logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki wpuszczany potencjometr wybrać do tweetera MHD-230/RD?

dnioppers 21 Mar 2020 19:42 573 5
REKLAMA
  • #1 18548533
    dnioppers
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam, kolumna do gitary basowej na głośniku eminence deltalite II, 12'' 250w, 8ohm i tweeter MHD-230/RD. Podobno najlepszy byłby at52h ale ja potrzebuję wpuszczany bo będzie u góry kolumny. Szukam szukam i nic. Może jakieś propozycje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18548751
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    a co chcesz regulowac ? pasmo czy efektywnosc?
    Do regulacji efektywnosci stosuje sie L-Pad, lub szeregowy rezystor, zastosuj przelacznik wielopozycyjny przelaczajacy rezystory albo potencjometr raczej drutowy duzej mocy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18548886
    dnioppers
    Poziom 4  
    viayner napisał:
    Witam,
    a co chcesz regulowac ? pasmo czy efektywnosc?
    Do regulacji efektywnosci stosuje sie L-Pad, lub szeregowy rezystor, zastosuj przelacznik wielopozycyjny przelaczajacy rezystory albo potencjometr raczej drutowy duzej mocy.
    Pozdrawiam

Ma tłumić tweeter, nic więcej, zwrotnicę już mam zrobioną na zamówienie
  • REKLAMA
  • #4 18548967
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9259
    dnioppers napisał:
    Ma tłumić tweeter, nic więcej
    viayner napisał:

dnioppers napisał:
    zwrotnicę już mam zrobioną na zamówienie
    Więc najprawdopodobniej masz ją źle zrobioną, skoro wysokotonowy się wybija.
    Jak Kolega wyżej pisał - najlepszym wyjściem byłby L-pad - nie ma konieczności przeprojektowywania zwrotnicy. Dodatkowy potencjometr (dość drogi, bo musiał by być dużej mocy), czy rezystor , zmieniają podział głośnika wysokotonowego.
    L-Pad at52h moim zdaniem jest w tym wypadku konieczny - należałoby tłumić wysoki o ok. 10 (!) dB. Myślałeś może o innym mocowaniu, lub przedłużeniu ośki tulejką?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18549296
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Reklamuj ją. Jeśli podałeś typy głośników to Muszą Ci dostarczyc Lpad
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18575230
    dnioppers
    Poziom 4  
    Witam, z pomocą przyszedł NoisyBox, wszystko dograne idealnie. Założono tłumik af52h z monacora i skuteczność rewelka.
REKLAMA