logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zakup pompy do odpowietrzania układu solarnego po uderzeniu pioruna

Caladin 15 Mar 2020 19:26 13788 14
REKLAMA
  • #1 18533531
    Caladin
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam,
    mam od czasu kontaktu moich kolektorów z piorunem problem z zapowietrzaniem się układu.
    Niby zostało wszystko naprawione przez specjalistę, a jednak nie działa jednak tak jak trzeba.
    Techniki raczej się nie boję, a po cyrkach jakie miałem z wymianą glikolu (konkretnie ze znalezieniem osoby do tego zadania), zastanawiam się czy nie zakupić własnej pompy do takich działań.
    Czy warto zastanawiać się nad takim rozwiązaniem:
    https://www.ceneo.pl/27324352;pla?se=YxWbm1iq...x8dwhOQB4wNVsxCetu_OD4aAjOOEALw_wcB#tab=click

czy może lepiej od razu kupić:
    https://aquatik.eu/ibo-cpm20-inox-glikolu-p-1...cGl3ZEuaJHKMqW8fAKj4DYUzNhdX5VFgaAkvXEALw_wcB

i zmajstrować własną maszynę.
    Może ktoś uprzejmy pomoże i podpowie.
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 18533730
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    1.
    Ile masz tam w tej instalacji solarnej litrów glikolu?

2. Jaki masz element (punkt góra) odpowietrzający ?

Dodano po 55 [minuty]:

1.

Montujesz odpowietrznik z czujnikiem, ułatwia to odpowietrzanie i mozna zebrać czesc glikolu. Produceni daja w standardzie odpowietrznk zaworem na gwint.

Nowy odpowietrznik z czujnikem - HEWALEX
    Nowy
    Zakup pompy do odpowietrzania układu solarnego po uderzeniu pioruna

Stary odpowietrznil na gwint

2.
    Napełnianie glikolu -zbiornik HEWALEX - Pompa ręczna cena 118zł

• #3 18534522
    Caladin
    Poziom 6  
    Z tym odpowietrzaniem to mam największy problem.
    Firma montująca kolektory, nie zainstalowała odpowietrznika na górze, przy kolektorach. Pozostaje mi tylko ten na dole, który tak jak wczoraj nic nie daje. Pompa mieli, na kolektorach 130-140 stopni, a na powrocie 20 stopni. Ni jak przywrócić obiegu.
    Najgorsze, że słoneczne dni idą, a mnie w domu całymi dniami nie ma.
    Aby zamontować góry odpowietrznik, jak się domyślam, muszę spuścić glikol ?
    Co do ilości glikolu nie do końca kojarzę po ostatnich akcjach z piorunami ile mi wchodzi w układ. Są trzy panele próżniowe firmy WATT.
  • REKLAMA
  • #4 18535117
    kiss39
    Poziom 39  
    Instalacja musi byc zaopatrzona w odpowietrznik. Jakie to kolektory podaj szczegóły firma model i storne.

Dodano po 4 [minuty]:

Caladin napisał:
    Pompa mieli, na kolektorach 130-140 stopni, a na powrocie 20 stopni. Ni jak przywrócić obiegu.
    Instalacja powinna się wyłaczyć przy tak wysokich temperaturach juz przy 99 C zatrzymuje sie pompa. Dobrze działajacy solar powinnien pracować 26-80C ,a przy 99C "UP" wyłącza się ochrona przed przegrzaniem.

Ewidetnie widać ze instalacja jest zle wykonana, czyli jest zapowietrza i źle ustawiona.

Dodano po 51 [minuty]:

Caladin napisał:
    Aby zamontować góry odpowietrznik, jak się domyślam, muszę spuścić glikol ?
    Glikol masz pod cisneiniem. I jest z tym jakis problem ? Podłącza się wąz do złączki choinkowej zawór KFE) do zaworu 1/2" i spuszczasz glikol.

coś takiego - zawór KFE

Dodano po 8 [minuty]:

Jakie ciśnienie powinno być w instalacji solarnej?

Wysokość ciśnienia wewnątrz instalacji solarnej uwarunkowane jest różnicą w wysokości, na jakiej umieszczony jest kolektor oraz zbiornik (tzw. ciśnienie hydrostatyczne). Prawidłowa wartość ciśnienia dla kolektorów to 1,5 bar oraz 0,1 bar przypadające na każdy 1m różnicy wysokości (tzw. wysokość hydrostatyczna), np. Jeśli różnica w wysokości umiejscowienia zbiornika oraz kolektorów wynosi 5m, wówczas prawidłowa wartość ciśnienia wynosi 2 bary (1,5 bar + 5x0,1 2 bary). Ilość kolektorów nie ma znaczenia na wysokość ciśnienia w instalacji.

info. HEWALEX
  • #5 18535239
    ryni1
    Poziom 12  
    Montaż odpowietrznika Cię nie ominie, na szybko możesz spróbować odpowietrzyć układ poluźniając jakiś śrubunek, oczywiście w najwyższym możliwym punkcie, i uważaj na temp. najlepiej zrobić to rano, możesz też spróbować puścić pompę na maksymalnych obrotach, ale to może nie wystarczyć, lepiej odpowietrzać na górze.
    Odpowietrzając na górze glikolu spuszczać nie musisz, do montażu odpowietrznika będzie trzeba trochę spuścić by obniżyć ciśnienie.

Problem w tym, że przy tak wysokich temp na absorberach z glikolu mogła się już zrobić galareta i układ trzeba będzie przepłukać i wyczyścić filtry.
  • #6 18535274
    kiss39
    Poziom 39  
    Ta instacja juz ma full powietrza, instacja jest zapowietrzona z tej przyczyny, bo nie była prawidłowo napełniana z braku odpowietrznika na górze.
  • #7 18539224
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 374
    Odpowietrznik powinien być zamontowany w najwyższym punkcie-powyżej solarów. Do napełnienia wystarczy zwykły ręczny ciśnieniowy opryskiwacz za ok. 50zł z odpowiednim przyłączem aby można było się podpiąć do zaworu spustowego z instalacji.
  • REKLAMA
  • #8 18579885
    Caladin
    Poziom 6  
    Dziękuje za wszystkie uwagi. Temat dalej ćwiczę.
    Chyba glikol już szlag trafił. Układ działa do temp. 95 na górze, potem w momencie się zapowietrza. Kiedy uruchamiam pompę ręcznie, mieli w miejscu i tyle.
    Tak jak wspominałem, odpowietrznika na górze u mnie brak.
    Czy mogę go wstawić w miejscu zaznaczonym zieloną strzałką ? Poprzez wstawienie trójnika z odpowietrznikiem.
    Czy da radę to tak zrobić. Wydaje się, że jest to jedyne miejsce gdzie mógłbym to zrobić sam.
    Pytanie czy dostanę taki trójnik. Przypuszczam, że to jest złącze z pierścieniem zaciskowym.

Mogę wykorzystać zwykły odpowietrznik stosowany w układach C.O. czy też musi być dedykowany ?
  • #9 18580415
    ryni1
    Poziom 12  
    Miejsce na odpowietrznik wydaje się dobre, problemem może być trójnik, bo ta złączka wygląda na złączkę redukcyjną, ale zawsze można zastosować 2 złączki z gwintem i trójnik. Możesz też spróbować popuścić nakrętkę, może w ten sposób uda się odpowietrzyć przynajmniej tymczasowo. Odpowietrznik musisz kupić dedykowany przy układzie zamkniętym na glikolu musisz się liczyć z temperaturami do 130°C, a tego zwykły odpowietrznik nie wytrzyma.
    Zaopatrz się w prosty opryskiwacz w jakimś sklepie ogrodniczym, będzie Ci potrzebny do napełnienia.
  • #10 18580911
    kiss39
    Poziom 39  
    info. Kolektory słoneczne - Błąd jednego z czujników temperatury typu NTC
    Pisałem autorowi ze na samej górze (kolektora tj. wyjęcie powrót) powinien byc odpowietrznik tego typu

Zakup pompy do odpowietrzania układu solarnego po uderzeniu pioruna oraz korek zaślepiający Korek KS 3/4" - zaślepiający (z uszczelką ) Nr kat. 43.01.00

Dodano po 24 [minuty]:

Caladin napisał:
    Czy mogę go wstawić w miejscu zaznaczonym zieloną strzałką ? Poprzez wstawienie trójnika z odpowietrznikiem.
    Czy da radę to tak zrobić. Wydaje się, że jest to jedyne miejsce gdzie mógłbym to zrobić sam.
    Pytanie czy dostanę taki trójnik. Przypuszczam, że to jest złącze z pierścieniem zaciskowym.

zbierasz glikol (kocówka na gwint)
    Odpowietrznik Spirotop Solar / Solar Autoclose - http://odpowietrzniki.pl/odpowietrznik-spirotop-solar-solar-autoclose

glikol idzie w powietrze
    Flamco Odpowietrznik ręczny FLEXVENT SOLAR 3/8" - https://www.budujesz.pl/flamco-odpowietrznik-reczny-flexvent-solar-3-8-27785-3167736/

Chyba najlepszy wariant na sprawdzenie.
    CENA -90zł

Afriso Odpowietrznik automatyczny do instalacji solarnych, 3/8Gz - https://femax.com.pl/pl/p/Odpowietrznik-Automatyczny-AFRISO-38-mosiezny-solarny-77900/15585

- maksymalna temperatura: 150°C
    - maksymalne ciśnienie: 6 bar

Dodano po 32 [minuty]:

Jeszcze jest taki model cena 215zł

• REKLAMA
  • #12 18581097
    kiss39
    Poziom 39  
    Caladin napisał:
    Co z glikolem, jak myślicie, szlag trafił, wymieniać ?
    Upuść trochę glikolu (sprawdz stan) następnie zamontuj trójnik z odpowietrzaczem napełnij instalacje/odpowietrz i testuj jak działa, czy nie ma wycieków.

Równe i precyzyjne ucinanie rur miedzianych np. "szybkonastawny obcinak do rur 3-32mm
  • #13 18591530
    ndmph
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam. Też walczyłem z brakiem przepływu w solarze. Proponuję na początek sprawdzić, jakie jest ciśnienie glikolu w instalacji. U mnie było ok. 2,5 bara, dopompowałem pompką samochodową powietrze do zbiorniczka wyrównawczego do 4 barów (od dołu czarna nakrętka) i ruszyło. Jak pamiętam ciśnienie w instalacji powinno być 2,5 bara + 0,1 na każdy metr odległości pomiędzy dopływem do zbiornika CWU a płytą solara na dachu.

[/u]
  • #14 18593407
    kiss39
    Poziom 39  
    ndmph napisał:
    dopompowałem pompką samochodową powietrze do zbiorniczka wyrównawczego do 4 barów (od dołu czarna nakrętka) i ruszyło.
    To moze jest uszkodzony zawór od naczynia przeponowego. Jak działa naczynie przeponowe Naczynia przeponowe
  • #15 18610798
    Caladin
    Poziom 6  
    Zainstalowałem odpowietrznik.
    Wcześniej przepłukałem układ. Wszytko działa jak w zegarku.
    Dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zapowietrzaniem układu solarnego po uderzeniu pioruna, mimo naprawy przez specjalistę. Wskazuje na brak odpowietrznika na górze instalacji, co prowadzi do trudności w przywróceniu obiegu glikolu. Uczestnicy dyskusji sugerują montaż odpowietrznika w najwyższym punkcie oraz użycie ręcznego opryskiwacza do napełnienia układu. Wskazują na konieczność sprawdzenia ciśnienia glikolu oraz ewentualnej wymiany glikolu, który mógł ulec uszkodzeniu. Po zainstalowaniu odpowietrznika i przepłukaniu układu, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA