logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącza wyłącznik nadprądowy - gdzie przyczyna? [UK]

Konrad340 16 Lut 2019 21:34 1287 14
REKLAMA
  • #1 17783123
    Konrad340
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,

Mowa o instalacji elektrycznej w UK, której częścią są kontakty z wyłącznikami. Dziś wybiło mi wyłącznik odpowiedzialny za parterowe kontakty, wszystkie sprawdziłem i wszystko wygląda w porządku. Nawet przy wyłączeniu wszystkich tych kontaktów (tymi przyciskami) istnieje problem. Jedyny, którego nie da się wyłączyć to ten od lodówki (w sensie wyciągnąć wtyczki), zawiera on jeszcze dodatkowy bezpiecznik, sprawdzałem - wygląda na nienaruszony. Na specyfikacji wszystkich tych urządzeń się niestety nie znam więc załączam zdjęcia.

Jeśli ktoś ma pomysł z czym to może być związane... bo na naprawę owej usterki agencja mieszkaniowa ma 4 dni, a lodówka bez prądu...

Wyłącza wyłącznik nadprądowy - gdzie przyczyna? [UK] Wyłącza wyłącznik nadprądowy - gdzie przyczyna? [UK] Wyłącza wyłącznik nadprądowy - gdzie przyczyna? [UK] Wyłącza wyłącznik nadprądowy - gdzie przyczyna? [UK]
  • REKLAMA
  • #2 17783211
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4294
    Jeśli wtyczki nie da się wyjąć z gniazda to wygląda na to, że się ona "zespawała". Być może powodem były niedokręcone przewody w gnieździe.
    Musisz to zdemontować inaczej niczego się nie dowiesz.
    Oczywiście przy wyłączonym napięciu.
  • #3 17783217
    Konrad340
    Poziom 9  
    Chodzi o to, że to nie ma wtyczki, ten 'kontakt' gdzie jest bezpiecznik pod "fuse" odpowiada za zasilanie lodówki. Ale bezpiecznik jest cały więc nic tam się chyba nie wydarzyło.
  • #5 17783255
    Konrad340
    Poziom 9  
    Za wtyczkę robi ten przełącznik ze zdjęcia. Podłączone są jak mniemam bezpośrednio do instalacji... Anglia, tego nie pojmiesz. Tak samo podpięta jest np. kuchenka.
  • REKLAMA
  • #6 17783295
    kkas12
    Poziom 43  
    Ty mi nie pisz co ja pojmę a czego nie pojmuję, bo te instalacje i osprzęt znam od podszewki.
    Nie powiesz mi, że przewód do lodówki jest schowany w ścianie.
    A kuchenki z lodówką nie porównuj.

Ferelny obwód sądząc po wartości zabezpieczenia może pracować w pętli.
    Nie masz innego wyjścia jak wszystko roząłczać, rozpinać i sprawdzać.
    Ale pewnie nie masz czym.

Czy było coś robione, co było włączane gdy zadziałało zabezpieczenie?
    Czy obwód obejmuje wszystkie pomieszczenia/gniazda na parterze?
  • REKLAMA
  • #7 17783334
    Konrad340
    Poziom 9  
    Powiem, że jest w ścianie, ponieważ lodówka jest zabudowana, a owy przełącznik ze zdjęć z bezpiecznikiem działa jak włożenie czy wyciągnięcie jej wtyczki. Nie porównuję kuchenki z lodówką, a sposób ich podłączenia, i tak samo do kuchenki jest taki przełącznik i do bojlera. Z tym, że lodówka jest w obiegu razem z resztą kontaktów na parterze, a bojler i kuchenka osobno.

Był używany kontakt z maszynką elektryczną, ale na piętrze i nie przestała działać. Zgasło światło na piętrze, które jest w obiegu. Poprzez eliminację wiem, że ze światłem wszystko w porządku a RCD Delayed przeskakuje przywracając prąd przy 'ground floor sockets'. Tak wszystkie pomieszczenia na dole.

Wyłącza wyłącznik nadprądowy - gdzie przyczyna? [UK]

Wszystko wyciągałem z gniazdek, tak samo wyłączałem tymi przyciskami kontakty, nic to nie zmieniało.
  • #8 17783352
    kkas12
    Poziom 43  
    To co w końcu wyzwala?
    Zabezpieczenie nadmiarowoprądowe czy wyłącznik RCD?
    I co to znaczy "przywracając prąd przy..."

A lodówka na pewno ma gniazdo do którego nie ma dostępu.
    Dlatego zamontowano ten wyłącznik w miejscu dostępnym.
    Sorry, ale piszesz tak, że trudno znaleźć punkt zaczepienia.

Zacznij od wyłączenia wszystkich odbiorników z gniazd.
    Pewnie niewiele to da, ale od czegoś trzeba zacząć.
    Jak wszystko wyłączysz to spróbuj załączyć "to co ci wyzwala".
  • #9 17783356
    Konrad340
    Poziom 9  
    Chcąc włączyć ground floor sockets wyłącza RCD Delayed

Edit: robiłem to wszystko już. Bez niczego w gniazdach dzieje się to samo. Ale skoro lodówka może być z tyłu jako jedyna wciąż podłączona, to może być ten problem. Dziwne tylko, że odłączając ją przełącznikiem wciąż problem występuje.
  • Pomocny post
    #10 17783369
    kkas12
    Poziom 43  
    To szybko wyjaśniłeś.
    To znaczy, że masz najprawdopodobniej doziemienie przewodu neutralnego (niebieska lub czarna żyła) z przewodem ochronnym (tym gołym, bez izolacji).
    I wcale nie musi być ono w obwodzie gniazd jeśli masz więcej RCD.
    Ile masz tych RCD?
    Najlepiej zrób zdjęcie całej tablicy bezpiecznikowej.

Ok, już widzę tablicę.
    Kiedy to światło na piętrze zgasło?
  • #11 17783379
    Konrad340
    Poziom 9  
    Zgasło światło samo z siebie jakieś 5 minut po podłączeniu maszynki elektrycznej do kontaktu. To jedyne urządzenie, które było podłączane przez dobre kilka godzin, ale jak mówię, dzialało nadal po wystąpieniu usterki.
  • REKLAMA
  • #13 17783392
    Konrad340
    Poziom 9  
    Wyjąłem panel pod lodówką, do gniazdka się nie dostałem, ale poruszałem tam trochę kablami... nie wiem czy to był powód, ale zadziałało, prąd jest, zobaczymy na jak długo. Dzięki za pomoc, zwłaszcza że ciężko mi było wytłumaczyć klarownie o co dokładnie chodzi.

Pozdrawiam

Edit: jeśli jest taka możliwość proszę pozostawić ten temat, jeśli przez następne 24h nic się nie wydarzy, to sam go zamknę
  • #14 17783748
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    Tu jednak nie należy spoczywać na laurach i uznać, że jest już ok, tylko dostać się za lodówkę do tych "ruszanych kabli" i upewnić się dlaczego to się działo i naprawić tak by już było ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wyłącznikiem nadprądowym w instalacji elektrycznej w UK, który wyłącza zasilanie parterowych gniazdek, mimo że wszystkie urządzenia wydają się być sprawne. Lodówka, podłączona bezpośrednio do instalacji przez przełącznik z bezpiecznikiem, nie ma dostępu do wtyczki. Po kilku próbach odłączenia urządzeń i wyłączenia gniazdek, problem nadal występował. Użytkownik podejrzewał doziemienie przewodu neutralnego, co mogło powodować wyzwolenie RCD. Po poruszeniu kablami za lodówką, zasilanie zostało przywrócone, jednak zalecano dalsze sprawdzenie instalacji, aby upewnić się, że problem nie powróci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA