Witam, przeszukałem forum jest dużo informacji o zwrotnicach ale nie potrafię wyłowić konkretów dla mnie istotnych. Do rzeczy.
Głośnik eminence deltalite 12" 2512 250 watt 8 ohm. Robię kolumnę pod gitarę basową. Chciałbym zastosować jakiś głośnik wysoko tonowy dynamiczny (nie piezzo) no i do tego zwrotnicę najlepiej w wyłącznikiem lub regulacją tweetera. Może coś z stx?
Witam,
moze rozwaz kilka szczegolow:
- gitara basowa teoretycznie moze siegac rzedu 7kHz ale praktycznie nie uzyw sie jej tak wysoko, wiec tak naprawde wysokotnowy nie bedzi emial "co robic"
- ja bym rozwazyl glosnik szerokopasmowy ewentualnie dobry sredniotnowy
- szukaj raczej glosnikow pod zastosowanie estradowe, typowy STX to nie do konca sluszne podejscie.
Pozdrawiam
Ja gram sporo klangiem tak że głośnik wysoko tonowy jest jak najbardziej na miejscu ale żeby kolumna była bardziej uniwersalna potrzebna by była jego regulacja co do samego głośnika to już go ogrywałam na markowych paczkach i siedzi w mixie idealnie tak że te tematy mam już zdefiniowane dlatego szukam tylko odpowiedniego wysoko tonowego i sensownej zwrotnicy z regulacją.
Jako tłumik użyj układu L-Pad lub jakiś duży rezystor. Do tego żarówka dla zabezpieczenia przed niechcianymi przesterowaniami. Co do głośników myślałbym o tubie tłumionej tak 12 dB (trzeba wyliczyć rezystory dla takiego połączenia lub podpiąć przed zwrotnicę około 70omowy rezystor o mocy 20W + żarówka.
Ktoś mi polecił Tonsile na licencji Eminence 12-19 coś tam. Noisy Box je przez chwile stosował.
Głośnik o dużej skuteczności kopułkowy - prawdopodobnie 4 ohm. Powinien dać nawet radę od 5,5 kHz cięty bez tłumika z Twoim basowcem, oczywiscie tak dla bezpieczeństwa zasilany 120Watowym wzmacniaczem, powyżej może mu się coś stać i w przypadku słabego mocno przesterowanego wzmacniacza.
Fajnie by było zbadać jak to się będzie zachowywać, gdyż nie wystarczy tutaj prosty dobór jak dla zwykłej kolumny PA. TO musi grać.
W przypadku PA, trzeba by zrobić też linearyzacje basowego pod względem rezonansu i impedancji . Czyli ścięcie rezonansów tak ładnie współpracujących z gitarą pod koniec charakterystyki basowca (ścięcie średnich) do tego zakresu i użycie w największym zakresie jakim się da Drivera wysokotonowego nawet od 1,5kHz-2kHz. Z uwzględnieniem nakładania się tego na siebie.
Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:
viayner napisał:
Witam,
moze rozwaz kilka szczegolow:
- gitara basowa teoretycznie moze siegac rzedu 7kHz ale praktycznie nie uzyw sie jej tak wysoko, wiec tak naprawde wysokotnowy nie bedzi emial "co robic"
- ja bym rozwazyl glosnik szerokopasmowy ewentualnie dobry sredniotnowy
- szukaj raczej glosnikow pod zastosowanie estradowe, typowy STX to nie do konca sluszne podejscie.
Pozdrawiam
Witam,
nie chce sie spierac, ale 7kHz to tu nie slysze nawet ledwo 4-5kHz da sie wylapac, moze mterial slaby.
Nie przecze ze moga sie pojawic harmoniczne i szkoda by je stracic.
Tak z ciekawosci, zaznaczam nie znam sie na gitarach dlatego pytam, z tego co pamietam to struny sa 41-98Hz do tego dochodza progi co daje okolo 4 oktawy wiec ni jak nie osigniemy wiecej niz 1.5-2kHz, prosze mnie poprawic jak sie myle. Mowie tu o dzwiekach podstawowych do tego dochodza harmoniczne ktorych amplituda dosc szybko spada wiec 7-8kHz w szczegolnych wypadkach.
Pozdrawiam
O kolego nie przeceniaj moich możliwości Konkretnie. Paczka zrobiona według zaleceń 18mm sklejka brzoza, głośnik eminence deltalite 12" 250 w 8 ohm. Konkretnie, jaki tweeter i jaka zwrotnica? Ale nie do zrobienia tylko gotowiec
Przy klangu masz takie krotkie impulsy na mocno skracanych strunach. jakies impulsy przy flazoletach no i praca na basowym overdrive. Często basiści stosują teraz przester dodatkowo wzmaga harmoniczne. Na 5 strunowym basie czy 6 strunowym i 24 progach plus palcuje się pod koniec struny, dodatkowo w basach jest uklad aktywny.
nie chce sie spierac, ale 7kHz to tu nie slysze nawet ledwo 4-5kHz da sie wylapac, moze mterial slaby.
Wystarczy obciąć eq o ostrym nachyleniu częstotliwości powyżej tych 5 kHz i sam się przekonasz.
Tremolo napisał:
Przy klangu masz takie krotkie impulsy na mocno skracanych strunach. jakies impulsy przy flazoletach no i praca na basowym overdrive. Często basiści stosują teraz przester dodatkowo wzmaga harmoniczne. Na 5 strunowym basie czy 6 strunowym i 24 progach plus palcuje się pod koniec struny, dodatkowo w basach jest uklad aktywny.
No sam głośnik główny jest cholernie drogi ale podobno ma świetna skuteczność dlatego tweeter mógłby być tańszy trochę, może coś z stx lub tonsil który ma tweety na licencji eminenca? No i zwrotnica do tego.
No ja się zastanawiałem nad tym:
https://monacor.pl/produkty/mhd-230-rd
Seryjnie nie było tweetera w tych kolumnach dlatego nie zostało przewidziane miejsce.
Dwa krótkie pytania: Czy są przeciwwskazania żeby był odgrodzony od niskotonowego i jaką zwrotnicę dobrać.?
✨ W dyskusji poruszono wybór zwrotnicy i tweetera do głośnika Eminence Deltalite 2512, który ma być użyty w kolumnie pod gitarę basową. Użytkownicy sugerują, że głośnik wysokotonowy jest uzasadniony, zwłaszcza przy graniu klangiem, ale zalecają zastosowanie regulacji głośności dla tweetera. Proponowane rozwiązania obejmują użycie głośników szerokopasmowych lub średniotonowych zamiast typowych tweetera, a także zwrotnicę z cewką i kondensatorem przy około 5 kHz. Wskazano na możliwość użycia komponentów od STX, Tonsil oraz Monacor, a także na konieczność zabezpieczenia przed przesterowaniami. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że głośnik powinien być odpowiednio odgrodzony od niskotonowego. Wygenerowane przez model językowy.