logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane - dźwięki z alternatora.

TM85 01 Mar 2020 15:05 1740 31
Najlepsze odpowiedzi

Co powoduje wycie alternatora w Renault Megane 2003, które znika po przegazowaniu i może zależeć od stanu akumulatora?

Źródłem jest najpewniej alternator albo napęd osprzętu, ale trzeba to potwierdzić przez zdjęcie paska osprzętu i uruchomienie silnika: jeśli hałas zniknie, winny jest alternator, jego koło/pasek lub inny element napędzany tym paskiem [#18508281][#18517006] Warto też sprawdzić, czy pasek drży albo skacze, oraz spróbować chlapnąć wodą na pasek, bo to pomaga odróżnić problem paska/rolek od samego alternatora [#18505113][#18513242] Jeśli hałas zostaje przy alternatorze, możliwe jest tarcie wirnika o obudowę/stojan, np. przez korozję, albo ocieranie o regulator; przy nagrzaniu alternatora dźwięk może cichnąć [#18504963][#18507442][#18513274]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 18503362
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Cześć jaki jest powód powstawania tego dźwięku w megane 2003. Dźwięk zanika po przegazowaniu.

https://youtu.be/egRX45-CR_A
  • REKLAMA
  • #2 18503808
    czerep
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    jeśli to jest benzynowy silnik może to być dmuchawa wtórnego obiegu powietrza
  • #3 18504044
    TM85
    Poziom 27  
    Benzynowy 2.0 ale wyje na 101% alternator. Tylko co i dlaczego.
    Dodam gazu i zanika, ma to związek widać z naładowaniem aku.
  • #5 18504963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18505068
    TM85
    Poziom 27  
    Uściślę, gra tylko rankiem przy pierwszym odpaleniu, porównanie z transformatorem jakoś mnie nie przekonuje. Innymi słowy nie spotkałem się w żadnym aucie z tym.
  • #7 18505113
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 18507388
    TM85
    Poziom 27  
    genek1000 napisał:
    TM85 napisał:
    porównanie z transformatorem jakoś mnie nie przekonuje. Innymi słowy nie spotkałem się w żadnym aucie z tym.

A ja w kilku

No i co dalej bo na pewno nie jest to normalne. Silnika nie słychać przez to wycie. Ładowanie w normie, pasek nie drży i wygląda dobrze. Pytanie moje dotyczy przyczyny tego wycia. Może regulator?
  • #10 18507442
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18508281
    czerep
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Zdejmij pasek i wtedy odpal, ja i tak obstawiam dmuchawę
  • #12 18509479
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1056
    Tak w ogóle po co ten temat. :?:
    Wyciągasz alternator skoro jesteś pewny że to on wyje , jak masz sprzęt i narzędzia to naprawiasz sam , jak nie to wieziesz do warsztatu specjalistycznego . Naprawiają . Zakładasz . Zapominasz.
    Czas który zaoszczędziłeś na pisaniu nie potrzebnego tematu przeznaczasz dziecku , żonie , koledze , kotu .... etc. :D
  • #13 18511788
    TM85
    Poziom 27  
    Nie byłbym tego taki pewny, podładowanie akumulatora usuwa poranny dźwiękowy objaw, więc?
    Wymieniać tradycyjnie po kolei zaczynając od alternatora, paska, kołach pasowych na akumulatorze kończąc?
    Nie rozumiem zdumienia.
  • REKLAMA
  • #14 18513233
    genek1000
    Poziom 35  
    TM85 napisał:
    wyje na 101% alternator
    - sam to napisałeś to o co ci chodzi 8-O :?:
    TM85 napisał:
    Wymieniać tradycyjnie po kolei zaczynając od alternatora, paska, kołach pasowych na akumulatorze kończąc
    Po co :?: Wystarczy zdiagnozować :D
    TM85 napisał:
    podładowanie akumulatora usuwa poranny dźwiękowy objaw, więc?
    choćby akumulator był całkiem padnięty to taki dźwięk nie powinien się pojawić
    czerep napisał:
    jeśli to jest benzynowy silnik może to być dmuchawa wtórnego obiegu powietrza
    czerep napisał:
    Zdejmij pasek i wtedy odpal, ja i tak obstawiam dmuchawę

czerep - dmuchawa powietrza wtórnego to niemiecki wynalazek montowany w niemieckich samochodach pod przykrywką ochrony środowiska ,a tak właściwie , pewnie tylko po to żeby miało się co zepsuć i i wyciągnąć pieniądze z kieszeni klienta.
    Jakbyś nie zauważył to Megane to Francuski wynalazek.
    Co do metody diagnostyki za pomocą demontażu paska akcesoriów to jestem jak najbardziej za :D
  • #15 18513242
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    Polej wody na pasek.
  • #16 18513274
    kartbis
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    A ja powiem tak . Moim zdaniem jeśli ma to być problem z alternatorem ,to winowajcą jest skorodowany stojan alternatora. Taki dźwięk pojawia się gdy wirnik trze o stojan ,a powodem jest korozja która rozpycha pakiet blach w kierunku
    wirnika alternatora i z stąd ten dźwięk . Jak alternator się nagrzeje to dźwięk może ucichnąć z powodu rozszerzalności cieplnej . I tyle w temacie diagnozy przez internet .
    Do autora postu : proszę przyłożyć kawałek drewnianego kołka do elementów które podejrzewamy o głośna prace i przyłożyć do niego ucho . Kołek prawdę Ci powie :)
  • REKLAMA
  • #17 18513396
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18515059
    kartbis
    Poziom 12  
    Bieda z nędzą napisał:
    kartbis napisał:
    ,a powodem jest korozja która rozpycha pakiet blach w kierunku
    wirnika alternatora i z stąd ten dźwięk

Pierwszy objaw koronawirusa na elektrodzie. Gorączka ponadnormatywna a co za tym idzie bredzenie głupot.

Widzę że kolegę już zaatakował !!!

Jak by kolega chciał wiedzieć to właśnie alternatory takich producentów jak Valeo , Denso czy MagnetiMarelli , są podatne na tego typu usterkę , nie bez znaczenie ma miejsce montażu alternatora .
    Widzę że kolega w tej materii słaby bardzo !!! ja zajmuję się regeneracja alternatorów już ok. 30 lat ,wiec nie jedno widziałem i wiem co piszę .
  • #19 18515338
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18515508
    kartbis
    Poziom 12  
    Bieda z nędzą napisał:
    Przyjacielu mój drogi- ten samochód ma dwa typy alternatorów-bosch i valeo. Częściej valeo. One nie miały typowej przypadłości znanej z alternatorów magneti marelli albo denso, dlatego, że żelazny pakiet blach nie ma kontaktu z aluminiową tarczą łożyskową. W specjalizacji masz "elektryka, elektromechanika, elektronika samochodowa",mam nadzieję, że to żart, bo wiedzy nie masz żadnej. Swój warsztat też prowadzę od 1991 roku i często muszę poprawiać po różnych cudokach. W valeo jedyne co może się stać jak jakiś praprok nie ustawi koronki, szczelina z jednej strony jest za duża i tak dokręci zamki. Można ustawiać na szczelinomierze, ja zrobiłem matrycę.

Nie wiem co ty tam robisz w tym swoim warsztaciku , ale widać że mało renówek , to po pierwsze . Po drugie kolego , jak zapewne zauważyłeś konstrukcja alternatora MM różni się znacząco od Valeo , więc dla czego piszę że taka usterka jest możliwa ? ano dla tego ,że jak byś zauważył i o tym wspomniałem w swoim wcześniejszym poście ,ważne jest miejsce montażu alternatora .
    Tu podaje link https://allegro.pl/oferta/silnik-kompletny-renault-megane-ii-2-0-16v-f4k-8908820003

z poglądowym zdjęciem takiego silnika z alternatorem ( zwróć uwagę jak on wygląda ) .
    Po trzecie , piszesz że prowadzisz warsztat od 91r ??? kuźwa nie wiem co ty tam prowadzisz , ale mało elektromechaniki - wnioskuje po tym co piszesz ponieważ przez tyle lat działalności zauważył byś że obecnie alternatory ( ich elementy aluminiowe i metalowe ) są bardzo podatne na korozję ,gdzie w latach 90 tego nie było w ogóle . Uszkodzone stojany nadawały się do przewinięcia , a dzisiaj mało które .
    Po czwarte na forum piszą osoby które chcą pomóc , często w odpowiedzi opisując to co ich spotkało , każda odpowiedz ma ziarenko prawdy w danym temacie (no może z tym regulatorem to nie :) ) .W temacie kolegi z problemem w jego Megance jednak polecił bym udać się do lokalnego elektromechanika w celu naprawy w/w problemu i opisaniu dla szanownego grona forumowiczów , bo bardzo jestem ciekawy który z nas był bliżej ,( z nas wszystkich udzielających odpowiedzi ) zaznaczam !!!
  • #21 18515573
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18515865
    TM85
    Poziom 27  
    Koledzy, dziękuję za dyskusję, super że się odzywacie bo przy innych moich tematach zero postów lub jeden na krzyż.
    W takim razie wyrywać alternator czy jeździć? Bo nadal nie jestem pewien. No i nie do końca zrozumiały jest wpływ akumulatora na tę "muzykę" spod maski.
  • #23 18515882
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    A wody na pasek chlapnąłeś?
  • #24 18516020
    TM85
    Poziom 27  
    Jeszcze nie ale cenna uwaga. Może jutro rano jak nie zapomnę.
  • #25 18516162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 18517006
    genek1000
    Poziom 35  
    Bieda z nędzą napisał:
    A ja to się zastanawiam, czy nie łomocze mu koło zmiennych faz rozrządu.

Chyba nigdy nie słyszałeś . :-?
    TM85 - oddaj wreszcie ten alternator do naprawy - skoro jesteś 101% pewny że to on , bo coraz ciekawsze teorie się tu pojawiają - myślę że w tym co pisze "kortbis" jest ziarenko prawdy :wink:
    Przychodzą mi jeszcze do głowy luźne rolki paska akcesoriów lub rozrządu ale jeśli TM85 nie zrzuci chociaż paska akcesoriów w celu diagnozy to się nie dowiemy :cry:
  • #27 18517052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 18517083
    genek1000
    Poziom 35  
    Bieda z nędzą napisał:
    Przepraszam, na jakim forum teraz jestem? Kto podpowie?

Nie wiem co bierzesz , ale musi to być niezły towar :lol:
    Popatrz sobie do tego filmiku . https://www.youtube.com/watch?v=700RXJ1K_Jc
    W pierwszych 2 minutach filmu autor prezentuje odgłosy uszkodzonego koła zmiennych faz na silniku F4P w Lagunie 2 . Ten silnik jest identyczny konstrukcyjnie ( inna pojemność ) co silnik F4R zamontowany w Megane II autora tematu .
  • #29 18517123
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 18517155
    kartbis
    Poziom 12  
    Bieda z nędzą napisał:
    Przeczytałem co napisałeś i rozbolała mnie głowa...

Tutaj przykładowe zdjęcia tego o czym pisałem , co miałem na myśli i o czym kolega Bieda z nędzą nie wiedział .
    dwa zdjęcia z alternatora BOSCH i dwa z VALEO , jedno zdjęcie przedstawia stojan po przewinięciu .
    Załączniki:
    • Renault Megane - dźwięki z alternatora. 20200307_120636.jpg (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Megane - dźwięki z alternatora. 20200307_120624.jpg (1.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Megane - dźwięki z alternatora. 20200307_120314.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Megane - dźwięki z alternatora. 20200307_120427.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dźwięków wydobywających się z alternatora w Renault Megane z 2003 roku, szczególnie w silniku benzynowym 2.0. Użytkownicy sugerują różne przyczyny hałasu, w tym problemy z alternatorem, takie jak korozja stojana, luźne rolki paska akcesoriów, a także dmuchawę wtórnego obiegu powietrza. Wskazówki diagnostyczne obejmują obserwację paska alternatora, sprawdzenie stanu akumulatora oraz ewentualne demontaż alternatora w celu dalszej analizy. Użytkownicy podkreślają, że dźwięk może być związany z naładowaniem akumulatora, a także sugerują, że nagrzewanie alternatora może wpływać na jego działanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA