logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączony obwód na gniazka, a wybicie głównego bezpiecznika.

V_arcH 01 Mar 2020 18:24 1473 9
REKLAMA
  • #1 18503817
    V_arcH
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam.
    Piszę tutaj bo trochę mnie to zastanawia/interesuje, a także chciałbym mieć pewność, że wszystko jest ok. Dzisiaj wymieniałem gniazdko w kuchni i przy tej pracy wyłączyłem sobie obwód na gniazdka kuchenne. Sprawdziłem próbnikiem i na kablach nie było napięcia więc przystąpiłem do pacy, nie znam się na elektryce, swoją wiedzę oceniam na 3/10 więc nowe gniazdko zamontowałem dokładnie tak samo jak stare. W pewnym momencie wywaliło mi bezpiecznik główny w mieszkaniu, wszystko zgasło. Trochę się zdziwiłem bo zakładałem że jeśli w gniazdkach nie ma prądu to nie ma powodu by główny bezpiecznik się wyłączył. Stąd moje pytanie, czy możliwe, że pomimo że w obwodzie nie było napięcia mogłem w jakiś sposób spowodować wyłączenie bezpiecznika? Drugim moim podejrzeniem jest dziwny dodatkowy kabel uziemiający który był w tym gniazdku (czerwony z naklejką zielono żółtą). W gniazdku z głównej żyły wychodzą trzy kable - czarny, niebieski i zielony, a dodatkowo, z boku gniazdkach wychodzi ten czerwony oznaczony jako uziemiający. Początkowo podpiąłem ten kabel tak jak był wcześniej, to bolca jako drugi, jednak po tym gdy wyrzuciło korki stwierdziłem że nie wiem skąd on jest, więc go tylko zaizolowałem. Jak myślicie co mogło spowodować wyłączenie instalacji?
  • REKLAMA
  • #2 18503834
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Napięcie było szczątkowe, pomiędzy przewodem neutralnym a ochronnym, wywołane spadkiem napięcia na przewodzie neutralnym, który mógł być obciążony innymi, pracującymi odbiornikami. Ten wyłącznik główny to zapewne różnicowo-prądowy, który nie powinien służyć jako "główny".
    Tak czy siak, jeśli to się potwierdza wszystko to objawy i skutek normalny. Ten 3 przewód należy zidentyfikować i upewnić się z czym się ma do czynienia. Kołek ochronny powinien być odpowiednio podłączony.
  • REKLAMA
  • #3 18503853
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3502
    Wyłaczył RCD-3f na całość instalacji.
    V_arcH napisał:
    jednak po tym gdy wyrzuciło korki stwierdziłem że nie wiem skąd on jest, więc go tylko zaizolowałem.
    To co kolega zrobił stanowi zagrożenie.
    Trzeba wezwać fachowca, żeby podłączył prawidłowo gniazdko.
    Amator nie powinien robić tego "na wariata"
  • #4 18503892
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    V_arcH napisał:
    Drugim moim podejrzeniem jest dziwny dodatkowy kabel uziemiający który był w tym gniazdku (czerwony z naklejką zielono żółtą).
    Należy zidentyfikować, do czego była podłączona ta dodatkowa żyła, bo widząc coś takiego mamy podejrzenie, że ktoś sztuki odstawił.
    Spotykałem podobne "wynalazki" -
    Wyłączony obwód na gniazka, a wybicie głównego bezpiecznika. Wyłączony obwód na gniazka, a wybicie głównego bezpiecznika.
    Klient "ratował" instalację kładąc dodatkowe drutki.
  • REKLAMA
  • #5 18503938
    V_arcH
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Wygląda na to że zlokalizowałem ten dodatkowy kabel, w tej samej linii nad szafkami (jakieś 1,2 m nad tym gniazdkiem) zlokalizowany jest transformator do oświetlenia mebli, i od kostki do której jest od wpięty idzie w dół właśnie taki czerwony kabel:
    Wyłączony obwód na gniazka, a wybicie głównego bezpiecznika.

Jak widać nie jest on do niczego połączony, tylko do kostki, tak że nie jestem pewien czy powinien być podłączony do bolca w gniazdku ?
  • #6 18503955
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Po prostu ktoś do instalacji 2-żyłowej podłączyć przewód 3-żyłowy (bo tak się robi u Januszy) i tyle.
  • REKLAMA
  • #7 18504004
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    elpapiotr napisał:
    Po prostu ktoś do instalacji 2-żyłowej podłączyć przewód 3-żyłowy (bo tak się robi u Januszy) i tyle.

Z pierwszego i poprzedniego postu autora wynika, że instalacja w mieszkaniu jest 3-przewodowa.

Na zdjęciu przewód 2-żyłowy to jest odejście na trafo. Zasilanie przychodzi z lewej strony kostki.

Także wydaje się OK - poza tym, że jako PE został użyty kolor czerwony i ma oznaczenie PE tylko na jednym końcu.
  • #8 18504062
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Mimo wszystko jakoś nie widzę tego czerwonego przewodu. Gdzie utknął?
  • #9 18504107
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    elpapiotr napisał:
    Mimo wszystko jakoś nie widzę tego czerwonego przewodu. Gdzie utknął?

Na zdjęciu przesłanym przez autora wątku, pierwszy od dołu po lewej stronie kostki.

Zaś po stronie puszki, autor pisał że przewód czerwony wystaje w puszce i ma końcówkę pociągniętą na ŻO.
  • #10 18504127
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Faktycznie, coś się tam czerwieni, ale przy moich starych oczach ...
    Na początku myślałem, że to z-ż.
    Z drugiej strony mamy do czynienia z dziwną "instalacją", czyli bez oględzin ani rusz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił gniazdko w kuchni, wyłączając obwód na gniazdka, jednak po zakończeniu pracy wybił główny bezpiecznik w mieszkaniu. Zastanawia się, czy brak napięcia w gniazdkach mógł spowodować wyłączenie bezpiecznika. Odpowiedzi wskazują, że mogło to być spowodowane szczątkowym napięciem między przewodami, co mogło wywołać działanie wyłącznika różnicowo-prądowego (RCD). Użytkownicy sugerują, że dodatkowy czerwony kabel uziemiający powinien być zidentyfikowany, ponieważ może być źródłem problemu. Wskazano na konieczność wezwania fachowca do prawidłowego podłączenia gniazdka, aby uniknąć zagrożenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA