logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon Somfy V300 brak komunikacji z panelem zewnętrznym

STEAVEN 20 Mar 2020 10:08 3777 6
  • #1 18544352
    STEAVEN
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam.
    Posiadam następujący problem z somfy v300, wideodomofon potrafi z niewyjaśnionych przyczyn nie reagować na wciśnięcie przycisku na panelu zewnętrznym. Czasami zdarzy się, że sam zadzwoni. Po odłączeniu od zasilania i ponownym podłączeniu potrafi działać normalnie przez tydzień lub dłużej, a czasem nawet 2-3 razy dziennie potrafi się "zawiesić". Może ktoś tutaj miał podobny problem. Wykluczyłem elektrozamek (max 350mA), 2 przewody od panelu wewnętrznego raczej też w porządku.
  • #2 18544520
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2080
    Jak jest na gwarancji to reklamuj to cudeńko.

Pozdrawiam
  • #3 18544550
    STEAVEN
    Poziom 10  
    Ircys napisał:
    Jak jest na gwarancji to reklamuj to cudeńko.

Pozdrawiam

Jak by była taka opcja to chyba bym tutaj nie pisał tylko oddał na gwarancję.
    Ale dzięki za sugestie.
    Pozdrawiam.
  • #4 18596116
    STEAVEN
    Poziom 10  
    Zostawię info dla potomnych. Problem rozwiązałem, usterka okazała się banalna, lecz problem był z lokalizacją. Winowajcą okazał się przełącznik wyboru 1 lub 2 lokali. Po wylutowaniu i wstawieniu zwykłej zworki śmiga bez problemu.
  • #5 19122257
    xyzrz
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam identyczny problem. Oczywiście w serwisie powiedzieli, że wszystko jest ok. Niestety problem nie zniknął, nawet po zastosowaniu rozwiązania podanego przez użytkownika STEAVEN. Czy miał ktoś podobny problem ?
  • #6 19128242
    simonn_82
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam
    Również mam ten sam problem i również liczę na sugestie innych użytkowników.
  • #7 19132409
    xyzrz
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Ponieważ do tej pory nie udało mi się znaleźć rozwiązania, postanowiłem troszeczkę obejść problem. Jako, że wideodomofon działa bez problemu po restarcie zasilania, podłączyłem do niego cykliczny przekaźnik czasowy. Ustawiłem czas pracy na 15 min, a czas wyłączenia na 2 sekundy; czyli urządzenie pracuje ciągle przez piętnaście minut, resetuje się na dwie sekundy i znowu pracuje przez piętnaście minut. Na chwilę obecną wszystko działa jak powinno. Wiem, że jest to, być może, dziwne rozwiązanie, ale nie jestem elektronikiem i nawet mój znajomy, którego uważam za guru elektryki, spasował przy tym problemie, postanowiłem rozwiązać sprawę w ten sposób.
    Poniżej link do podobnego przekaźnika, może komuś to pomoże, skoro nawet serwis Somfy nie jest w stanie rozwiązać problemu.
    https://sklep.l4t.pl/p/423/19407/przekaznik-czasowy-opozniacz-mini-12v-white

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wideodomofonem Somfy V300, który sporadycznie nie reaguje na przycisk panelu zewnętrznego, a czasami samoczynnie dzwoni. Po odłączeniu zasilania urządzenie działa poprawnie przez pewien czas, ale często się "zawiesza". Inni użytkownicy potwierdzają podobne problemy. Jedno z rozwiązań polegało na wymianie przełącznika wyboru lokali na zworkę, co poprawiło działanie. Inny użytkownik zastosował cykliczny przekaźnik czasowy, który resetuje urządzenie co 15 minut, co również przyniosło pozytywne efekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA