logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes w203 2001 - Wszystkie kontrolki świecą, brak reakcji silnika

Prezesbial 16 Mar 2020 23:33 2913 3
REKLAMA
  • #1 18536513
    Prezesbial
    Poziom 1  
    Dobry wieczór.

Od rana mam problem z autem.

Zacznę od początku, wstałem rano odpaliłem auto jak zawsze wyjechałem za bramę i zauważyłem dziwne objawy. Termometr pokazywał na podwórku +85 stopnki, paliły się chyba wszystkie możliwe kontrolki, na wyświetlaczu pojawił się komunikat aby sprawdzić poziom płynu hamulcowego, po włączeniu awaryjnych, kierunkowskazów na desce nic się nie pojawiało ale na zewnątrz auta kierunki były. Postanowiłem się cofnąć na parking, zaparkowałem, zgasiłem auto i pierwsza myśl to odłączyć akumulator na 15 minut , odłączyłem plus a w tym czasie sprawdziłem moduł SAM przedni czy nie jest zalany wodą , sucho nic. Sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika wszystkie wydaje mi się że było ok, może z nerwów coś pominelem ale jutro się upewnię, w kabinie również sprawdziłem i ok. Postanowiłem podłączyć akumulator i odpalić. Po włączeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu zero reakcji, kontrolki się nie zapalają i auto nie odpala. Tylko gra radio. Auto normalnie się zamyka i otwiera z pilota. Proszę o pomoc .

Mercedes w203 2.2 CDI 2001r sedan.

Góry dziękuję za pomoc.

Dodano po 49 [minuty]:

Dodam jeszcze coś co może mieć znaczenie. Przypomniało mi się że dzień przed odstawieniem auta na dwa dni robiłem badania techniczne i przed badaniami zauważyłem że niemam jednego światła cofania, więc postanowiłem wymienić żarówkę po przełożeniu żarówki nic to nie dało więc wsadziłem spowrotem stara i tak zostawiłem. Czy możliwe że zrobiło gdzieś zwarcie jak zaczelem tam grzebać i rozładowało akumulator na tyle aby zostało prądu na jedno odpalenie ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18536986
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3603
    Zaczyna się od testu komputerowego - a nie "co koledzy o tym sądzicie"
    Jeżeli już o moje sądzenie chodzi, to mnie to śmierdzi usterką CAN-u.
    A auto nie odpala nie dlatego, że bateria siadła, tylko dlatego, że nie ma w tej chwili sygnału na rozrusznik.
REKLAMA