logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] EPSON SX425W - Jak zdiagnozować błąd E-01 bez serwisu?

jihn 04 Mar 2020 10:17 3144 2
REKLAMA
  • #1 18509689
    jihn
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam,

drukarka dość leciwa... ale do wczoraj działająca. Do rzeczy.

Odpaliłem wczoraj drukarkę po kilku miesiącach przerwy działa bez problemu, ale przerywała w druku (zapchana głowica). Czyszczenie programowe nie pomogło, więc stwierdziłem ze trzeba wyciągnąć głowicę. Wszystko byłoby pięknie tylko, że nie potrzebnie odczepiłem taśme od enkodera i był problem, żeby ją włożyć z powrotem na swoje miejsce, więc wyciągnąłem całą karetkę (sciągnąłem pasek z enkoderem, pasek od napędu). Potem wszystko złożyłem z powrotem i tu zonk.
    Drukarka się włączą (logo EPSON na LCD) i wali od razu błędem E-01 (migają kontroli ON/OFF, PAPIER A4 i ta poniżej) (nie próbujuje nawet ruszyć wózkiem czy rolkami).

Sprawdzałem wszystko 3 razy podłączenia, czystość, brak brudu... i lipa.

Czy jest jakiś darmowy program, który określi bardziej szczegółowo co ją boli?.
  • REKLAMA
  • #3 18511660
    jihn
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam,

temat w zasadzie sam rozwiązałem.

Przyczyna błędu E-01 od razu po starcie (dokładny błąd to 0x80 circuit error or blowout of a fuse).

Spalony bezpiecznik F1 na płycie głównej + spalony element o oznaczeniu IC9 (chyba jakieś zabezpieczenie wielonóżkowe). Naprawa nie opłacalna. Drukarka na śmietnik.

Tak dla wiadomosci, po ominięciu bezpiecznika F1, drukarka ruszyła, ale silniczek od posuwu wóżka zaczyna pracować na najwyższych obrotoach, co wiązę się z uderzeniem wózka w lewą stronę i spadnieciem paska z zębatki.

Do spalenia doszło w wyniku prawdopodobnie zalania głowicy.

Dodano po 1 [minuty]:

Dla przyszłych użytkowników szukających rozwiązania problemu

tutaj ruska strona, na której wszystko jest dokładnie opisane, trzeba strone sobie przetłumaczyć translatorem

https://www.complace.ru/remont-printerov-mfu/...LHK0JczAn2p8vzbRE8napwhW93qrlgF1gNCtvLpbGp-WM
REKLAMA