logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 2TB HDD 44k godzin online - ile jeszcze pożyje?

foxeu 27 Lut 2020 14:03 588 10
REKLAMA
  • #1 18497010
    foxeu
    Poziom 4  
    Ocena: 8

Jak długo jeszcze ten dysk pożyje? Mam go.. no długo, przetrwał kilka całych zestawów komputera, zapomniałem go wymienić ;p
    Czy te 100 dni z programu Hard Disk Sentinel jest miarodajne? Czy mogę tam zerkać co jakiś czas żeby sprawdzić czy się ta wartość szacunkowa zmniejsza i jak już będzie dużo mniej to wtedy wymienić? Czy już teraz powinienem go wymieniać? Jeśli tak to jakie dyski polecacie? Chciałbym 3TB, głównie dane, gry, zdjęcia, filmy, takie tam, nie system w każdym razie.
  • REKLAMA
  • #2 18497030
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    W dysku zaczynają się problemy z powierzchnią.
    Dla dysków Samsunga parametry (01) i (C8) powinny wynosić zero.
    Prawdopodobną przyczyną takiego stanu dysku, jest masa zanotowanych niedopuszczalnych upadków/uderzeń/wstrząsów (parametr "BF" => po przeliczeniu 4747).

Pokaż skan powierzchni z widocznymi czasami dostępu do sektorów z bootowalnego MHDD => http://hddguru.com/download/software/mhdd/mhdd32ver4.5iso.zip
  • REKLAMA
  • #3 18497036
    foxeu
    Poziom 4  
    Jak to odpalić? Mozna na pendrive czy musi być na cd?

Przyznam się bez bicia że nie był przykręcony jakiś czas i ze 3 razy w roku go majtnąłem rozkręcając obudowę.
  • #5 18497094
    foxeu
    Poziom 4  

Takie coś mi wyskakuje w rufusie

edit: dobra znalazłem jakąś płytkę czystą i nagrywa się na płytkę. Zaraz dam wyniki

edit2: nie chce mi się uruchomić ten program, wyskakuje coś takiego: "An operating system wasn't found. Try disconnecting any drives that don't contain an operating system."

Odłączyłem dysk z systemem ale nie pomogło.

edit3: nie wiem, albo coś z tym programem jest nie halo albo mam coś z nagrywarką której też nie używałem z 5 lat.
    Także musimy wrócić do tego rufusa jeśli mam to odpalić...
  • REKLAMA
  • #6 18497512
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Nagraj obraz za pomocą ISO2DISK
  • REKLAMA
  • #7 18499200
    foxeu
    Poziom 4  
    Dobra udało mi się nagrać ten program na usb przez YUMI, uruchomił się ale nie wykrywa dysku. Wyczytałem że ma być ustawiony jako MASTER, tyle żeby był jako master musi być w IDE a nie AHCI? A ja mam w biosie do wyboru tylko AHCI oraz RAID ;s

Serio nie ma lepszego programu? To jest jakis stary progs z czasów Windows 98 ;D
  • #8 18499228
    RADU23
    Można skorzystać z innych programów, ale trzeba wziąć pod uwagę że testy przeprowadzone z pozycji systemu operacyjnego są mało miarodajne. Na dysku wciąż odbywa się odczyt/zapis danych.

OK. spójrzmy zatem chociaż orientacyjnie.
    Uruchom Victoria, wykonaj skan powierzchni i zamieść screena =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3566118.html
    Gdyby nie mógł kolega sobie poradzić, opis ponizej
    https://traxter-online.net/mhdd-victoria-diagnostyka-hdd/
  • #9 18499610
    foxeu
    Poziom 4  
    Dobra skanuje się, za 4h będą wyniki.

Nie wiem jak bardzo niemiarodajne będą te wyniki ale chodzi mi tylko o to by mniej wiecej wiedzieć czy mam na już ten dysk wymieniać czy mogę jeszcze poczekać, bo wymienić to go wymienię tak czy siak niebawem.

I druga kwestia czy jakby nie było z nim aż tak fatalnie to może służyć za magazyn średnio ważnych rzeczy no ale jednak takich których wolałbym nie tracić, w sensie że sobie będzie leżał nieużywany z jakimiś danymi i raz na ruski rok go podłącze coś ściągnąć lub coś dorzucić?
    Czy lepiej się nie bawić już takim nawet jeśli nie będzie miał dużo błędów i wywalić go?

edit:

Nie wiem co tu mam zamieszczać bo żaden log mi się nie pojawił po skanie...
  • Pomocny post
    #10 18500304
    RADU23
    foxeu napisał:
    I druga kwestia czy jakby nie było z nim aż tak fatalnie to może służyć za magazyn średnio ważnych rzeczy no ale jednak takich których wolałbym nie tracić, w sensie że sobie będzie leżał nieużywany z jakimiś danymi i raz na ruski rok go podłącze coś ściągnąć lub coś dorzucić?

Może posłużyć jako magazyn danych.
    Monitoruj jedynie co jakiś czas parametry czy nie wzrastają w szybkim tempie.
  • #11 18500315
    foxeu
    Poziom 4  
    Okej dzięki, jak potrzyma z miesiąc to będzie git, potem go wymienie i odłożę na bok jako magazyn.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Samsung o pojemności 2TB, który był używany przez długi czas, wykazuje oznaki problemów, w tym uszkodzenia powierzchni. Użytkownik zastanawia się, jak długo jeszcze dysk będzie działał oraz czy warto go wymienić. Program Hard Disk Sentinel wskazuje na 100 dni pozostałego czasu życia, co budzi wątpliwości co do jego miarodajności. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów za pomocą programów takich jak MHDD czy Victoria, aby ocenić stan dysku. W przypadku dalszych problemów, zaleca się wymianę dysku na nowy, preferując model o pojemności 3TB do przechowywania danych, gier, zdjęć i filmów. Dysk może być używany jako magazyn danych, ale zaleca się monitorowanie jego parametrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA