybam) albo to co widzisz, czyli 45 stopni to temperatura wody w obiegu c.o., o czym pisałem wcześniej.
Poza tym ja używam kotła 2-funkcyjnego tak, że na kotle mam ustawione 38 stopni i odkręcam tylko kurek z ciepłą wodą i nie mieszam ciepłej z zimną, bo sama ciepła ma optymalną temperaturę do prysznica.