logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć SPAM wysyłany przez formularz kontaktowy na mojej stronie WWW?

monuai 13 Mar 2020 11:35 696 6
REKLAMA
  • #1 18527913
    monuai
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Hej i czołem, kluski z rosołem;)

Borykam się z pewnym irytującym problemem już w zasadzie od jakiegoś roku czasu.
    Mam domenę, hosting i swoje portfolio. Są tam tylko prace graficzne oraz formularz kontaktowy w PHP.

Od roku czasu dostaję spam, ten polski jak i zagraniczny. Jakieś durne oferty i inne. Co gorsza, jak odpisuję grzecznie na jakąś ofertę w celu aby nawiązać kontakt i wtedy przycisnąć do ściany skąd wykupił/skąd ma źródło tego spamu to nikt mi nie odpowiada.

Czy jest jakiś sposób jak sobie z tym mogę poradzić? Formularz kontaktowy w PHP, który wysyła maile na moją pocztę w gmailu (przekierowuje).

Aha i ważna kwestia! Wygląda jakby na 90% spam został wysyłany z formularza kontaktowego z mojego portfolio, ponieważ mam tam do wypełnienia pola takie jak imie nazwisko, mail i wiadomosc. I w momencie gdy otrzymam wiadomość, to są te pola wypełnione. Niektóre normalnie imieniem nazwiskiem itd, niektóre jakimś spamem typu "1111"..."fssdfsdf"

Czy ktoś poradzi? PS.Właśnie dostrzegłem, że jestem na forum od 13 lat :D :!:
  • REKLAMA
  • #2 18527953
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    monuai napisał:
    Czy jest jakiś sposób jak sobie z tym mogę poradzić? Formularz kontaktowy w PHP, który wysyła maile na moją pocztę w gmailu (przekierowuje).

Wysyłaj z formularza na inną skrzynkę...
    Skoro wystawiłeś formularz do wpisywania spamu to spam dostajesz. Zabezpiecz formularz - captcha na przykład.
  • REKLAMA
  • #3 18528185
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    jdubowski napisał:
    Zabezpiecz formularz - captcha na przykład.

Tak jak pisze @jdubowski zabezpieczyć w php formularz mechanizmem CAPTCHA - tokenem. Takie skrypty są dostępne w sieci a zabezpieczysz się przed potencjalnym spamem z botów czy spamerów.
  • REKLAMA
  • #4 18528203
    monuai
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    A nie da rady tego inaczej ogarnąć? W sensie zmienić całkiem skrypt (bez dodawania capchta) Albo hosting? Aktualnie pracuje nad refreshem mego portfolio, i na chwilę wstawię w kontakcie mój adres email (usuwam formularz całkowicie, zobaczę czy to coś pomoże). A potem muszę pomyśleć, bo chciałbym mieć bez captchta tak jak większość w tej tematyce:)
  • #5 18528218
    jimasek
    Niestety nie znam takiego sposobu bo nie jestem wielkim specjalistą w php. Podpowiadam tyle co wiem. Ta weryfikacja w dzisiejszych czasach musi się jakoś odbywać takie mamy czas spamero-robotowe w sieci.
  • #6 18529516
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5332
    monuai napisał:
    A nie da rady tego inaczej ogarnąć? W sensie zmienić całkiem skrypt (bez dodawania capchta) Albo hosting?

Wstaw dodatkową tabelkę, gdzie "zadasz" pytanie i trzeba na nie odpowiedzieć np "jakie jest imię Orzeszkowej", "w co dął Wojski" "gdzie mieszkał Grzegorz Brzęczyszczykiewicz" itd itp - obcy się do tego nie dogrzebie.
  • REKLAMA
  • #7 18529698
    jimasek
    KOCUREK1970 napisał:
    Wstaw dodatkową tabelkę, gdzie "zadasz" pytanie i trzeba na nie odpowiedzieć np "jakie jest imię Orzeszkowej", "w co dął Wojski" "gdzie mieszkał Grzegorz Brzęczyszczykiewicz" itd itp - obcy się do tego nie dogrzebie.

@KOCUREK1970 To i tak ciągle będzie forma tokena. Niestety ja innej nie znam, może dział webmaster będzie lepszym miejscem dla tego typu pytań.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem spamu wysyłanego przez formularz kontaktowy na stronie WWW, który jest napisany w PHP. Otrzymuje niechciane wiadomości zarówno z Polski, jak i z zagranicy, co skłoniło go do poszukiwania rozwiązań. Uczestnicy dyskusji sugerują zabezpieczenie formularza za pomocą mechanizmu CAPTCHA, co może pomóc w eliminacji spamu generowanego przez boty. Inne propozycje obejmują dodanie dodatkowych pytań weryfikacyjnych, które mogą być trudne do rozwiązania dla spamerów. Użytkownik rozważa również usunięcie formularza i podanie swojego adresu e-mail, aby sprawdzić, czy to zmniejszy ilość spamu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA