Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A6 C6 2006 - Podłączenie niefabrycznego radia do systemu MMI2G

emillo83 22 Mar 2020 12:33 15132 9
    emillo83
    Level 8  
    Witam wszystkich serdecznie.

Niestety w swoim aucie posiadam nieszczęsny system MMI 2G BASIC, i szczerze mówiąc, to mam już dość tego "tępego" systemu audio w moim aucie. Dokładniej mówiąc..... brak możliwości podłączenia jakiegokolwiek zewnętrznego źródła, brak obsługi formatu mp3 i słaba jakość odbioru stacji radiowych.

Chciałbym to zrobić po w miarę niskich kosztach, ponieważ auto już ma trochę latek, prawdopodobnie jeszcze z rok nim pojeżdżę, więc wkładanie jakichkolwiek większych pieniędzy w system audio, nie ma sensu.

Jak ja to widzę:
    W schowku zamiast zmieniarki, lub zamiast nawigacji (głównego urządzenia), chciałbym umieścić radio 1 din. Radio będzie musiało mieć wyciągany panel, ponieważ sam panel będzie umieszczony w tym miejscu (patrz zdjęcie), radio z panelem będzie połączone wiązką kabli (zdjęcie wzięte z internetu).

Problem jest w tym, że nie mam pojęcia jak to ogarnąć, czy w ogóle da się niefabryczne radio jakoś wczepić w ten system, jeśli tak to jaka opcja będzie najłatwiejsza. Całość na dodatek utrudniają kable optyczne (audio?), które idą od głównego urządzenia do wzmacniacza, Gdyby nie to, łatwo można byłoby się podłączyć pod głośniki.

Udało mi się znaleźć schematy pinów głównego urządzenia i wzmacniacza. Porównując je ze zdjęciami które zrobiłem, wydaje się, że są one prawidłowe. Myślę że będą one bardzo przydatne.

Jak Wy Panowie to widzicie? Będzie to można jakoś ogarnąć, bez większego ingerowania w system? Dodam tylko że, sterowanie radiem z poziomu kierownicy nie jest konieczne.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    koma2k
    Level 13  
    emillo83 wrote:
    bez większego ingerowania w system?

Tylko w wyjątkowym zbiegu fartownych okoliczności
    Jeśli akurat masz farta i akurat pasowną wersję systemu, to ta instrukcja może mieć zastosowanie:
    http://mr-fix.pl/wpis/mmi-2g-aktywacja-aux-in/
    instrukcja jest dla uzyskania wejścia AUX wybieralnego z menu, jak się uprzesz to i radio możesz w ten sposób podłączyć (ale takie, które ma wyjście sygnałowe chinch - RCA)
    Przy czym i tak będzie potrzebny ktoś z komputerem diagnostycznym.

Raczej już ingerując

"Zwykłe" radio 1 din ma szansę zadziałać, ale naturalnie nie będzie współpracowało z resztą systemu, najpewniej także diagnostyka będzie sypać błędami radia.
    emillo83 wrote:
    Całość na dodatek utrudniają kable optyczne (audio?)

To nie tylko audio, to wszystkie dane krążące między modułami.
    Dodatkowo, wymontowując element systemu, trzeba zastąpić go pętlą światłowodową, magistrala idzie "w koło" i to szeregowo, wypniesz radio/czytnik nawigacji i sypnie się wszystko, co było dalej.
    w zasadzie musiałbyś pozostawić oryginalny moduł podłączony, "ukraść" z kostki jedynie linie sygnałowe / głośnikowe (zależnie od Twojej instalacji oryginalnej), dorzucić do radia zasilanie i antenę.
    I trzymać kciuki, żeby to w ten sposób zadziałało.

Pinouty złączek mogą być różne zależnie od oryginalnej konfiguracji.

UWAGA. wg pinoutu który znalazłeś wynika, że z oryginalnej jednostki masz dwa rodzaje wyjść audio:
    na przód bezpośrednie zasilanie głośników
    na tył wyjście liniowe (sygnał) dla wzmacniacza
    Także radio powinno także mieć liniowe wyjścia na tył (często zwykłe chinch - RCA)

emillo83 wrote:
    Chciałbym to zrobić po w miarę niskich kosztach, ponieważ auto już ma trochę latek

proponowałbym droższe rozwiązanie Plug & Play (emulator zmieniarki), zależnie od kolejnego auta można moduł potem przenieść, wymontować i odsprzedać lub użyć jako autut podbijający cenę sprzedawanego auta.
    Zależnie od budżetu, czy rozważałeś może rozwiązania tego typu:
    https://sklephadron.pl/dedykowane/5177-modul-bluetooth-i-aux-do-audi-mmi-2g.html

ewentualnie tylko dla pokazania opcji:
    https://www.ebay.de/itm/Audi-A6-4F-C6-8-8-Android-7-1-Bluetooth-USB-SD-MultiMedia-Player-GPS-Navigation/174108989298?hash=item2889b45772:g:-7sAAOSw1eFdKHUJ
    emillo83
    Level 8  
    @koma2k
    Dzięki, że poświęciłeś czas i napisałeś tak obszerne wyjaśnienie. Wspomniałeś o wywalaniu błędów.....tego to ja nie chcę widzieć w moim aucie ;) , a wiadomo że w tym modelu elektronika jet dość skomplikowana i auto nie lubi, jak coś się tam miesza. Poszperałem trochę w necie i mogę powiedzieć, że to co czytałem, pokrywa się z tym co napisałeś, dlatego pomysł z montowaniem niefabrycznego radia sobie odpuszczam.
    Instrukcja do auxa jest dla systemu MMI2G HIGH ja niestety mam LOW (BASIC) więc też odpada.
    Pierwszy link który podesłałeś do modułu aux/bluetooth, jest wart zainteresowania, częściowo spełniło by to moje oczekiwania i być może przy tym zostanę. Natomiast drugi link, fajna zabawka ale kosztowna, 1/3 wartości mojego auta, więc mija się to z celem :).
    Najlepszym rozwiązaniem byłby FM Transmiter, ale niestety nie strawie jakości dźwięku.
    Także moduł aux/bluetooth jest najlepszą opcją z tych wszystkich które wymieniłeś.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
    koma2k
    Level 13  
    emillo83 wrote:
    Najlepszym rozwiązaniem byłby FM Transmiter

Nie wszystkie są takie złe :D Miałem kilka tragicznych, ale też parę naprawdę zaskakująco dobrych.
    Acz tylko w opcji nadajnika/odtwarzacza z pamięciu (usb/sd/etc), po jacku wszystkie skrzypią.
    koma2k
    Level 13  
    Krótko! (bom przelotem)
    Tak, Tak, Tak.
    Ale potem jeszcze zajrzę, bo jak spojrzałem w te blutututy, to wpadła mi do głowy mała głupotka, która w sumie mogłaby zadziałać u Ciebie
    A jak głupie ale działa, to podobno nie głupie.
    Sedici16
    Level 2  
    Witam wszystkich mam pytanie bo tez mam a6 c6 mmi basic i chciałbym sobie podlaczyc chociaz prosty wzmacniacz i tube w bagazniku (leżą w domu wiec moze sie przydadza do tego marnego audio). Gdzie pobrac sygnal z przednich glosnikow (mam wersje mmi z glosnikami tylko z przodu) z radia/odtwarzacza cd w schowku? Ktore kolory to plus minus glosnika? Wzmacniacz polaczyc przez hi input??
    koma2k
    Level 13  
    Sedici16 wrote:
    Gdzie pobrac sygnal z przednich glosnikow (mam wersje mmi z glosnikami tylko z przodu) z radia/odtwarzacza cd w schowku?

Zasadniczo w pierwszym poście kolega zamieścił obrazek z pinoutem z jednostki sterującej. Kolorków nie ma, ale po miejscach w kostce chyba dojdziesz, który przewód u Ciebie odpowiedzialny jest za co.
    Sedici16 wrote:
    Wzmacniacz polaczyc przez hi input??

Jeśli sygnał weźmiesz z wyjścia na przednie głośniki, to tak. Jeśli sygnał weźmiesz z sekcji C złącza, to nie, sygnał na tył jest liniowy, nie głośnikowy.
    Sedici16
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Chcialem wyciagnac ten badziewny odtwarzacz cd ale złamał mi sie kluczyk od wyjmowania radia i wpadł do srodka robiac jakieś male zwarcie. Teraz nic nie gra, stacji nie szuka i wywala czasem jakis komunikat o ochronie komponentu. Teraz pewnie ratuje tylko przypisanie "nowego" odtwarzacza??

Najlepiej bym to wszystko wywalil i zwykłe radio zamontowal w schowku tak jak chcial autor tematu i tak mam najprostrze mmi ktore jest ogolone ze wszystkich funkcji.