logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic VII z Accord VII ECU - Symulacja sygnału czujnika Halla

rumcykop 21 Mar 2020 18:04 840 0
REKLAMA
  • #1 18548200
    rumcykop
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam. Jestem posiadaczem Hondy Civic VII gen, do której wsadziłem nieco mocniejszy silnik niż standardowy 1.4. Całość chciałbym wystroić na sterowniku Hondy Accord VII, jednak problem polega na tym, że musiałbym podać na sterownik sygnał z czujnika prędkości oryginalnie montowanego na zębatce 3-go biegu w accordowskiej skrzyni ( z czujnika Halla), a nie mam takiej możliwości, aby go podłączyć do skrzyni. Po prostu nie ma fabrycznego otworu na montaż tego typu czujnika, nie chce też kupować nowej skrzyni. Musiałbym w tej kwestii zasymulować sygnał z czujnika Halla, aby zakręcić silnikiem wyżej niż 4500 RPM, bo obecnie sterownik kręci tylko do tego etapu, gdyż widzi jakby auto stało.
    Myślałem, że podkradnę sygnał z czujnika wału lub wałków, ale tam są czujniki 12V, a ten czujnik jest 5V. Próbowałem też oszukać czujnik, podpinając gotowy układ generatora impulsów prostokątnych opartego na NE555 zakupiony na portalu, ale również wynik negatywny. Z moich wyczytanych informacji wynika, że gdy czujnik pracuje na wyjściu ma napięcie 2,5V. Nie chciałbym montować jakiegoś dodatkowego koła, aby liczyć zęby. Od razu mówię, że ilość tych impulsów nie jest ważna, gdyż sterownik ma mieć taką ilość impulsów aby widział, że auto jedzie, prędkość pokazuje mi z innego czujnika. Jakie rozwiązanie najlepiej zastosować - nie ukrywam, że chętnie bym coś kupił niedrogiego, ale nie wiem dokładnie co.
  • REKLAMA
REKLAMA