logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto dopłacać do Stag QBOX w Astrze H zamiast Optima?

adameta 25 Lut 2020 19:58 651 4
REKLAMA
  • #1 18493602
    adameta
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Pany i Panweki :)

W wspomnianej Astrze H Z14XEP z zamontowaną instalacją landirenzo mam uszkodzony jeden wtrysk lpg. Wymiana nie jest taka prosta ze względu na zablokowany sterownik. W związku z tym bardziej opłacalne będzie wymiana całego przodu instalacji na coś bardziej uniwersalnego.

Chciałbym poznać waszą opinię i się doradzić. Zastanawiam się nad dwoma zestawami. Jeden (stag) z montażem wyniesie mnie około 1800zł czyli prawie 2x więcej niż w przypadku instalacji Optima.

Czy według Was warto dopłacać? Czy tańsza konfiguracja będzie równie dobra i kompatybilna ?

1. Pierwsza opcja to 2. Elektronika Stag QBOX BASIC wtryskiwacze AC W02, reduktor AC R01 (cały komplet) Gazownik za taki zestaw powiedział mi 1800

2. Opcję drugiej instalacji, zaproponowanej przez innego gazownika umieszczam niżej- w załączniku. Ten za taki zestaw z montażem powiedział 1000zł.

Oczywiście ten drugi, pomysł pierwszego uznał za kiepski a ten pierwszy pomysł drugiego też za zły :D hehe szukam obiektywnej pomocy :)
    Załączniki:
    • Czy warto dopłacać do Stag QBOX w Astrze H zamiast Optima? 82945824_1038281013196590_6923613806593572864_n.png (39.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18493622
    grave digger
    Poziom 11  
    Ten drugi zestaw lepszy. Lepsze wtryski, lepszy reduktor.

Ten pierwszy widać że wszystko ciśnie staga. Komputer stag, wtryskiwacze stag, reduktor stag, pewnie jeszcze filtry staga by założył. Dlaczego ? Wnioski są proste. Nikt w zasadzie nie rzuca wszystkiego tej samej firmy na siłę. Poza tym chce Cię wydymać na hajs, bo za robociznę liczy sobie więcej niż warte są te części.

Ja to bym wtryski hany założył, u mnie w jednym aucie już 9 czy 10 lat śmigają zrobiły ponad 100K km i ciągle są sprawne. Ewentualnie LPG techa yeti bo to kopia ale tańsza. Ale AC W03 też będzie ok. Yeti są ~80zł droższe.
    O komputerach się nie wypowiadam bo sprowadza się to do kwestii gustu w zasadzie.

Z tych dwóch zestawów zdecydowanie ten drugi. Ta tańsza konfiguracja będzie nie tyle tak samo dobra ale i lepsza i jeszcze 800zł zostanie w kieszeni.
  • REKLAMA
  • #3 18493698
    adameta
    Poziom 10  
    dzięki za wyczerpującą odpowiedź ! Właśnie też mi się coś wydaję że z tym Stagiem to troche przesada i bardziej skłaniam się do opcji drugiej.

A korzystając z okazji- uważasz że te wymienione elementy (z opcji 2) będą z sobą w pełni kompatybilne ? Gość od "staga" twierdził że nie do końca i że jak je zamontuje to auto będzie wywalało mi błędy mieszanki i będę miał z nim same problemy. Próbuje mnie naciągnąć ? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18494134
    grave digger
    Poziom 11  
    Weź nie osłabiaj... co on w ogóle pier*oli :D Błąd mieszanki. Nie ma nawet czegoś takiego. Mieszanka może być albo za uboga albo za bogata, za co odpowiada ustawienie gazu albo problemy z samochodem nie zaś instalacją gazową, albo może jej nie być wystarczająco lub wcale. "Same problemy" no szkoda że jeszcze nie powiedział że samochód wybuchnie... przecież to książkowy przykład oszusta który myśli że trafił na naiwniaka. Idź sobie do jeszcze 3 zakładu i zobacz jakie części i cenę Ci zaproponują to jeszcze bardziej będziesz miał jasne.

Tym bardziej że masz zwykły prosty samochód.

W zasadzie nie ma czegoś takiego jak niekompatybilne części. Co najwyżej reduktor (za słaby do danej mocy auta) albo wtryski też bardziej w przypadku niezwykłego i nieprostego samochodu upraszczając.

zakładaj gaz w tym drugim i tyle, nawet filtr gazu proponuje "lepsiejszy" niż zwykły bo każdy rzuca bibułkę i ma to w głębokim poważaniu. A to są groszowe sprawy takie filtry bo ich ceny od niecałych 4zł się zaczynają - tutaj ktoś kto to składał wziął i to pod uwagę. Bo filtr nie jest czymś na czym można naciągnąć że tak powiem a on Ci dobrał po prostu lepszy, włókno szklane zamiast bibułki, więc zależy mu na tym aby instalacja śmigała dobrze. Reduktor też jeden z popularniejszych, sprawdzony i dobry.

Nie wiem nad czym Ty się zastanawiasz jeszcze...

Jedynie o czym pamiętaj to sprawdź ogrzewanie po montażu gazu.
    Bo reduktor na 3 sposoby można podłączyć. 1 z nich będzie zabierał trochę ciepełka z kabiny ale najszybciej będzie przełączał się na gaz, drugi może być taki że wcale nie będzie ciepełka i trzeba zrobić poprawkę, a jak się przedobrzy to auto na gazie może gasnąć jak jest zimno zaraz po przełączeniu i jeszcze raz trzeba poprawić, a trzeci daje Ci najmniejsze starty ciepła do ogrzewania a w zasadzie ich brak kosztem dłuższego ogrzewania się reduktora a zatem więcej czasu zajmie nim przełączy się na gaz.
  • #5 18497895
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    w opcji drugiej nie masz optimy sterownik tylko kme wtryskiwacze w obu przypadkach sa takie same reduktor z 2 zestawu będzie lepszym rozwiązaniem, cena przekonuje do 2 opcji tylko pytanie jeszcze jak z usługą montażu oraz późniejszą regulacją czy cena idzie w parze z jakością
REKLAMA