logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic FP-7713 - Regeneracja kopiarki Panasonic FP-7713

lukasz108 25 Lut 2020 09:26 537 5
REKLAMA
  • #1 18492323
    lukasz108
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam forumowiczów,

Od wujka wpadła w moje ręce kserokopiarka FP-7713 wraz z oryginalnymi tonerami i developerem. Przebieg 30 000 kopi i jestem jego pewien w 100%. Szkoda mi ja trochę utylizować, bo jak mówi wujek chodziła do końca, a potem stała na zapleczu (warunki miała dobre, pomieszczenie ogrzewane non stop ok. 22 stC).
    Odkurzyłem ją cała, wyczyszczona i przedmuchana, bęben nie posiada żadnych rys ani śladów zużycia, gdzieś czytałem tu na forum, że te bębny są w stanie nawet wytrzymać do 70 tys kopi, a bolączką tych kopiarek są korony. Wydaje mi się, że tu tkwi problem, ponieważ wychodzące ksero jest fragmentaryczne, widać jakby plamami. Jak zwiększyłem wartość "bias" to pojawiał się większy skopiowany obszar.
    Chciałem wymienić sam drucik wolframowy, ale w PL nie mogę go nigdzie namierzyć w sprzedaży, jedynie u Chińczyków, ale znowu czas oczekiwania długi.
    Jeszcze mam pytanie czy w tych kopiarkach druciki było 0,06 mm czy 0,08mm, bo chyba ma to znaczenie na odpowiednie ładowanie i rozładowywanie bębna?
    Z tego co się zorientowałem to części są raczej nieosiągalne, bo o wymianie bębna chyba mogę zapomnieć,chyba że z jakiejś młodszej będzie możliwe podmienić i wstawić.
    Chyba, że macie jeszcze jakiś pomysł jak ją podejść?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18492332
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    A sprawdziłeś czy kopiuje ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18492393
    lukasz108
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    "A sprawdziłeś czy kopiuje ?"
    tak, robi kopie ale bardzo słabo i fragmentarycznie.

Rozebrałem, naprawdę baardzo ostrożnie, delikatnie oczyściłem papierem ściernym 2000 i zaczęła ładnie połyskiwać, ale niestety strzeliła podczas ponownego zakładania, zaraz przy kółeczku mocującym. Teraz pozostaje tylko zakup drucika, zmierzyłem suwmiarką pokazuje wartość 0,05 mm.
    Czy jest on w ogóle dostępny w PL?
  • REKLAMA
  • #5 18492420
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Oryginały nie są już dostępne w magazynach Panasonica. Powinienem mieć jeszcze jakiś zapas-poszukam i dam znać. Ja elektrody skrobię ostrzem od noża-tapeciaka z wyciętym na końcu takim "U". Podczas czyszczenia widać jak odrywają się w postaci drobnego pyłu spieczone fragmenty toneru.
    Oryginalny drut ma bodajże 0,04mm.

PS. Znalazłem jeszcze trochę części do FP7713, druty mam w razie czego. Jak jesteś zainteresowany zakupem to zapraszam na PW.
  • #6 21570458
    andrzejbilyk
    Poziom 1  
    Dla chętnych mam Panasonica FP-7713 na części. Polecam.

Moderowany przez ArturAVS:

Nie podawaj publicznie numeru telefonu.

REKLAMA