logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić błąd 0xc000000e po instalacji Windows na Dell Inspiron 15?

BioSniedziala2 01 Mar 2020 16:38 921 13
REKLAMA
  • #1 18503570
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Witam,

jakiś czas temu zaintalowałem Linux Mint na swoim laptopie, wczoraj chciałem przejść spowrotem na Windows, zbootowałem pendrive z Windowsem poprzez Rufusa i przy starcie maszyny pojawia się problem 0xc0000000e.

Próbowałem wszystkich dostępnych rozwiązań i dalej nic. Proszę o pomoc, ustawienia BIOSu

BootSequence UEFI: KinstonDataTraveler 3.01
    BootList UEFI

Enable Legacy Option Roms - odznaczone
    Integrated UEFI Network Stack - zaznaczone z Enabled w/PXE
    SATA operation AHCI
    Security boot enable - odznaczone (disabled)

Laptop Dell Inspirion 15 - czytałem temat ktory był na forum, jednak nie pomogło

Proszę o informacje jak mozna sobie z tym poradzic
    Jak naprawić błąd 0xc000000e po instalacji Windows na Dell Inspiron 15?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18503626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18503639
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 283
    Jak boot z UEFI to pewnie instalujesz Windows 10. Nie trzeba się bawić z Rufusem czy innymi narzędziami, bo Microsoft udostępnia narzędzie które z automatu pobiera najnowszy instalator i zgrywa na pendrive: https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209
    Będziesz miał pewność że sam instalator jest w porządku.

A jak instalujesz Windows 7, to "legacy" musi być włączone i bootujesz z pendrive tę opcję która nie ma w nazwie "UEFI".
  • Pomocny post
    #4 18503641
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Chyba się musisz zdecydować, w jakim trybie chcesz zainstalować Windowsa. Jeśli w UEFI, to musisz zrobić obraz na penie pod UEFI. Włącz Legacy i zobacz czy ruszy instalacja z tego pendrive. Mnie coś nie szła na UEFI, ale w sumie nie byłem zbyt dociekliwy dlaczego.
    Jaki system był oryginalnie?
  • REKLAMA
  • #5 18503725
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    Jaki system?

Na innym sprzęcie pendrive działa?

Działam na Linux Mint, 19.2 <- próbuje zainstalować Windows 10
  • #6 18503781
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18503841
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    Więc jak pisał kolega wyżej, utwórz pendrive za pomocą Media Creation Tool.

Skorzystałem z media creation tool na drugim komputerze z Windows i teraz wyświetla się błąd 0xc0000225

Dodano po 1 [minuty]:

g107r napisał:
    Chyba się musisz zdecydować, w jakim trybie chcesz zainstalować Windowsa. Jeśli w UEFI, to musisz zrobić obraz na penie pod UEFI. Włącz Legacy i zobacz czy ruszy instalacja z tego pendrive. Mnie coś nie szła na UEFI, ale w sumie nie byłem zbyt dociekliwy dlaczego.
    Jaki system był oryginalnie?

Oryginalnie działałem na 10, Linux był chwilowo, na Legacy nie czyta pendrivea
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18503852
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18503935
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    Sformatowałeś pendrive na FAT32? Utworzył poprawnie pendrive? Był komunikat o utworzeniu?

Pokaż kolejność bootowania z BIOSu.
    Ustaw UEFI.

Tak, w załączniku zaraz podrzuce bios
    Był komunikat, że jest ok Jak naprawić błąd 0xc000000e po instalacji Windows na Dell Inspiron 15?

Dodano po 2 [minuty]:

masterten napisał:
    Może coś poszło nie tak przy tworzeniu instalki na pendrive (znowu), albo użyj innego pendrive, albo spróbuj w innych gniazdach USB.

Probowalem w innych gniadzkach, to samo nie było powiadomienia o błędzie

bez włożonego pendriv'a z windowsem jest taki widok w bios

Jak naprawić błąd 0xc000000e po instalacji Windows na Dell Inspiron 15?
  • #11 18503953
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18504339
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    Nie sądzę, żeby instalator miał 400MB.
    Coś koło 4GB ma.
    Źle zrobiony.

Udało się! Dziękuje panowie za całą pomoc!

Naprawdę doceniam i była niedoceniona w aspekcie nerwów, które przeszedłem, żeby to ruszyć.

Ściągnałem jeszcze raz aktywator ze strony Microsoft, wgrałem na pendrive i ruszyło. Dzięki jeszcze raz i wszystkiego dobrego!
  • Pomocny post
    #13 18504356
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18504367
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Skorzystałem z rad kolegów wyżej, dziękuje!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał błąd 0xc000000e podczas próby instalacji systemu Windows 10 na laptopie Dell Inspiron 15 po wcześniejszej instalacji Linux Mint. Problemy związane były z bootowaniem z pendrive'a, który został utworzony za pomocą Rufusa. Użytkownicy forum zasugerowali użycie narzędzia Media Creation Tool do stworzenia nośnika instalacyjnego oraz sprawdzenie ustawień BIOS, w tym włączenie opcji Legacy, jeśli instalacja odbywa się w trybie UEFI. Po kilku próbach i zmianach w konfiguracji, użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, ponownie tworząc pendrive z instalatorem Windows, co pozwoliło na pomyślną instalację systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA