logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja 12V 400A długość 5 m jakie złącze grubość przewodów

mxmisiek 02 Mar 2020 23:12 2205 3
  • #1 18506832
    mxmisiek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Montuję do samochodu z instalacją 12V wyciągarkę, która pobiera przy maksymalnym obciążeniu 375A. Wiem jak podłączyć wyciągarkę do akumulatora. Sęk w tym, że wyciągarka jest na płycie przenośnej i chce ją dawać raz na przód a raz na tył. Potrzebuję więc kable o długości 5 m. Myślę o przewodach spawalniczych i tu też nie ma problemu. Chciałbym umieścić w przednim i tylnym zderzaku gniazda tak, żeby cała instalacja była w aucie a przy wyciągarce krótki przewód z wtykami.
    Problem, że nie mogę znaleźć takich złączy bo nie wiem jak szukać :). Jedyne co wymyśliłem to gniazdo i wtyki do przewodów ŁP 70-95 (o dużych przekrojach jak spawalnicze). Problem, że takie gniazda nie łatwo będzie zamontować w zderzaku.
    Może ktoś ma jakiś pomysł?
  • #2 18506968
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Szukaj pod tematem "konektor wyciągarki". Mam nadzieję, że przewidziałeś odpowiedni bezpiecznik?
  • #4 18508288
    mxmisiek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ZeeWolf napisał:
    Szukaj pod tematem "konektor wyciągarki". Mam nadzieję, że przewidziałeś odpowiedni bezpiecznik?

Oczywiście, że tak, bezpiecznik 400 A z obudową na przewodzie plusowym zaraz przy akumulatorze. Dzięki za podpowiedź dotyczącą wyszukiwania.
REKLAMA