Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Baofeng BF-888S - podstawy i programowanie CHIRP

wl.przemek 15 Mar 2020 22:00 10536 13
    wl.przemek
    Level 14  
    Witam.
    Zakupiłem od wujka "Aliego" zestaw 3 krótkofalówek Baofeng BF-888S i po pierwszych testach normalnie współpracują ze sobą ale postanowiłem sprawdzić poprzez soft CHIRP jakie parametry ma sprzęt z nie naszego rynku (w tym przypadku Azjatyckiego), okazuje się iż ma domyślnie ustawione inne częstotliwości - tak mi się wydaje i z tym jest związane moje pierwsze pytanie, ponieważ szukając jakie powinny być w EU znalazłem w sumie bardzo różne, lecz inne niż te domyślne (screeny załączone)
    1. domyślne Azja
    2. Znalazłem w necie
    3. Ten najczęściej się powtarzał i wstępnie taki wgrałem

Proszę mi podpowiedzieć jakie dokładnie częstotliwości/ustawienia wprowadzić i ew po skrócie wytłumaczyć za co odpowiadają pozostałe poza częstotliwościami...

Dziękuję z góry
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Takie na jakie posiadasz pozwolenie radiowe (wydaje je UKE i tylko UKE), karteczki sprzedawane na Allegro są nic nie warte. Możesz też ustawić częstotliwości pasm amatorskich o ile posiadasz stosowną licencję, ale jeśli byś ją posiadał to doskonale byś o tym wiedział.

Używanie ich w pasmach PMR jest niedopuszczalne ze względu na konstrukcję i moc nadajnika... w CHIRP masz profil dla EU LPD i PMR, więc nie wiem po co szukałeś jakiś głupot po necie...

Radia muszą posiadać europejską deklarację zgodności, więc tych z rynku azjatyckiego nie wolno Ci nawet włączać na terenie EU.
    wl.przemek
    Level 14  
    Dzięki za wypowiedź i rozumiem przekaz (nie ma homologacji EU itp), lecz skoro już je mam to chciałbym zaprogramować kanały tak aby móc korzystać na standardowych częstotliwościach i czy jeżeli wgram te z presetów CHIRP to sprzęt zakupiony w PL będzie miał takie same aby móc łączyć się z nim, np zwykłe walky talky?

tak to wygląda po wgraniu z CHIRP - EU i szumi na każdym kanale :sm31:

może Ktoś mi przybliżyć do czego i za co odpowiadają pozostałe pola?

THX
    sq9fmc
    Level 28  
    Podnieś poziom Squelch to zamkniesz blokadę szumów. Reszta jest dość przejrzyście opisana. VOX to załączanie nadawania bez użycia przycisku PTT. Odznacz to bo prawdopodobnie może Ci to aktywować nadawanie bez zgody.
    wl.przemek
    Level 14  
    Nie do końca jest to dla mnie jasne, ponieważ w presecie CHIRM dla EU inne wartości a na stronach PL np Link Lista kanałów PMR 446 jeszcze inne??
  • Helpful post
    sq9fmc
    Level 28  
    Pierwsza tabelka i pierwsze 8 kanałów analogowych to podstawowa rozpiska kanałów PMR.
    tzok
    Moderator of Cars
    wl.przemek wrote:
    tak to wygląda po wgraniu z CHIRP - EU i szumi na każdym kanale
    ...a co innego ma robić? Przedtem miałeś jakieś tony odblokowujące "z czapy" to nie szumiał. Powtarzam - używanie tego radia w paśmie PMR jest niedopuszczalne.
    wl.przemek
    Level 14  
    tzok wrote:
    wl.przemek wrote:
    tak to wygląda po wgraniu z CHIRP - EU i szumi na każdym kanale
    ...a co innego ma robić? Przedtem miałeś jakieś tony odblokowujące "z czapy" to nie szumiał. Powtarzam - używanie tego radia w paśmie PMR jest niedopuszczalne.

dziękuje bardzo za Twoje zainteresowanie ale jak masz mieć takie podejście to daruj sobie udział w tym temacie z całym szacunkiem
    tzok
    Moderator of Cars
    Ale o co Ci chodzi - dostałeś rzeczową odpowiedź. Wszystko jest ok. Jak nie chcesz żeby szumiało to podkręć squelch, albo ustaw sobie jakiś ton/kod odblokowujący (CTCSS/DTCS) na częstotliwości jakiej zamierzasz używać. Kanały PMR są NFM (2,5kHz), a nie FM (5 kHz). To radio nie da rady działać na tak wąskich kanałach i będziesz ludziom blokował pół pasma, bo chcesz się pobawić.

https://chirp.danplanet.com/projects/chirp/wiki/MemoryEditorColumns

Jak na tę chwilę to Twoje podejście jest samolubne i nieodpowiedzialne, bo kupiłeś sobie radyjko i chcesz się bawić... a tu ktoś Ci mówi, że nie wolno. Z takim podejściem nie oczekuj specjalnej uprzejmości wobec Ciebie (bo ty już jednoznacznie pokazałeś gdzie masz innych). Nie bez powodu nie wolno i nie bez powodu to radio u nas nie uzyskało dopuszczenia. Chcesz się bawić radiem, a nie znasz podstaw. Nie zdajesz sobie więc sprawy ile swoimi zabawami możesz narobić szkody innym, legalnym użytkownikom pasm radiowych. Tu nie chodzi, że jakiś radioamator się nie dogada z kolegą. W paśmie radiowym jest wiele transmisji kontrolno-sterujących (cyfrowych) różnymi urządzeniami, pracują tam różne służby (nie będziesz ich słyszał ale możesz im utrudnić lub uniemożliwić komunikację). Można się bawić ale trzeba być świadomym tego "z czym" się bawi i jakie to może mieć konsekwencje.
    wl.przemek
    Level 14  
    Dziękuje i rozumiem lecz czy ten model nie jest przewidziany na rynek EU czy ta wersja tego modelu z Chin?
    Bo z tego co zauważyłem można kupić w Polsce ten model ale chyba 2.5 W
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Istnieje wersja tego radia przeznaczona na rynek europejski.

W paśmie PMR max moc to 0,5W (realny zasięg na poziomie 1000-1500 m). Pomijając już kwestię mocy, a tym bardziej odłączanej anteny (co również prawnie dyskwalifikuje to radio do użycia w PMR), to problemem jest stabilność częstotliwości nadajnika i jakość filtrów. Przy ustawieniu mocy na LOW i szerokości kanału na NFM pewnie tragedii nie będzie (choć to dalej nielegalne).

Blokada szumu może być albo nośną (SQL), albo tonem (CTCSS), albo kodem (DTCS). To radio ma też tryby mieszane (czyli np. SQL dla odbioru i emisja tonu CTCSS przy nadawaniu).
    sq9fmc
    Level 28  
    tzok wrote:
    Kanały PMR są NFM (2,5kHz), a nie FM (5 kHz)

Informacyjnie; szerokość kanału PMR owszem jest mniejsza ale skok pomiędzy nimi jest 12,5kHz i zaczyna się nie od 0.00 tylko 6,25 co czasami sprawia problem w urządzeniach nie posiadających kroku 6,25 tylko 5kHz lub wielokrotność.
    wl.przemek
    Level 14  
    Nadmienię iż testuje jedynie ten sprzęt...
    i natknąłem się na taki problem gdzie pomimo takich samych ustawień w 3 urządzeniach 888S jest jedna, która komunikuje się z pozostałymi ale już te dwie pozostałe między sobą nie... co może być tego przyczyną?

tutipila
    Level 11  
    Witam, Przyczyną może być wersja azjatycka BF-888s. Posiada zaprogramowane kanały z zakresu 462-463MHz. W Polsce i chyba nawet w kilku krajach Europy ten zakres dla PMR jest niedozwolony.
    Próbowałem zmienić kanały na 447MHz, jednak po wczytaniu radio ma otwartą blokadę SQL.