logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lamina T-1010B - Urządzenia w laptopie/tablecie przestały działać po aktualizacji

Micronix 03 Kwi 2023 15:16 522 5
REKLAMA
  • #1 20522924
    Micronix
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    W laptopie/tablecie Lamina T-1010B dałem aktualizację (Windows Update), w której zawarta była aktualizacja chyba jakiegoś sterownika do chipsetu. Po tym przestało wykrywać dźwiękówkę, nie działa dotyk/touchpad (ekran dotykowy), ekran się nie obraca, przyciski na obudowie nie działają. Odinstalowałem aktualizację i nic to nie dało, przeinstalowałem Windowsa 10 (z czyszczeniem danych) i też nic to nie dało. System nie wykrywa już tych urządzeń (w menedżerze) więc nie można nawet zainstalować sterowników. Instalacja sterów do nieistniejącej dźwiękówki nie przechodzi. Wszystkie inne sterowniki zaktualizowane (oprócz tych urządzeń których już nie wykrywa). Zupełnie jakby aktualizacja uszkodziła coś sprzętowo.
    Co może być przyczyną i jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 20525182
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Kiedyś też miałem podobny problem z takim wynalazkiem.
    Trzeba zainstalować oryginalne sterowniki od producenta w podanej przez niego kolejności.
    Tych sterowników potem nie aktualizujemy!
    Poradziłem sobie za pomocą zewnętrznej myszki i pendrajwa z pakietem sterowników.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20530774
    Micronix
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Dzięki, jest paczka sterów, ale nie wiadomo w jakiej kolejności je instalować. W filmiku instaluje wszystko naraz. U mnie nie da się wszystkich zainstalować jego sposobem (przy niektórych po prostu nic się nie dzieje), połowa zainstalowana, reszta nie wiadomo, po restarcie dalej to samo. Instalowanie starszych urządzeń z poziomu Menedżera urządzeń powoduje zainstalowanie sterowników z informacją, że urządzenie może nie działać poprawnie albo wywala bluescreena.
  • #6 20531479
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Podstawa!
    Windows musi być czysty zaraz po instalacji bez jakichkolwiek aktualizacji.
    Najlepiej nie łączyć się z internetem do czasu zainstalowania wszystkich sterowników.
    Jeżeli windows "powącha" internet to już po zabawie.
    Nie uda się zainstalować wszystkiego.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
REKLAMA