logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bezpieczeństwo podłączenia starej krajzegi bez uziemienia

Marek12_3 26 Mar 2020 01:14 1464 11
REKLAMA
  • #1 18560968
    Marek12_3
    Poziom 5  
    Witam, na samym początku zaznaczę że z elektryką praktycznie nie mam doczynienia więc proszę o wyrozumiałość. Więc sytuacja wygląda tak, że posiadam starą krajzege, której silnik podłączony jest 4 żyłami (fazy i neutralny). ,,Fachowiec" który ją podłączał nie podłączył ochronnego bo stwierdził że w starych maszynach będzie wyzwalało bezpiecznik (chyba różnicowo prądowy, chociaż jak już pisałem nie znam się na tym). I teraz moje pytanie jest takie czy w takim podłączeniu w razie pojawienia się prądu na konstrukcji zrobi się jakieś zwarcie albo stanie się cokolwiek i zadziała bezpiecznik?
    Jeśli umieściłem w złym dziale, albo nie ma tu miejsca dla takich amatorów proszę żeby ktoś mi zwrócił uwagę.
  • REKLAMA
  • #2 18560977
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    @Marek12_3 Kompletne herezje i kompetentny ,,fachowiec" :cry: :cry: Przewód N silnikowi trójfazowemu do niczego nie jest potrzebny, natomiast PE czyli ochronny jak najbardziej. Jaki tam jest u Ciebie układ sieci i jaki jest rodzaj zabezpieczeń ??, bo to pierwsze pytanie, które się nasuwa i zostanie tu zadane.

Marek12_3 napisał:
    bo stwierdził że w starych maszynach będzie wywalało bezpiecznik (chyba rocznicowo prądowy,
    A co za różnica, czy stare albo nowe maszyny? W każdej z nich musi być zachowana odpowiednia rezystancja izolacji i stosownie do rodzaju sieci odpowiednia ochrona przeciwporażeniowa i tyle.
  • #3 18561388
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Krzysztof Kamienski napisał:
    tam jest u Ciebie układ sieci i jaki jest rodzaj zabezpieczeń

A prościej, jak wygląda gniazdo do którego podłączasz maszynę?
  • REKLAMA
  • #4 18561602
    Marek12_3
    Poziom 5  
    kortyleski napisał:
    tam jest u Ciebie układ sieci i jaki jest rodzaj zabezpieczeń

A prościej, jak wygląda gniazdo do którego podłączasz maszynę?

Z podłączeniem wygląda to tak, że w maszynie jest gniazdo 4 pinowe, do niego jest wpięta przejściówka na 5pin, ale przejściówka jest zrobiona kablem 4 zylowym, więc ochronnego nie ma (przejściówka jest tylko dlatego że źródło ma gniazdo 5pin),
  • #5 18561684
    kortyleski
    Poziom 43  
    Gniazdo na ścianie jakie jest? Najlepiej zdjęcia porób.
  • #6 18561749
    Marek12_3
    Poziom 5  
    kortyleski napisał:
    gniazdo na ścianie jakie jest? Najlepiej zdjęcia porób

Gniazdo jest 5pin 32A, takie klasyczne z przełącznikiem lewo prawo
  • REKLAMA
  • #7 18561784
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Marek12_3 napisał:
    Na ścianie, gniazdo ?? Czy stały wtyk zamontowany na maszynie ? Poza tym zastosowanie przełącznika kierunku wirowania w pile tarczowej ? :cry: Kto to wymyślił ??
    @Marek12_3 Na razie nic nie można wywnioskować! Kolega niestety nie odróżnia gniazda od wtyku stałego, nie ma pojęcia o własnej instalacji i nie zdaje sobie sprawy, czym zagraża zastosowanie przełącznika kierunku obrotów w pile tarczowej !
  • #8 18561812
    Marek12_3
    Poziom 5  
    Marek12_3 napisał:
    Na ścianie, gniazdo ?? Czy stały wtyk zamontowany na maszynie ? Poza tym zastosowanie przełącznika kierunku wirowania w pile tarczowej ? :cry: Kto to wymyślił ??
    @Marek12_3 Na razie nic nie można wywnioskować!

Na ścianie zamontowane jest gniazdo 5pin (źródło), podłączony do niego przewód dochodzi do przejściówki na 4pin (z jednej strony wchodzi 5pin, a z drugiej wychodzi 4pin) i końcówka 4 pinowa z przejściówki podłączona jest do gniazda umieszczonego na maszynie, jeśli nie da się zrozumieć spróbuję to później jakoś narysować
  • #10 18561835
    Marek12_3
    Poziom 5  
    @Marek12_3 Raczej sfotografuj i wstaw tutaj

Nie mam teraz możliwości, ale spróbuję jeszcze inaczej, jak się nie będzie dało zrozumieć zamknę post
    Gniazdo 5pin 32a jest źródłem. Podpinam do niego przedłużacz, który po 2 stronach ma wtyczki. Jedna wtyczka oczywiście w źródle, a druga jest podłączona do przejściówki (kawałek kabla z jednej strony ma wejście na 5pin, a z drugiej wychodzi wtyczka 4 pin). Następnie wtyczkę 4p (jeden koniec przejściówki) wpinam do gniazdka przymocowanego na maszynie
  • REKLAMA
  • #11 18561861
    kortyleski
    Poziom 43  
    Jeżeli ja to dobrze wszystko rozumiem to natychmiast odłącz maszynę od prądu i nie używaj dopóki nie zrobisz z tym porządku. Jak na razie jesteś na najlepszej drodze do nieszczęścia. Od porażenia do otrzymania latającą tarczą w caban. Nie wiem co gorsze...
    Maszyna ma mieć zabudowany wyłącznik i odpowiedniej długości kabel 4x. Gdzie kolory szary, czarny i brązowy idą przez wyłącznik do silnika, we wtyku to L1, L2 i L3. Natomiast żółto zielony od PE we wtyku do metalowej obudowy silnika. Żadnych przełączników lewo/prawo po drodze.

Dodano po 55 [sekundy]:

Uruchamiasz bez tarczy i jak się kręci w złą stronę to zamieniasz L1 z L2 na silniku.
  • #12 18561945
    Marek12_3
    Poziom 5  
    Inni użytkownicy mi wytłumaczyli
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Koledzy w tym temacie słusznie zwrócili uwagę na zagrożenia jaki niesie ten stan rzeczy i to należy brać pod uwagę wskazali też jak można rozwiązać ten problem.
    Proszę pamiętać że nic nie zastąpi wizyty uprawnionego elektryka na miejscu a udzielone tu rady są pomocą przy rozwiązywaniu problemu przez kompetentne osoby na miejscu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące bezpieczeństwa podłączenia starej krajzegi, której silnik jest podłączony czterema żyłami, bez przewodu ochronnego (PE). Odpowiedzi wskazują na błędne podłączenie, podkreślając, że przewód neutralny (N) nie jest potrzebny w silniku trójfazowym, natomiast przewód ochronny jest niezbędny dla bezpieczeństwa. Użytkownik opisuje, że maszyna jest podłączona do gniazda 5-pinowego, a przejściówka do 4-pinowego, co stwarza ryzyko porażenia prądem. Zaleca się natychmiastowe odłączenie maszyny od prądu i poprawne podłączenie z odpowiednim wyłącznikiem oraz przewodem 4x, gdzie żółto-zielony przewód PE powinien być podłączony do metalowej obudowy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA