logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Harman Kardon 3270 RDS - Po wyłączeniu zasilania nie działa pamięć

lechita 25 Lut 2020 13:58 792 7
REKLAMA
  • #1 18492840
    lechita
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam,
    proszę o pomoc, ponieważ po wyłączenie zasilana, amplituner nie zapamiętuje zaprogramowanych stacji radiowych.
    Zapewne może być to wina pojemnościowego podtrzymania pamięci, ale nie wiem gdzie szukać i o jakich parametrach.
  • REKLAMA
  • #2 18493143
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2812
    Proszę oto SM.
    Załączniki:
    • harman_kardon_hk3270_hk3270rds_sm.pdf (9.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18493335
    lechita
    Poziom 13  
    Freddy - bardzo dziękuję za pomoc w postaci SM. Znalazłem umiejscowienie oraz parametry tego kondensatora do podtrzymania pamięci stacji.
    Ten element znajduje się na płycie P. C. BOARD, ale nie wiem jak się do niego dostać najmniej inwazyjnie. Przed płytą zamocowany jest radiator z układami mocy.
    Może jest na forum ktoś, kto podpowie jak dostać się do tego kondensatora C 706 bez demontażu różnych układów. Może jest opcja demontażu panela przedniego.
    Nauczony doświadczeniem, wolę nie ruszać niczego, co jest zbędne do wymiany tego kondensatora.
  • #4 18497642
    lechita
    Poziom 13  
    Temat rozwiązany, ponieważ ten amplituner nie ma zapamiętania wszystkich zaprogramowanych stacji radiowych a jedynie stację zaprogramowaną jako pierwszą.

W celu wymiany kondensatora podtrzymującego należy zdemontować panel odpinając jedną taśmę przewodową, zdemontować panel przedni, zdemontować płytkę drukowaną przykręconą do panela przedniego i wtedy jest swobodny dostęp do w/w kondensatora.
  • REKLAMA
  • #5 18978029
    lechita
    Poziom 13  
    Witam,
    niestety, muszę wrócić do tematu braku podtrzymania pamięci zaprogramowanych stacji radiowych, ponieważ poczytałem trochę przez miniony czas i te amplitunery powinny podtrzymywać pamięć po odłączeniu zasilania wyłącznikiem lub po zaniku napięcia sieci.
    Wymieniłem poprzednio kondensator podtrzymania ale niczego to nie zmieniło.
    Proszę o poradę, gdzie jeszcze mogę szukać usterki, która powoduje prawdopodobnie szybkie rozładowanie kondensatora podtrzymującego.
    Może ktoś ma doświadczenie w takich usterkach. Każdy pomysł, każda sugestia mile widziana.
    Dodam jeszcze, że pierwsza, zaprogramowana stacja radiowa jest zawsze w pamięci, nawet po długim czasie odłączenia amplitunera od zasilania.
  • #6 18979798
    lechita
    Poziom 13  
    Może ktoś zajrzy w schemat i coś wymyśli, bo mnie nic nie przychodzi do głowy. Może ktoś ma większą wiedzę lub doświadczenie przy lokalizowaniu takich uszkodzeń.
  • REKLAMA
  • #7 18981214
    lechita
    Poziom 13  
    Ponownie wymieniłem gold cup i jest dobrze, zapamiętane stacje pozostają w pamięci po całkowitym wyłączeniu zasilania. Nie zdarzyło mi się, aby zamontować nowy kondensator do podtrzymania i żeby było źle.
    Ale jak widać wszystko jest możliwe (może był wadliwy).
    Mam nadzieję, że usterka została definitywnie usunięta.
  • #8 19257703
    lechita
    Poziom 13  
    Zaprogramowane stacje są zapamiętane nawet po miesiącu (dłużej nie sprawdzałem), przy odłączonym zasilaniu z sieci.
    Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Harman Kardon 3270 RDS, który nie zapamiętuje zaprogramowanych stacji radiowych po wyłączeniu zasilania. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być kondensator podtrzymujący pamięć, znajdujący się na płycie P.C. BOARD. Po wymianie kondensatora, problem został rozwiązany, a zaprogramowane stacje pozostały w pamięci nawet po długim czasie odłączenia zasilania. Użytkownicy wymienili również doświadczenia związane z demontażem panelu w celu dostępu do kondensatora oraz potwierdzili, że wymiana kondensatora była kluczowa dla rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA