logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ThinkPad 20C1 - Po aktualizacji nie działa dotyk, dźwięk, kamera

jurekl2 14 Mar 2020 11:55 849 5
REKLAMA
  • #1 18529886
    jurekl2
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam. Mam problem z tabletem Lenovo ThinkPad 20C1. Posiadam na nim Windowsa 10 Pro, wszystko było ok aż do pewnego czasu gdy po aktualizacji i restarcie nie działa mi dotyk, aparat, dźwięk i przycisk od blokady obrotu ekranu. Dodam ze w menadżerze urządzeń nie ma żadnych nie zainstalowanych sterowników. Próbowałem też aktualizować sterowniki przz program ze strony producenta, ale również nie pomaga. Przywracanie systemu do stanu początkowego też niestety nie pomogło. Proszę o jakieś propozycje rozwiązania tego problemu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18529936
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18529956
    jurekl2
    Poziom 11  
    Niestety manualna instalacja sterowników nie pomaga.. Dodam jeszcze że jak wejdę do biosu to dotyk normalnie działa, czyli jest sprawny
  • REKLAMA
  • #4 18529986
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18531686
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2103
    jurekl2 napisał:
    Niestety manualna instalacja sterowników nie pomaga

Sterowniki najpierw odinstaluj zaznaczając kwadracik potwierdzający usunięcie ich z dysku systemu. Operację czasem trzeba kilka razy powtórzyć aż w menadżer urządzeń wyskoczy informacja o nieznanym urządzeniu. Wtedy ręcznie wskazujesz ścieżkę do sterowników.
    jurekl2 napisał:
    dotyk, aparat, dźwięk i przycisk od blokady obrotu ekranu

Możesz wykorzystać dostępne skrypty
    C:\DRIVERS\WIN\Chipset\Script
    Na początek:
    Install_IO_Drivers.bat

Nie kiedy aby efekt załapał będzie trzeba tablet uruchomić ponownie.
  • #6 18531744
    jurekl2
    Poziom 11  
    Problem został rozwiązany. Pomogła nowa instalacja systemu z pendrive, oraz sterowniki do chipsetu. Pozdrawiam.
REKLAMA