logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus mk2 1.6 tdci podłączenie taksometru Novitus TX06

TomaszG78 20 Mar 2020 10:13 1464 12
REKLAMA
  • #1 18544358
    TomaszG78
    Poziom 4  
    Ocena: 28
    Witam serdecznie.
    Zakupiłem moduł Can do mojego autka już z podłączona końcówką od sygnału do podłączenia z kostką od taksometru, lecz kropka na wyświetlaczu nie wskazuje by dostawał sygnał, taksometr pracował w Volkswagenie passacie a tam był brany sygnał bezpośrednio bodajże ze skrzyni , rozebrałem końcówki i mają inne podłączenie sygnału , na zdjęciu zaznaczyłem strzałką kabelek który szedł od sygnału ze skrzynki i byl juz przy taksometrze i gdy nim poruszam taksometr widzi sygnal i kropka pulsuje ,a na drugiej kostce podłączenie z modułu Can,gdy ja podłączam nic się nie dzieje.
    Czy jest opcja że np. Cezar ma inne podłączenie w kostce niż Novitus,i trzeba przelutować te kabelki miejscami ?
    Z góry dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam
    Ford Focus mk2 1.6 tdci podłączenie taksometru Novitus TX06
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18544402
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 939
    Na wtyczce BD9 od strony taksometru jest tak:
    Pin 1 - +5V,
    Pin 3 - sygnał z samochodu
    Pin 5 - masa (GND).

Żadne układy, mostki nie są potrzebne.
    Jak masz zasilanie CAN z innej wtyczki, to sygnał masz podać tylko na pin 3.
    Cezar ma inny układ połączenia.

Pamiętaj o zaprogramowaniu stałej K w taksometrze.
  • REKLAMA
  • #3 18544613
    TomaszG78
    Poziom 4  
    Dziękuję za info.
    Już się dowiedziałem właśnie że ten moduł Can był w zestawie z Cezarem.
    Ale chłopak mi przekazał jeszcze że on miał ten moduł Can w fordzie monde 2007 rok i nie mogli się podłączyć do sygnału z Can w OBD i podłączyli się pod radio,tam to niewiem czy również są takie dwie linie jak w OBD pin 14 i 6 bo mam zwykle radio nie Navi , ale u niego byla to wina forda tak mi napisał,ale odrazu się domyśliłem że podłączenie tych kabli jest chya nie tak.
    Będę działał i dopytywał jaka coś.

Dodano po 19 [minuty]:
  • Pomocny post
    #4 18545205
    pepe150
    Poziom 36  
    Sygnał prędkości wychodzący z CAN ma iść na pin 3 wtyczki DB9 instalacji taksometru.
    CAN jest pod radiem, zegarami, w OBD, skrzynce bezpieczników, w instalacji drzwi lewych i prawych, komputerze silnika, sterownika ABS.
    Najłatwiej podłączyć w Focusie jest pod OBD, potem radio lub skrzynka bezpieczników.
  • REKLAMA
  • #5 18545266
    TomaszG78
    Poziom 4  
    Musialem przeczytac w spokoju wcześniejszą odpowiedź.
    Wszystko jasne bo właśnie o to chciałem zapytać.
    Dla potwierdzenia plus i minus jest doprowadzony do modułu Can, więc zostaje mi tylko odlutowac biały przewód od pinu 4 i przylutować do pinu 3 i wszystko gra.
    Sygnał mam podłączony do gniazda OBD 14 i 6 pin, najprościej dla mnie było tam się dostać.
    Dziękuję za pomoc.
    W taksometrze nic nie ruszyłem bo wszystko zostaje tak jak było w nim zaprogramowane , czy po podłączeniu w moim aucie na nowo muszę programować stałą K?
    Dodam że jest ustawiona wartość stałej taksometru K na 1048.
  • #6 18545871
    pepe150
    Poziom 36  
    Stała K jest do zmiany.
    Nie wiem jaką stałą generuje ta przystawka.
    Co z tego że jest zaprogramowana na 1048, jak samochód będzie generował np. 1700.
    Wtedy 1 km dla taksometru będziesz przejeżdżał w ok. 600-700 m.
  • #7 18547904
    TomaszG78
    Poziom 4  
    Podjade do serwisu i niech mi zaprogramoja taksometr.
    Moduł podłączony bez żadnych mostków tak jak pisałeś w kostce sygnał na pin 3, a masa na pin 5.
    I mam jeszcze jedno pytanko.
    Przy podłączeniu zasilania kropka mrugneła na taksometrze czyli zasilanie i sygnal dochodzi dobrze(tak mi się wydaje) ,lecz gdy pojazd się porusza już nie mruga, w instrukcji jest napisane że jak nie mruga to oznacza że pojazd stoi czyli nie widzi sygnału z drogi.
    Kasa Vega przyjdzie w poniedziałek i teraz niewiem czy musi być podłączona by sprawdzic czy sygnał jest prawidlowy czy bez niej też powinna kropka mrugać po włączeniu taksometru na wolnym ?
    Ford Focus mk2 1.6 tdci podłączenie taksometru Novitus TX06
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 18548244
    pepe150
    Poziom 36  
    Nie ma pewności że ten dekoder czyta sygnał z OBD.
    Kropka w czasie jazdy (toczenia auta ok 5km/h) powinna migać.

Nie znam tego dekodera, więc nie powiem co jak z nim.
    Ja nie używam takich.

Im szybciej jest większa częstotliwość i może nie być widać efektu migania.
  • #9 18548841
    TomaszG78
    Poziom 4  
    Dobrze piszesz pewnie nie łapie sygnału, bo to jest Can Lepolam ,i ten koleś miał to w fordzie mondeo i on jest do mojego forda też, i mówił że podłączyli go do radia bo w OBD nie czytał sygnału,ale miał też dwa inne i wogule lipa łapały sygnału i że ten najlepiej działał.
    Chyba spróbuje do zegarów bo wiem na których pinach jest sygnał Can,na radiu niewiem które kable to can musze poszukac na forum moze ktos gdzies pisal o tym.
    Dziękuję za info.
  • REKLAMA
  • #10 18548940
    pepe150
    Poziom 36  
    Na radiu powinna byc rozpiska z pinami. Poza tym to para cienkich skręconych przewodów.
  • #11 18549079
    TomaszG78
    Poziom 4  
    Dzięki wielkie, jutro może spróbuje podłączyć, znalazłem info odnośnie opisu pinow w radiu:
    Connector A (Speakers & Power)
    Pin 1 – Rear Right +
    Pin 2 – Front Right +
    Pin 3 – Front Left +
    Pin 4 – Rear Left +
    Pin 5 – Rear Right  –
    Pin 6 – Front Right –
    Pin 7 – Front Left –
    Pin 8 – Rear Left –
    Pin 9 – CAN Bus +
    Pin 10 – CAN Bus –
    Pin 11 – Keycode Ground
    Pin 12 – Ground
    Pin 13 – Alarm Sensor

Pin 14 – Illumination
    Pin 15 – Battery 12v +(Permanent Live) Pin 16 – 12v Ignition Live
    Dam znac czy mi się udało.
  • #12 18549959
    TomaszG78
    Poziom 4  
    Pepe150 na radiu było brak rozpiski, ale opis który podałem powyżej jest prawidłowy.
    Skrętka dwóch kabelków szary i niebieski wchodzę odpowiednio do pinu 9 i 10 w kostce radia.
    I tak jak to było w przypadku Monde z 2007 roku że z OBD nie czytał sygnału tak i w moim fordzie sygnał prędkości modół Can widzi właśnie gdy jest podłączony do radia,kropeczka mruga na taksometrze podczas ruszania samochodem, wszystko działa.

Dziękuję za pomoc, i zdrowego miłego popołudnia dla wszystkich 😊

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem taksometru Novitus TX06 do Forda Focus mk2 1.6 TDCi za pomocą modułu CAN. Po zidentyfikowaniu, że sygnał prędkości powinien być podłączony do pinu 3 wtyczki DB9, użytkownik odkrył, że wcześniejsze połączenia były błędne. Po podłączeniu sygnału z OBD, taksometr zaczął działać poprawnie, a kropka na wyświetlaczu zaczęła migać podczas jazdy. Użytkownik zlecił również zaprogramowanie stałej K w taksometrze, co jest istotne dla prawidłowego działania urządzenia. Ostatecznie, po poprawnym podłączeniu, taksometr działał bez zarzutu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA