logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DELL Inspiron 15 - Błąd BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb

BioSniedziala2 02 Lis 2020 19:30 3801 11
REKLAMA
  • #1 19016795
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Cześć,

chciałem zrobić format na laptopie DELL Inspiron 15 - 3000 series. Mam windows 10 zbutowany przez program RUFUS na pendrive'a.
    System plików FAT32, schemat GPT.

Wybrałem w biosie boot list option - UEFI, fast boot - disabled, secure boot disabled, load legacy option rom - disabled.

Boot option nadałem nazwe EFI > poprzez File browser add boot option > USB: Data traveler 3.0 (mój pendrive) w select media file efi > boot > bootx64.efi

Pojawia się błąd BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb.

Czy mógłby ktoś poradzić jak mogę to naprawić? Prosze o pomoc i z góry dziękuje!
  • REKLAMA
  • #2 19016850
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    BioSniedziala2 napisał:
    Boot option nadałem nazwe EFI > poprzez File browser add boot option > USB: Data traveler 3.0 (mój pendrive) w select media file efi > boot > bootx64.efi
    to nie służy do tego co ci się wydaje, powinieneś tylko wybrać z boot menu pena i instalka by poszła z niego
  • REKLAMA
  • #3 19016878
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Co masz na myśli? Co nie powinienem zmieniać?
    Nie miałem do wyboru bezpośrednio pendrive'a
  • #4 19016887
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    BioSniedziala2 napisał:
    Nie miałem do wyboru bezpośrednio pendrive'a
    czyli masz coś nie tak bo powinieneś, po przestawieniu z legacy na uefi save i reboot
  • REKLAMA
  • #5 19016933
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    No to coś jest nie tak, a jakaś sensowniejsza odpowiedz w tej materii?
  • Pomocny post
    #6 19016964
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Wybierasz bootowanie USB, zapisujesz, podłączasz pendrive i instalator rusza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19017130
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Masz na myśli bootowanie przez opcję Legacy? Przy wyborze UEFI nie mam pendrive'a do wyboru bez jego podłączenia.
  • Pomocny post
    #8 19017132
    sosarek

Poziom 43  
    Sprawdź przez Legacy...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19017135
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Niestety nie działa, ustawiłem usb jako 1 i nic się nie wyświetla.
  • Pomocny post
    #10 19017142
    sosarek

Poziom 43  
    Pokaż te ustawienia, do którego porty wpinasz pendrive USB3 czy USB2?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 19017902
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Cześć, dzięki za chęć pomocy. Windows, który aktualnie znajduje się na komputerze to 8.1.

Jeżeli chodzi o porty to próbowałem wszystkich 3.
    Za pomocą Rufusa sformatowałem pendrive jeszcze raz na schemat partycjonowania ustawiłem na MBR, system plików NTFS. Wykrył pendrive i włączył instalowanie Windowsa.

Wcześniej za pomocą terminala dokonałem formatowania partycji, tak, abym w instalatorze mógł wybrać odpowiednią partycję.
    Niestety po instalacji po okienku Windows Setup gdy przychodzi w instalacji do momentu restartu komputera to nic się nie zmienia i zaczyna się od nowa instalacja.

W tle widzę tylko jakieś przeskakujące okienka - wcześniej pojawiał się tam błąd, że nie czyta jakieś partycji. I że mogą kliknąć F1 albo F2, albo F3 jak nie chcę, żeby ten błąd się więcej pojawiał. Kliknąłem F3, bo myślałem, że jak ruszy znowu to minie ten błąd, niestety dalej się to pojawia i dalej instalacja co kolejny raz rusza od początku po restarcie. Jakiś pomysł jak mogę to ruszyć?

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Udało się po wielu próbach. Zmieniłem rodzaj partycji dysku, po czym instalacja ruszyła normalnie i po restarcie dalej trwała. Na szczęście już działa! Dzięki wszystkim za chęć pomocy
  • #12 19018240
    BioSniedziala2
    Poziom 5  
    Cześć, dzięki za chęć pomocy. Windows, który aktualnie znajduje się na komputerze to 8.1.

Jeżeli chodzi o porty to próbowałem wszystkich 3.
    Za pomocą Rufusa sformatowałem pendrive jeszcze raz na schemat partycjonowania ustawiłem na MBR, system plików NTFS. Wykrył pendrive i włączył instalowanie Windowsa.

Wcześniej za pomocą terminala dokonałem formatowania partycji, tak, abym w instalatorze mógł wybrać odpowiednią partycję.
    Niestety po instalacji po okienku Windows Setup gdy przychodzi w instalacji do momentu restartu komputera to nic się nie zmienia i zaczyna się od nowa instalacja.

W tle widzę tylko jakieś przeskakujące okienka - wcześniej pojawiał się tam błąd, że nie czyta jakieś partycji. I że mogą kliknąć F1 albo F2, albo F3 jak nie chcę, żeby ten błąd się więcej pojawiał. Kliknąłem F3, bo myślałem, że jak ruszy znowu to minie ten błąd, niestety dalej się to pojawia i dalej instalacja co kolejny raz rusza od początku po restarcie. Jakiś pomysł jak mogę to ruszyć?

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Udało się po wielu próbach. Zmieniłem rodzaj partycji dysku, po czym instalacja ruszyła normalnie i po restarcie dalej trwała. Na szczęście już działa! Dzięki wszystkim za chęć pomocy

Dodano po 2 [minuty]:

Odpowiedz znajduję się w tekscie ostatniej odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje zainstalować system Windows 10 na laptopie DELL Inspiron 15 - 3000 series, korzystając z pendrive'a przygotowanego za pomocą Rufusa. Po ustawieniu BIOS-u na UEFI i wyłączeniu Secure Boot, pojawia się błąd "BlinitializeLibrary failed 0xc00000bb". Użytkownik nie może wybrać pendrive'a bezpośrednio w menu bootowania. Po kilku próbach z różnymi ustawieniami i formatowaniem pendrive'a na MBR z systemem plików NTFS, instalacja Windowsa nie kończy się pomyślnie, a komputer restartuje się, co prowadzi do powtarzania procesu instalacji. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień BIOS-u oraz użycie opcji bootowania Legacy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA