Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SHARP LC-46 LE 730 E - Nie chce się włączać mimo zmiany koloru diody

BURMAR 20 Mar 2020 14:08 1017 5
    BURMAR
    Level 23  
    Witam,
    chyba zaczynają się problemy z moim telewizorem. Od kilku dni są problemy z włączeniem go. Po wciśnięciu na pilocie klawisza "włączanie/wyłączanie" kolor diody na telewizorze zmienia się z czerwonej na niebieską. Od tego momentu po kilku sekundach powinno pokazać się logo SHARP. Niestety nie pokazuje się. Ekran czarny, dioda niebieska i nic. Nawet nie można go wyłączyć z pilota. Trzeba wyłączyć przewód zasilający z sieci, ponownie włączyć. Po tym zabiegu telewizor zaświeci diodą na niebiesko, za chwilę na czerwono i nic nadal. Ale po chwili można go włączyć z pilota i działa normalnie.
    Reasumując , przed każdym włączeniem trzeba wyłączyć przewód zasilający z sieci, po chwili włączyć go, odczekać aż telewizor zasygnalizuje włączenie (niebieska dioda), później zasygnalizuje wyłączenie (czerwona dioda), włączyć go normalnie z pilota.
    Proszę o jakieś sugestie co się dzieje, co z tym zrobić.
    Ps.Były przywracane ustawienia fabryczne, aktualizacja oprogramowania dałą komunikat, że oprogramowanie jest aktualne.
    zbyszekkw
    Level 16  
    Spróbuj wyłączyć wyłącznikiem z tył telewizora na dłuższy czas ,
    po załączeniu telewizor sam się włączy i chodzi normalnie na pilocie ,
    u mnie Sharp robi to samo i jest spokój na dość długo
    BURMAR
    Level 23  
    Dzięki za podrzucenie pomysłu rozwiązania problemu ale to nie o to mi chodzi. Chciałbym doprowadzić telewizor do stanu przed awarii. Nie chcę stosować jakiś systemów włączania. Chcę, żeby wszystko było jak dawniej.
    Poza tym to zadziała tylko po pierwszym włączeniu telewizora . Jeżeli w ciągu dnia będę chciał go wyłączać i włączać to problem nadal będzie. Zawsze będę musiał go włączać po wyłączeniu zasilania z sieci.Nie o to chodzi. Zauważyłem też, że po włączeniu (kiedy nic się nie dzieje) po kilku minutach niebieska dioda gaśnie i zapala się czerwona. I wtedy mogę go normalnie obsługiwać.
    O co chodzi ?
    zbyszekkw
    Level 16  
    Opisałem co się dzieje z moim ,
    szkoda że nie trafiłem w problem
    BURMAR
    Level 23  
    Witam ponownie,
    problem rozwiązany. Działą prawie jak nowy. Przy trzeciej próbie aktualizacji oprogramowania okazało się, że jest nowa wersja. Numerki te same ale dodatkowo z literką "G". Zaktualizowałem oprogramowanie i nie ma problemów z włączaniem i wyłączaniem. Oby tak zostało. Pojawił się jednak inny problem, który opiszę w innym poście.
    Pozdrawiam