logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stiga SHP 60 nie działają nożyce po czyszczeniu - co może być nie tak?

Dariusz21 20 Mar 2020 14:27 1953 9
REKLAMA
  • #1 18544939
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Dzień dobry mam taki problem posiadam nożyce Stiga SHP 60 po wyczyszczeniu przekładni oraz nożyc i po nasmarowaniu wszystkiego nożyce zapalają ale nie ruszają się? Co to może być za przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 18545044
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 348
    Witam,podejrzewam błąd w montażu po czyszczeniu i smarowaniu!

Dodano po 12 [minuty]:

śruby mocujące noże nie są czasem dokręcone na max-a, to mogło by spowodować ich zaciśnięcie
  • #3 18545085
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    Dariusz21 napisał:
    po wyczyszczeniu przekładni oraz nożyc i po nasmarowaniu wszystkiego nożyce zapalają ale nie ruszają się? Co to może być za przyczyna?

Źle poskładane, pogubione elementy przy montażu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18546465
    Dariusz21
    Poziom 3  
    No właśnie śruby skręciłem umiarkowanie i sprawdzałem ręcznie ruszając zębatkami czy nie ma dużych oporów i chodzi ładnie, tylko tak jakby po złozeniu i zapaleniu jakieś tz. "sprzęgło czy koło dwumasowe" nieprzenosiło napędu na noże.. Pewnie jakiś element jest źle skręcony ale ściągnąłem do tego schemat i niczego złego w składaniu tej przekładni ani nozy nie widzę? Rozebralem i element po elemencie zlozyłem jak na tej kartce.. Chyba ze jest jakaś blokada sprzęgła gdy wyczuło za duży opór na jakimś elemencie po rozruchu..
  • #6 18546490
    zbyszekkw
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Nie zostały ciężarki od sprzęgła odśrodkowego ?
    lub nie posmarowałeś sprzęgła ?
  • REKLAMA
  • #7 18550846
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Sprzęgło rozłozylem jest czyste i kompletne.. Jeszcze tak sie zastanawiam ze może świece wyczyścić bo ma silnik taką dziwną nierówną pracę,, i dlatego może nożami nie chce ruszać? Albo ciekawe w którym miejscu jest tu jakis wysprzeglik albo coś co odpowoada ze jak dodaje sie gazu to daje impuls na przegło zeby noże zaczely działać??
  • #9 18551756
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    Dariusz21 napisał:
    Albo ciekawe w którym miejscu jest tu jakis wysprzeglik albo coś co odpowoada ze jak dodaje sie gazu to daje impuls na przegło zeby noże zaczely działać??

To jest sprzęgło odśrodkowe...
  • #10 18551822
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Ok usterka znaleziona jak rozkręcałem cały napęd to śruby po sezonie od linki przy silniku były rozluźnienie i jak odwruciłem maszynę to po prostu to po wypadało i efekt był taki ze noże się nie ruszały a gazu jakoś dodawalo ale coś nie do konca było dobrze z pracą silnika.. Jak to skręciłem to teraz chodzi malina.. Dziękuję Wszystkim za pomoc,, bo już bylem wyślami zakończenia tej przygody w serwisie!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nożycami Stiga SHP 60, które po czyszczeniu i smarowaniu nie ruszają się, mimo że silnik działa. W odpowiedziach zasugerowano możliwe przyczyny, takie jak błędy w montażu, zaciśnięte śruby mocujące noże, brak elementów sprzęgła odśrodkowego lub niewłaściwe smarowanie. Po dalszym badaniu użytkownik odkrył, że luźne śruby przy silniku były przyczyną problemu, co po ich dokręceniu rozwiązało usterkę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA