Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Velsatis - Pobór prądu

Gredier 06 Mar 2020 10:32 996 9
Relpol
    Gredier
    Level 3  
    Witam!
    Znajomy posiada Renault velsatis.
    Niestety pobiera ona prąd, kilka elektryków ją miało, wsadzone kilka modułów i nic, ale gdy wyjmie się na kilka sekund bezpiecznik 60A i włoży, to problem znika. Chcemy zrobić ukryty przełącznik (z drzwi samochodowych, który rozłącza się gdy wciśnięty i załącza gdy puszczony), ale moje pytanie brzmi na 60A bezpiecznik i 12v instalację ile A musi mieć przełącznik, żeby się nie spalił?
  • Relpol
    berthold61
    Level 27  
    Pytanie jak robicie ten pomiar ? pomiar powinno robic się dopiero po uśpieniu całego auta a to trwa czasem i pół minuty .
    n6210
    Level 29  
    to wygląda jakby jakiś moduł się nie usypiał poprawnie, rozumiem, że niechęć do naprawy tego wynika z rosnących kosztów i braku postępów przez kolejnych elektryków... tu pewnie trzeba hobbysty-zapaleńca bo zwykłemu taki przypadek się nie opłaci :)

nie żebym był zwolennikiem takiego pomysłu jak wspomniany wyłącznik,

OK jak mam być oskarżany o tragedie na drodze to wycofuję co napisałem poniżej:
    Quote:
    ale jak już o tym mowa to może lepiej było by dać jakiś tranzystor mocy VMOS czy coś i do tego dowolny przełącznik do sterowania ? Jakiś IRF pewnie z 5zł kosztuje a ma ze 120A do tego rezystor do polaryzacji i włącznik na dowolny prąd.
    Powtarzam nie jestem fanem takich rozwiązań, ale skoro mamy sobie pomagać...
    EDIT: ew przekaźnik samochodowy jak nie lubisz elektroniki :)

Znajdź problem, nie kombinuj POWODZENIA :)
  • Relpol
    Gredier
    Level 3  
    Właśnie miałem go na kilka dni, dzień w dzień przy różnych okolicznościach sprawdzałem pomiar poboru prądu. Czasami nie pobierało, czasami pobierało i rozładowywało po woli aku. Znajomy mówił, że wymienił już 3 moduły, chyba czytnik karty i inne pierdoły, co mogły by brać prąd + 1500zł sama robocizna elektryków. Żaden nic nie wie, dlatego pomyśleliśmy nad takim rozwiązaniem, bo wystarczy wyjąć bezpiecznik, odczekać kilka sekund, wsadzić i aku będzie trzymało. Całe auto przetrzepane i nikt nie wie, gdzie ucieka prąd. (Może jakiś zły sąsiad się podpina -hehe)
    n6210
    Level 29  
    Dobry amperomierz cęgowy i już widać co prąd zjada, tym bardziej, że wiecie w której gałęzi, wymiana "na pałkę" zawsze kończy się kosztami, to chyba każdy wie :) Nie tak całkiem dawno diagnozowałem podobny przypadek tylko prąd uciekał cały czas i problemem okazało się radio, któremu pianka do klimy zjadła jeden przewód i było cały czas aktywne. Trochę sprzętu i myślenie i cierpliwość i się znajdzie złodziejaszek.
    jurekk55
    Level 36  
    n6210 wrote:
    wspomniany wyłącznik, ale jak już o tym mowa to może lepiej było by dać jakiś tranzystor mocy VMOS czy coś i do tego dowolny przełącznik do sterowania ? Jakiś IRF pewnie z 5zł kosztuje a ma ze 120A do tego rezystor do polaryzacji i włącznik na dowolny prąd.

EDIT: ew przekaźnik samochodowy jak nie lubisz elektroniki :)

Pomyślałeś o tym co zostało zabezpieczone tym bezpiecznikiem? Pomyślałeś co się może stać w przypadku awarii nieprzetestowanego układu?

POMYŚL ZANIM DOPROWADZISZ DO TRAGEDII NA DRODZE.
    n6210
    Level 29  
    Weź się czep autora wątku, co? i czytaj co ja napisałem dalej bez wyrywania z kontekstu - NIE POPIERAM TAKICH KOMBINACJI I PROPONUJĘ ZNALEZIENIE PRZYCZYNY PROBLEMU
    jurekk55
    Level 36  
    Ochłoń i poczytaj co napisałeś.
    genek1000
    Level 35  
    Gredier wrote:
    Witam!
    Znajomy posiada Renault velsatis.
    Niestety pobiera ona prąd, kilka elektryków ją miało, wsadzone kilka modułów i nic, ale gdy wyjmie się na kilka sekund bezpiecznik 60A i włoży, to problem znika. Chcemy zrobić ukryty przełącznik (z drzwi samochodowych, który rozłącza się gdy wciśnięty i załącza gdy puszczony), ale moje pytanie brzmi na 60A bezpiecznik i 12v instalację ile A musi mieć przełącznik, żeby się nie spalił?

VelSatis , Laguna II i Espace IV posiadają elektryczny ręczny . Ten moduł potrafi się usypiać do godziny i z tego co pamiętam ma około 200 mA poboru prądu . Niech elektryk sprawdzi czy to nie to . Problemem może być po prostu dętka akumulator :D