logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica DC/AC z możliwością podłączenia do regulatora solarnego

perfi 15 Mar 2020 22:20 2376 9
  • #1 18534084
    perfi
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Hej

Szukam przetwornicy DC/AC o mocy ciągłej min 1000W (akumulatora 12V). Urządzenie ma trafić na działkę i dawać czysty sinus (pompa, tv, radio, może potem mikrofala). Chciałbym aby przetwornica współpracowała z regulatorem solarnym MPPT, ale rozbudowę o fotowoltaikę planuję dopiero za 2-3 lata.

Właśnie przez plany rozbudowy o fotowoltaikę mam problemy z doborem urządzenia. Z tego co wyczytałem nie do każdej przetwornicy da się podłączyć regulator MPPT (takie info jest np. na stronie https://techtron.pl/i12,jaka-przetwornice-wybrac.html , tzn "Przetwornic firmy Volt Polska z serii IPS, Sinus nie wolno podłączać do regulatorów ładowania MPPT.").

Bardzo proszę o informacje jakie urządzenie jest warte kupna i nada się do dalszej rozbudowy (z tego co widzę inwertery off-grid mają obsługę MPPT, ale cenowo trochę przerażają).

Pozdrawiam i dzięki
  • #2 18538504
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 682
    A nie lepiej od razu kupić przetwornice z obsługą paneli? Taki skladak: przetwornica sobie a kontroler ładowania sobie faktycznie może być groźny dla aku.
  • #4 18539808
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    Zajrzyj na stronę http://voltpolska.pl/pl/ - do wyboru, do koloru
    Używam ich przetwornicę ponad 2 lata
  • #5 18541405
    perfi
    Poziom 14  
    MichałS napisał:
    A nie lepiej od razu kupić przetwornice z obsługą paneli? Taki skladak: przetwornica sobie a kontroler ładowania sobie faktycznie może być groźny dla aku.

Polecisz jakieś urządzenie?
    Czemu takie rozwiązanie ma być groźne? Z tego co wyczytałem, dość popularne jest połączenie paneli z kontrolerem, a kontroler z aku i odbiornikiem. Czy może mówisz o bezpośrednim podłączeniu przetwornicy do aku?

jozefg napisał:
    Zajrzyj na stronę http://voltpolska.pl/pl/ - do wyboru, do koloru
    Używam ich przetwornicę ponad 2 lata

A jaki regulator solarny używasz? Na stronie techtron napisali, że volty nie współpracują z MPPT.

anaba255 napisał:
    Jak chcesz tanio, to używany UPS z sinusem, do ładowania akumulatora z paneli ładowarka solarna/regulator.

Wtedy przetwornica jest podłączona bezpośrednio do aku? Nie jest to (cytując MichałS) "groźne"? Czy może masz na myśli jakieś inne połączenie?
  • #6 18541731
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    perfi napisał:
    A jaki regulator solarny używasz? Na stronie techtron napisali, że volty nie współpracują z MPPT.

Kłamią!

Używam tej przetwornicy: http://voltpolska.pl/pl/glowna/112-zasilacz-awaryjny-sinuspro-1000-s-12v-5903111886400.html
    Obsługuje 3 panele PV, 5 akumulatorów i oddaje 230V~ Nie potrzeba innych zewnętrznych urządzeń
    Ustawiony priorytet PV
  • #7 18541745
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 262
    perfi napisał:

anaba255 napisał:
    Jak chcesz tanio, to używany UPS z sinusem, do ładowania akumulatora z paneli ładowarka solarna/regulator.

Wtedy przetwornica jest podłączona bezpośrednio do aku? Nie jest to (cytując MichałS) "groźne"? Czy może masz na myśli jakieś inne połączenie?

Mam tak zrobione jako zasilanie awaryjna, UPS Ever 700, ładowarka solarna i aku kwasiaki, działa ok. jako zasilanie awaryjne.
    Nie wiem, dlaczego ma być groźne, ładowarka pilnuje, żeby akumulatory były naładowane, ale nie przeładowywane, dlatego warto nastawić trochę niższy prąd ładowania, dla kwasowych/samochodowych, z własnego doświadczenia wiem, że to jest ok 13,8V.
    UPS wyłączy się, gdy napięcie na akumulatorach stadnie do ok. 11,5V, więc ich nie rozładuje do zera, więc też są zabezpieczone. Można dołożyć dodatkowe zabezpieczenie.
    Dla mnie rozdzielenie ładowania akumulatorów i przetwornicy, na osobne urządzenia ma więcej zalet, niż wad. Gdy popsuje się przetwornica, nadal mam doładowane akumulatory i mogę korzystać z prądu 12V. Jak popsuje się ładowarka, na jakiś czas starczy prądu z akumulatorów, a same akumulatory mogę doładować z innego źródła; sieć, agregat, czy samochód.
    Na minus, to; zajmują więcej miejsca, mniej opcji nastaw napięcia ładowania/rozładowania, brak monitoringu zużytej energii, choć to ostatnie można rozwiązać, przez dołożenie watomierzy i więcej kabli do ogarnięcia
    No i podstawa, to koszty. Używany, markowy UPS z pełnym sinusem kupisz za 100-200zł, np. APC. Ładowarka, to już zależy od użytych paneli, ceny są różne.
  • #8 18544028
    perfi
    Poziom 14  
    jozefg napisał:
    Używam tej przetwornicy: http://voltpolska.pl/pl/glowna/112-zasilacz-awaryjny-sinuspro-1000-s-12v-5903111886400.html
    Obsługuje 3 panele PV, 5 akumulatorów i oddaje 230V~ Nie potrzeba innych zewnętrznych urządzeń

Przez brak zewnętrznych urządzeń masz na myśli 230V~ i panele?

anaba255 napisał:
    Mam tak zrobione jako zasilanie awaryjna, UPS Ever 700, ładowarka solarna i aku kwasiaki, działa ok. jako zasilanie awaryjne.

Dzięki za podpowiedź., Będę musiał przemyśleć to.
  • #9 18544435
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 682
    Przy podłączeniu ładowarki solarnej i UPSa do jednego aku istnieje możliwość przekroczenia max.prądu ładowania, a to wtedy gdy UPS będzie ładować aku i wyjdzie Słońce.
  • #10 18544783
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 262
    MichałS napisał:
    Przy podłączeniu ładowarki solarnej i UPSa do jednego aku istnieje możliwość przekroczenia max.prądu ładowania, a to wtedy gdy UPS będzie ładować aku i wyjdzie Słońce.

W off-gridzie UPS nie jest podłączony do sieci, pracuje jako przetwornica, więc nie będzie ładował akumulatorów. Zawsze można dać diody.
    Nawet jeśli, UPS-y mają małe akumulatory, które wystarczają na kilka-kilkanaście minut pracy, po podłączeniu dużo większych aku zewnętrznych, jest marna szansa, żeby je przeładowały.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje przetwornicy DC/AC o mocy ciągłej minimum 1000W do zasilania urządzeń na działce, z możliwością współpracy z regulatorem solarnym MPPT w przyszłości. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące zakupu przetwornicy, w tym używanego UPS-a z sinusem oraz przetwornic od Volt Polska, które mogą obsługiwać panele PV. Użytkownicy zwracają uwagę na potencjalne ryzyko związane z podłączeniem przetwornicy i ładowarki solarnej do jednego akumulatora, co może prowadzić do przekroczenia maksymalnego prądu ładowania. Wskazują również na zalety i wady rozdzielenia urządzeń do ładowania i przetwarzania energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA