logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VR20 - czy podłączenie czujnika VRC 693 do X41 zadziała z 430f?

Sistor 15 Mar 2020 08:54 3147 5
REKLAMA
  • #1 18531829
    Sistor
    Poziom 1  
    Vaillant ecoCompact VSC INT 196/2-C + colorMATIC 430f - problem z komunikacją radiową VR20.
    Po 8 latach użytkowania pojawił się problem z komunikacją radiową czujnika temperatury VR20. Po wymianie akumulatora czujnik raz działa raz nie. Baza i regulator pomieszczeniowy działają poprawnie.
    Czy ktoś jest w stanie pomów z następującej kwestii:
    Kocioł ma dostępne na płycie złącze X41 (wtyczka jest w wyposażeniu standardowym). Czy podłączenie do złącza X41 innego typu czujnika temperatury Vaillant (np VRC 693) oraz pozostawienie bazy + regulatora pomieszczeniowego 430f (bezprzewodowego) spowoduje że układ zadziała poprawnie tj. regulator będzie czytał temperaturę zewnętrzną poprawnie? Czy konieczna będzie wymiana również regulatora? Kocioł jest wyposażony w Ebus.
    Dziękuje za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 18539275
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Ciężko powiedzieć czy taki układ będzie działał poprawnie: czujnik zewnętrzny przewodowy + regulator bezprzewodowy. Nikt chyba nie robił takiego doświadczenia. Może zadziała, ale może też działać poprawnie przez jakiś czas a potem znów wyrzucać błędy o komunikacji radiowej z czujnikiem zewnętrznym i kocioł będzie grzał z max temperaturą.
  • REKLAMA
  • #3 19067911
    yoyekyoyek
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,
    też mam problemy ze stabilnością działania VR20. Czy udało się znaleźć jakieś rozwiązanie? Niestety nowych VR20 kupić się już nie da z tego co widzę, więc trzeba kombinować...

EDIT: Dla potomnych mających problemy z VR20 (lub VR21): mnie nie udało się znaleźć tych czujników do "normalnego kupienia" w naszym kraju, ceny na zagranicznych stronach przekraczały mocno kwoty 600-700 zł. Natomiast okazuje się, że Saunier Duval ma dokładnie taki sam czujnik dla swoich pieców, kod produktu: 0020101141. W obecnej chwili jest dostępny od ręki w kilku sklepach internetowych, mnie udało się go kupić za około 300 zł. Z VRC 470f zadziałał bezproblemowo, sparował się po sekundzie.
  • REKLAMA
  • #4 20148912
    biendar
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    W naprawianym czujniku dla człowieka ostatnio zauważyłem problem z panelem fotowoltaicznym. Pola lutownicze na tylnej stronie panelu były na tyle mocno skorodowane, że powodowały brak ładowania. Napijecie na samym panelu wylutowanym powinno wynosić około 5v, na wmontowanym w układ podczas ładowania akumulatora 3v.

Naprawiam również sterowniki vr470 - problemy z pokrętłem oraz podtrzymaniem zegara. Osoby zainteresowane proszę o kontakt: 505123405 Piotr
  • REKLAMA
  • #5 20269511
    lookashfrackowiak
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    POLECAM SERDECZNIE PIOTRA. Padł mi vr 20 czujnik temperatury zewnętrznej i Piotra polutowal, zadziałał i czujnik ożył, działa!
    Zaoszczędzone kilka stówek.

Cytat:
    Naprawiam również sterowniki vr470 - problemy z pokrętłem oraz podtrzymaniem zegara. Osoby zainteresowane proszę o kontakt: 505123405 Piotr
  • #6 20666867
    Entity
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    colorMATIC 430f. Nie trzymał mi godziny i czasami piec robił głupoty. Wylutowałem mu kondensator z pod wyświetlacza i wstawiłem tam baterię CR 2032 razem z diodą w kierunku zaporowym dla baterii, zgodnie z jednym wątkiem z tego forum. Działało mniej niż dobę. Teraz nie ma nic.... cisza. Urządzenie nie reaguje. Da się coś z tym jeszcze zrobić czy trzeba szukać nowego sterownika ?

P.S. Mała poprawka: Po naciśnięciu przycisków jest podświetlenie wyświetlacza. Jednak sam wyświetlacz jest pusty.
    P.S.2. Wzorowałem sie tym tematem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3110151.html
REKLAMA