logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] RCD rozłącza przy zwarciu N z PE pomimo braku 230V pomiędzy fazą a neutralnym.

ambbassambbass 07 Kwi 2023 19:06 612 9
REKLAMA
  • #1 20529719
    ambbassambbass
    Poziom 6  
    Witam serdecznie. Zostałem poproszony o prosty montaż kinkietów w kuchni. Sprawa banalna, jednak gdy doszło do podpięcia zasilania wystąpił ciekawy problem. Otóż po pierwsze brak jest pełnego napięcia na pomiarze pomiędzy przewodem fazowym a neutralnym bądź ochronnym. Pomiar pomiędzy tym przewodem fazowym a neutralnym wziętym z innego obwodu (przedłużaczem) wykazuje 230V, co wskazuje na brak toru N i PE. Jednak najciekawiej jest gdy zwiera się żyły N i PE na owym felernym przewodzie, co doprowadza do rozłączenia RCD, co w teorii powinno wskazywać na prawidłowe połączenie zarówno N jak i PE z siecią. Nie mam już pomysłów jak to ugryźć. Dodam, że to instalacja TN-C-S w wielorodzinnym budynku.
  • REKLAMA
  • #2 20529831
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1178
    ambbassambbass napisał:
    ...Nie mam już pomysłów jak to ugryźć....

Jak już nie masz nowych pomysłów, podaj te, które do tej pory ci wpadły do głowy, a które się nie potwierdziły.
  • #3 20529841
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4321
    Normalna kolej rzeczy w przypadku aparatu o działaniu bezpośrednim.
    Jeśli brak L to znaczy, że tym torem żaden prąd nie płynie.
    Natomiast doziemienie N jak widać jakiś przepływ prądu torem N powoduje (wyrównanie potencjałów) co musi spowodować wyzwolenie RCD jeśli ów prąd ma odpowiednią wartość.
    Aparat spełnił swoje zadanie. Wykrył różnice prądów pomiędzy torami L i N.
    I niestety sorry kolego, ale jak widać przerósł cię "inteligencją" ;)
  • REKLAMA
  • #4 20529858
    aconatic
    Poziom 12  
    Ocena: 83
    15 lat temu na budowie, gdy się nie chciało iść do rozdzielnicy by wyłączyć obwód w ten sposób się postepowało, nie jestem mistrzem świata tak jak to mówia, w elektryce nie ma mistrzów świata, ale dla mnie zjawisko naturalne, jakieś mikro prądy pewnie zostały w zarówce ledowej i zadziałało RCD na polaczenie pe z n
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #5 20530028
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6669
    aconatic napisał:
    jakieś mikro prądy pewnie zostały w żarówce LED i zadziałało RCD na połączenie PE z N
    Ten tekst już wylądował w "Złotych myślach", choć powinien w "Matołku".
    ambbassambbass napisał:
    Nie mam już pomysłów jak to ugryźć
    Rozrysuj to sobie i zauważysz wtedy, że część prądu obciążenia innego obwodu popłynie przez obwód pozbawiony napięcia, w którym zewrzesz N i PE.
    Omawialiśmy to wiele razy wraz z grafiką. Trzeba poszukać.
  • Pomocny post
    #6 20530205
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3540
    Przewiercony przewod - uszkodzone N i PE.
    Trochę przewodzi i RCD wyzwala
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20530249
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6669
    CYRUS2 napisał:
    Przewiercony przewod - uszkodzone N i PE.
    Nie musi być przewiercony, może być całkowicie sprawny, bo autor sam świadomie i celowo zwiera N i PE.
    ambbassambbass napisał:
    Jednak najciekawiej jest gdy zwiera się żyły N i PE na owym felernym przewodzie, co doprowadza do rozłączenia RCD
  • #8 20530356
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3540
    ambbassambbass napisał:
    Otóż po pierwsze brak jest pełnego napięcia na pomiarze pomiędzy przewodem fazowym a neutralnym bądź ochronnym.
    Do wyzwolenia RCD nie jest potrzebne pełne napięcie.
    Przewód jest uszkodzony. Trochę przewodzi i to wystarczy do wyzwolenia RCD.
  • #9 20561562
    ambbassambbass
    Poziom 6  
    Brałem pod uwagę uszkodzenie co się potwierdziło. Przewiercone żyły n i pe. Widać na tyle słabo że rcd nadal wychwytywał upływ . Sprawa banalna a sam doszukiwałem się niewiadomo czego.Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 20561566
    ambbassambbass
    Poziom 6  
    Wymiana uszkodzonego przewodu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem związany z rozłączaniem RCD przy zwarciu przewodów N i PE, mimo braku pełnego napięcia 230V między fazą a neutralnym. Użytkownik zauważył, że pomiar napięcia wykazuje brak toru N i PE, a zwarcie tych przewodów powoduje wyzwolenie RCD, co sugeruje ich prawidłowe połączenie. Uczestnicy dyskusji wskazali na możliwość uszkodzenia przewodów, co potwierdziło się w późniejszych wypowiedziach autora, który stwierdził, że przewody N i PE były przewiercone, co prowadziło do niewielkiego przepływu prądu i wyzwolenia RCD. Wymiana uszkodzonego przewodu została uznana za rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA