logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić czy 100% użycia dysku to wina sprzętu czy systemu?

krzysiek505 15 Mar 2020 10:39 954 9
REKLAMA
  • #1 18531991
    krzysiek505
    Poziom 2  
    Witam mam taki problem w laptopie z win 10, dysk cały czas jest obciążony na 100% (nie luzuje nawet na chwilę). W procesach menedżera zadań nie ma aplikacji które by faktycznie obciążały dysk. Mimo że laptop jest stosunkowo nowy to czas włączenia się urządzenia to ok. 4min:/
    Próbowałem odinstalowywać wszystko, wyłączać aktualizacje itd. nic nie działa.

Moje pytanie jest następujące w jaki sposób mogę na 100% określić czy przyczyną problemu jest uszkodzenie mechaniczne czy systemowe?

Dziękuję za podpowiedzi

Ps. posiadam program Sentinel
  • REKLAMA
  • #2 18532018
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Podobny wątek
    Link
    Link
    Wstaw wymagane logi o których mowa w tych tematach.

Same logi z programów FRST i SMART dysku z Crystal Disk Info.
  • REKLAMA
  • #3 18532019
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18534652
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Podaj chociaż model tego dysku. Wiele by wyjaśniło, gdyby to był jakiś SMR.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18535148
    Yrecki
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Ja trafiłem na takiego, w którym przyczyną był Avast. Procek 100%, Dysk 100%.
    Odinstalowałem, wyczyściłem rejestry i teraz hula, aż miło.
  • #8 18535228
    krzysiek505
    Poziom 2  
    A sorrki za linki do obrazków.
    Czy ta wartość G-sensor shock counter - 1783 to jest liczba tych wstrząsów?
    Jeszcze takie pytanie pośrednio związane z tematem, orientujecie się co oznacza ta liczba cykli start/stop? czy można to interpretować jako każdorazowe uruchomienie laptopa? Bo coś mi się tutaj nie zgadza laptop ok 1,5 roku temu był w serwisie i dysk został wymieniony, czy to możliwe że w serwisie zamienili na używany dysk? (laptop jest mało używany a z tej wartości wynika że nawet jakby dysk miał 2 lata to wychodzi po 10 uruchomień dziennie - co się nie zdarzyło nigdy! Jak sprawdzić czy 100% użycia dysku to wina sprzętu czy systemu? )
  • #9 18535233
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18535594
    krzysiek505
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim za pomoc, problem wydaje się być rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem działającym na systemie Windows 10, gdzie dysk twardy był obciążony na 100%, mimo braku widocznych aplikacji obciążających go w menedżerze zadań. Po próbach odinstalowania aplikacji i wyłączenia aktualizacji, użytkownik poszukiwał sposobu na określenie, czy problem wynika z uszkodzenia sprzętowego czy systemowego. Użytkownicy forum zasugerowali przesłanie logów SMART oraz pełnej specyfikacji komputera, a także sprawdzenie, czy problem nie jest spowodowany przez oprogramowanie, takie jak Avast. Po restarcie laptopa sytuacja się poprawiła, a użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące liczby wstrząsów i cykli start/stop dysku, co mogło sugerować jego wcześniejsze użycie. Na koniec użytkownik podziękował za pomoc, informując, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA